EN  |  FR

Training

Je kennis voeden doe je stap voor stap

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s.

Lees meer

Hoe super zijn supersets?

Supersets doen is voor de gemiddelde gymrat geen onbekende trainingstechniek, bij haast of in perioden van een overvolle agenda. Maar structureler supersets opvoeren, als een standaard manier van trainen, wordt toch vaak gezien als ondermijnend van het ‘echte werk’, en dat hoeft zeker niet zo te zijn. Supersets strategisch inzetten is een intensieve trainingspraktijk die vrucht kan afwerpen, mits je het met beleid doet. Dus niet helemaal coconuts de sportschool betreden en gillen dat je een beest bent!

Lees meer

R.I.P. Richard Simmons: Funfitnessgoeroe

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft Amerika een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. Fitnessgoeroe Simmons vond dat fitness fun moest zijn, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. Maar even zo vrolijk was hij wel bloedserieus bezig, want slank zijn zonder zweet te vergieten, gaat gewoon niet gebeuren!

Lees meer

Biefstuk in de broek

We geven gelijk toe dat de prikkelende titel van het boek ons ertoe bracht het te bespreken. Hoe dat precies zit met die 'biefstuk' (rauw, medium, doorbakken) vertellen we aan het eind. We selecteren een handvol van de 42 mythes in de sport die sportarts Tom Teulingkx en sidekick Marc Geenen deskundig en met de nodige humor onder de loep nemen. Dat ze bij het onderwerp supplementen onze Supplementenwijzer warm aanbevelen heeft mogelijk ook een rol gespeeld.

Lees meer

Spiermassa is kracht?

In het foto-archief van het gemiddelde castingbureau kom je bij de categorie ‘sterke vent’ al snel een massieve bodybuilder tegen, want massa is kracht, is het idee. Toch kennen de meeste mensen wel de figuur van de ‘gespierde spijker’, die helemaal niet zo massief is maar wel de greepkracht van een bankschroef heeft en bij ‘handjedrukken’ hooguit een halve seconde nodig heeft om je omver te krijgen. Dat roept de vraag op, hoe zit dat met massa en kracht?

Lees meer

De pomp in de kuit!

In bodybuilding zijn kuiten de sterren van het onderbeen, met een diamantvormige gastrocnemius en een mooie, platte soleus. Naast verschillende bewegingsfuncties, kent de kuit ook nog een andere vitale functie, en wel die van pomp die het bloed richting hart stuurt. Dat vermoeden van een verhoogde druk had je waarschijnlijk al bij je eerste set calf raises, maar je kuiten als een soort tweede hart zien, zover was je waarschijnlijk nog niet. Hoogste tijd daarom voor een kort college over kuiten en pompen.

Lees meer

Dik of dun: dat is de kwestie

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Rust en herstel van spiergroepen

Hoeveel uren of dagen rust hebben spiergroepen nodig? Minimaal twee dagen (48 uur) als een spiergroep flink op zijn sodeju heeft gekregen, is het klassieke gymadvies en te vinden in menige bodybuildingbijbel. Het lijkt ook logisch, herstel is nodig om spieren rust te gunnen en voor optimale groei te zorgen. Toch zijn er hordes atleten uit andere sportdisciplines die dagelijks dezelfde spiergroepen intensieve arbeid laten verrichten. Hoe zit dat?

Lees meer

Extra aandacht voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en bier te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Training Tussendoortjes

Verantwoorde tussendoortjes. Wanneer is die volkomen misleidende uitdrukking voor overtollige calorieën op stiekeme wijze in ons spraakgebruik gekropen? Wanneer hebben al die repen en fleurige sapjes misbruik gemaakt van dat ‘nutrition timeslot' tussen de hoofdmaaltijden? Mik ze eruit en je bent dagelijks zomaar 500 kcal kwijt die niet de kans krijgen om je richting overgewicht te duwen. We spreken verder af dat de enige ‘verstandige tussendoortjes’ trainingtussendoortjes zijn. Die geven je namelijk pas echt ‘nieuwe energie’.

Lees meer

Muscle Confusion Training

De grote popularisator van het moderne bodybuilding, Joe Weider, hield er een heus onderzoekscentrum op na, de ‘Weider Research Clinic’, waarin allerlei trainingsprincipes werden uitgedokterd. Het kwam er in feite op neer dat er gewoon werd afgekeken wat bekende bodybuilders deden en daar dan je eigen naam aan verbinden. In dit webbericht gaat het over hoe je spieren laat groeien door ze voortdurend in verwarring te brengen met het ‘Weider Muscle Confusion Training Principle’. Sodeknetter!

Lees meer

Krampvrij de zomer in

Krimp en kramp zijn de spierenfanaten een gruwel, dat is bekend. Want wie wil er als beloning na intensieve training nou vermindering van spiermassa zien optreden? Ook op kramp zit de krachtsporter niet te wachten, tenzij tijdelijk, als voorbode van verse spieraanwas. Maar intense scheuten van pijn in de kuiten of hamstrings, daar wordt niemand vrolijk van. Daarom kijken we het monster hier recht in de bek om gewapend met de nodige kennis krampvrij en switi de zomer in te gaan.

Lees meer

Caseïne of wei-eiwit voor het slapengaan?

Eiwit nemen voor het slapengaan is een veel bediscussieerd onderwerp binnen en buiten de gym. Lang was het idee dat eiwit voor het slapengaan consumeren een must is. Daarna volgde een periode waarin die praktijk gerelativeerd werd. Toch is die eiwitslaapmuts weer terug van weggeweest en niet alleen nuttig voor krachtsporters maar ook duursporters. Maar of die ‘muts’ nu uit caseïne of wei-eiwit moet bestaan, lijkt niet veel uit te maken.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Lees meer

Basisoefeningen eerst

Veel serieuze bodybuilders en fanatieke fitnessers weten het: als je echt spiermassa wilt opbouwen kun je het beste basisoefeningen doen met flink wat ijzer. Toch willen ze er nog vaak wat isolatie-oefeningen als extraatje tegenaan gooien. Maar hoeveel nut heeft dat? Minder dan je denkt blijkt uit onderzoek. Doe dus je voordeel met dat onderzoek, minder onnodige oefeningen scheelt tijd en blessurerisico, zeker wanneer je door pittige basisoefeningen al vermoeid bent geraakt. Moeten de isolatie-oefeningen nu helemaal geschrapt uit je schema? Zouden we niet doen, maar zet ze wel productiever in.

Lees meer

Trainingsfrequentie, to bro-split of niet

Er wordt in de sportschool heel wat afgekletst over training. Vaak is het meer broscience dan deugdelijk onderzochte kennis, hardcore kennis, zeg maar. Nu zeggen we niet dat je van je broeders niets kunt leren, maar het hangt wel een beetje af van wat ze lezen. Een tip, als je ze aan de bar in de Story verzonken vindt, kun je ze beter de volgende keer niet meer vragen te spotten bij een zware set bankdrukken. Maar goed, het onderwerp waar we vandaag je aandacht voor vragen is trainingsfrequentie. Sommige broeders zweren bij bro-splits, anderen verklaren no bro’s voor heilig. We doen de kwestie hieronder uit de doeken

Lees meer

Voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 11 december Van der Valk Utrecht

De Eigen Kracht-dag wordt dit jaar op zondag 11 december gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Opnieuw bieden we een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops waarmee de fanatieke fitnesser en fitnessprofessional aan het eind van de dag weer vooruit kunnen in kennis en kunde. Tevens serveren we een uitstekende lunch om de inwendige mens te versterken. Trekken dus die agenda, zorg dat je erbij bent en vergeet je sportkleding niet!

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Einde en verder

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge werden vier sporters zes maanden lang professioneel begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. Aan het eind gekomen kijken ze terug op de Challenge en blikken vooruit.

Lees meer

Terug van weggeweest

Op 15 maart 2020 maakt de overheid de eerste maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden: handen stukwassen, in de elleboog niezen, geen handen meer schudden, op afstand blijven, scholen, horeca en sportscholen gaan tijdelijk dicht. Het was de eerste van een serie maatregelen, waarbij de mentale en fysieke gesteldheid van mensen het zwaar te verduren kreeg. Ruim twee jaar later is het sportschoolbezoek nog steeds niet terug op oude sterkte. Een terug- en vooruitblik met sportschoolhouder en strength & conditioning coach, Hans Kroon.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: supplementen

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, in principe zonder supplementen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Warners wedstrijd

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. In deze aflevering draait het om de Natural Bodybuilding wedstrijd waaraan Warner heeft meegedaan.

Lees meer

Knallen met Eigen Kracht op FitFair 2022

We hadden beloofd te gaan knallen op de FitFair 2022 in de Jaarbeurs te Utrecht, en dat was precies wat er gebeurde. De belangstelling voor onze Eigen Kracht stand was overweldigend, niet in de laatste plaats dankzij het bijzondere spel dat er gespeeld kon worden en het uiterste aan concentratie en beheersing vergde van de spelers. Toeschouwers volgden het minstens zo gespannen met hun smartphones. De Eigen Kracht crew stond de bezoekers met raad en daad bij.

Lees meer

Eigen Kracht pakt uit op FitFair 2022

En daar staan we dan, Hal 8, stand 12, met vijf man sterk, bezoekers van de FitFair 2022 te animeren met een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld apparaat dat het uiterste vergt van fitnessbeoefenaars. Alles draait om behendigheid en beheersing. Er wordt progressief belast, dus steeds een schijfje erbij. Er valt van alles te winnen, prijzen, zelfrespect en volop waardevolle info. Als de sodeju dus naar stand 12 voor een stevige uitdaging.

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

INBA NK Natural Bodybuilding

INBA Netherlands ontwikkelt zich de laatste jaren als een podium voor fanatieke fitnessers en bodybuilders die best aan een wedstrijd mee zouden willen doen, maar dan wel op de gezonde maner; clean heet dat, in bodybuildingjargon. Voor Warner Broshuis, de deelnemer van de Eigen Kracht Challenge, waar vier sporters een half jaar lang begeleid worden bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld, is dat meedoen aan een natural bodybuildingwedstrijd.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: leerproces

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. En uiteraard moet er ook ruimte zijn voor herstel, want zonder herstel geen vooruitgang. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Deense onderzoeker voor Eigen Kracht

Eigen Kracht is het programma van Dopingautoriteit voor fitness. Naast de website, het Eigen Kracht boek en de Supplementenwijzer App, geven we ook voorlichtingen, organiseren we Eigen Kracht dagen en zijn aanwezig op beurzen en fitnessevenementen. En nog zo het een en ander. Alles voor een schone sport, uiteraard. Dat is de opdracht van Dopingautoriteit en daarvoor staat Eigen Kracht. Promovendus Anders Schmidt Vinther, van Aarhus Universiteit verblijft vanaf morgen enkele maanden in Nederland om onderzoek te doen naar de redenen en omstandigheden waarom fitnessbeoefenaars niet tot gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen overgaan of hierover twijfelen. Anders wil graag met deze doelgroep in contact komen.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: de deload voorbij

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. En uiteraard moet er ook ruimte zijn voor herstel, want zonder herstel geen vooruitgang. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Voeding bij blessures extra belangrijk

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: herstel

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. En uiteraard moet er ook ruimte zijn voor herstel, want zonder herstel geen vooruitgang. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Twee klassieke trainingsvragen

Sommige vragen lijken verdacht veel op een gebedsmolen die eindeloos aan de praat wordt gehouden. Nou ja, je kan er maar mee zitten en dan zijn wij uiteraard niet te beroerd om de helpende hand uit te steken. In de ochtend of de avond trainen, en doe je dan je cardio voor of na de krachttraining? Dat zijn de kwesties. Tegenwoordig zijn steeds meer gyms al om 7.00 open, vroeg uit de veren, bak koffie en gaan met die banaan. FF cardio op de lege maag, krachttraininkje, koude douche, ruwe handdoek en wegwezen; kort Amerikaans.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: training

Voor de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters voor vier Eigen Kracht Doelen zes maanden lang begeleid door twee ervaren personal trainers. De doelen zijn gekozen op basis van de meest algemene doelen die er in fitness voor cosmetische doeleinden (slanker-strakker-gespierder) te vinden zijn. Het gaat daarbij altijd om een betere verhouding van lichaamsvetpercentage en spiermassa, maar de accenten liggen bij elk doel net weer even iets anders.

Lees meer

Krachttraining ideaal om af te slanken

Om af te slanken grijpen dames klassiek naar twee middelen: hongerdiëten en cardio. Het resultaat is weliswaar gewichtsverlies, maar ook verlies van spiermassa en lichaamsvorm. Erger nog, ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal van lagere ruststofwisseling, waardoor de calorieën nog verder beperkt moeten worden. Niet goed voor het humeur, slecht voor de relatie. Dat kan anders en moet anders, met behulp van krachttraining. Helaas worden dames die willen afslanken bij hun bezoek aan het fitnesscentrum steevast naar het cardiopark verwezen. Flesje water, handdoekje, en gaan op die loopband?

Lees meer

Cafeïne ook effectief bij vrouwelijke spieren

Bij Eigen Kracht houden we niet alleen van een stevige kop om onvermoeibaar de wetenschappelijke literatuur te doorploegen, maar ook omdat het je maximaalkracht en power vergroot. Er is een fikse stapel keihard bewijs dat het zo werkt, bij mannen. En vrouwen dan, hoe zit dat bij vrouwen? Zijn toch ook mensen? Antwoord: pas sinds kort druppelt er degelijk bewijs binnen dat vrouwen ook baat hebben bij een bakkie. Dat wist de buuf natuurlijk allang.

Lees meer

Geen vet – geen testosteron – geen spiermassa?

In de battle voor een gunstiger lichaamssamenstelling – minder spek, meer spieren – wordt al ‘eeuwen’ strijd gevoerd tussen koolhydraatbashers en fatbusters. Ligt de waarheid ergens in het midden? Uhh, laten we zeggen dat de kwestie iets genuanceerder is. Neem nou vet, bijvoorbeeld. Schieten je testosteronwaarden echt als een malle omlaag bij onvoldoende vet in de voeding en maakt het van een gulle groeier plots een hardgainer? Geen paniek, gewoon rustig doorlezen.

Lees meer

Het hoefijzermodel van progressieve belasting

De relatie tussen trainingsvolume en mate van spiergroei wordt een omgekeerd U-vormig verband genoemd. Praktisch betekent dat een bepaald trainingsvolume per spiergroep tot spiergroei leidt, een groter trainingsvolume per spiergroep tot meer spiergroei en een heel groot trainingsvolume weer tot minder spiergroei en zelfs spierafbraak leidt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. En dat ‘omgekeerd U-vormig verband’, dat noemen wij in de sportschool gewoon ‘hoefijzermodel’. Veel beter.

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur om dat vetslot te kraken!

Lees meer

Vega versus omni

Aan het begin van deze eeuw was het in de fitnesswereld en bodybuilding nog simpel: om spieren op te bouwen had je eiwit nodig en dat eiwit haalde je uit dierlijke bronnen. Aangezien onze spieren ook gewoon vlees zijn, leek dit advies dan ook meer dan aannemelijk. Inmiddels zitten we in 2021 en is er steeds meer wetenschappelijke informatie beschikbaar over het effect van plantaardig vs dierlijk eiwit op spiergroei, al dan niet aangezwengeld door moderne termen als protein transition en sustainability. Lees hier maar gewoon ‘eiwitoverstap’ en ‘duurzaamheid’ voor, dat werkt even goed.

Lees meer

Waarom de een dikker wordt dan de ander

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en leefstijl te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Topfitte viking laat fantasie de vrije loop

Je komt ze niet vaak tegen, atletisch gebouwde vikingen met een sterk exacte inslag en een levendige fantasie. Joost de Jong (26) is er zo een. Joost studeerde wis- en natuurkunde en sloot zijn opleidingen af met een master in werktuigbouwkunde en econometrie. Hij beoefende atletiek op nationaal niveau en deed ter ondersteuning aan roeien, turnen, yoga en touwtjespringen. Als hobby bezoekt hij festivals in zelf gecreëerde fantasy outfits.

Lees meer

Eigen Kracht pijlers in de peiling

De pijlers van Eigen Kracht: training, voeding, herstel en motivatie moeten op elkaar worden afgestemd voor een optimaal resultaat. Beschouw elke pijler als een apart zoekplaatje. Je traint pittig maar je gaat niet echt vooruit, kijk dan eens naar je voeding en herstel. De EK-pijlers helpen je een beeld te krijgen van de voorwaarden voor vooruitgang. En vergeet niet, soms is het vooruit, achteruit. Life sucks? Gast, of gastin! Ga jij je eens heel diep schamen...

Lees meer

To split or not to split

Full body, upper/lower body, push/pull..., er wordt aan de gemiddelde gymbezoeker nogal wat getrokken en geduwd. De een zegt dit, die andere gozer – die met die ‘armen’! zegt dat, en die krasse knar met die zware borst weet het beter dan iedereen. Krachtsporters willen graag kennis ‘delen’. Dat is aardig van ze, maar vaak weten ze vanwege een goed ontwikkeld ego niet te doseren. Oplossing? Vriendelijk luisteren en ondertussen ergens anders je licht op steken. Bij ons, bijvoorbeeld. Grote kans dat die krasse knar de volgende keer zegt: ‘Je bent goed bezig!’ Hij blij, jij blij, wij blij!

Lees meer

De pomp van de kuiten

In bodybuilding zijn kuiten de sterren van het onderbeen, met een diamantvormige gastrocnemius en een mooie, platte soleus. Naast verschillende bewegingsfuncties, kent de kuit ook nog een andere vitale functie, en wel die van pomp die het bloed richting hart stuurt. Dat vermoeden van een verhoogde druk had je waarschijnlijk al bij je eerste set calf raises, maar je kuiten als een soort tweede hart zien, zover was je waarschijnlijk nog niet. Hoogste tijd daarom voor een kort college over kuiten en pompen.

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Sterke handen maken het verschil

Sterke handen zijn een must voor krachttraining. Onderarmtraining en greepkracht worden echter zelden apart getraind. Greepkracht ontwikkelt vanzelf mee met de rest van de training, is het idee. Old school krachtsporters zagen dat toch anders, greepkracht was de basis voor al hun sportieve activiteiten. Slappe en zweterige handen waren de heren een gruwel. Dames zijn er trouwens ook niet dol op, blijkt uit onderzoek. En weet je wat? Je carrière neemt er een verschrikkelijke duikvlucht van. Hoogste tijd dus voor handen uit de mouwen!

Lees meer

Dus u wilt graag triceps?

Je wilt volgende jaar, met de eerste krokussen, de biceps completeren met een stevige driekoppige opperarmstrekker. In bodybuildingjargon ook wel ‘het hoefijzer’ en in fitnesskringen gewoon ‘triceps’ genoemd. Je doet een aantal standaardoefeningen correct, maar de mouw wil nog niet echt op spanning komen. In verwarring gebracht begin je te experimenteren met allerlei high tech oefeningen die mogelijk uitkomst bieden, maar ook dat levert weinig op. Wat te doen? Kalm blijven, webbericht aandachtig lezen, opgedane kennis in praktijk brengen. Werkt gegarandeerd.

Lees meer

Algemene Periodieke Sport Keuring

Ben je van plan om weer of meer te gaan sporten? Prima natuurlijk, maar ga wel éérst even langs de sportarts voor een sportmedisch onderzoek! Of vind je dat overdreven? Je laat je auto toch ook ieder jaar APK keuren? Nou dan, je lijf verdient minstens dezelfde zorg! Daarom gooien we de volgende stelling in de groep: het moet gebruikelijk worden dat sporters (en dus ook fitnessbeoefenaren) een sportmedisch onderzoek ondergaan. Noem het maar een APSK’tje (spreek uit: ‘apskaatje’).

Lees meer

Ze kennen niet zonder pre-workouts

Supplementen, ze hebben een bepaald soort aantrekkingskracht. De belofte of het idee van een ‘short-cut’ of ‘quick-fix’ en de magie van exotisch klinkende ingrediënten. Dan is er nog de marketingmachine achter supplementen; ‘train like a beast with this state-of-the-art pre-workout formula’ klinkt voor veel mensen nou eenmaal aantrekkelijker dan ‘zorg dat je basisvoeding in orde is’. Hieronder een bomvol webbericht over pre-workouts. Ga er maar eens rustig voor zitten. No spang.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger: pijlers van progressie

Arnold Schwarzenegger is een van die beroemdheden die een iconische status hebben bereikt: Bruce Lee, Elvis, Muhammad Ali, in dat rijtje hoort hij thuis. Als we over 1000 jaar vakantie vieren op Bèta-Alpha II projecteren we nog hun beelden op ons netvlies. Dan moet je toch van heel ver zijn gekomen, mensen. Ondertussen hebben we in dit webbericht de pijlers van Arnolds progressie weer eens ouderwets opgepoetst. Laat maar shinen, die handel.

Lees meer

De grote opening

Eén juli is het zover. De gyms gaan weer open! Maandenlang ben je met WC-rollen en blikken bruine bonen in de weer geweest. Het werken met keukengerei en eigen lichaamsgewicht kwam je de neusgaten uit. Je kon geen push ups meer zien. Relaties stonden onder hoge druk. In je dromen zag je een oase van ijzer, vrije gewichten, machines die de kleinste onderdelen van je spiergroepen isoleren. Het mag en het kan allemaal weer. Toch één kleine waarschuwing voor het feestgedruis begint, kijk uit voor blessures. Warm op, wen weer even, vind je groef. Je zult er ons dankbaar voor zijn.

Lees meer

Minimale effectieve dosis

Over twee weken mogen de sportscholen weer open. Menige fitnesser staat te popelen om de spieren te stalen, de coronakilo’s weg te werken en de conditie weer op het oude normaal te krijgen. Dat juichen we toe, natuurlijk, maar tegelijkertijd vragen we om een moment van bezinning. Je hoeft er namelijk niet gelijk als een topsporter tegenaan. Sterker nog, er is geen maximale inspanning nodig om met een goede fysiek voor de dag te komen. Een zonnige gedachte aan het begin van de zomer. Driewerf hoera!

Lees meer

Uit liefde voor het ijzer

Vorige week is Piet van der Kruk na een kort ziekbed op 78 jarige leeftijd overleden. Hij was in 1968 de laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen in Mexico. Na zijn sportcarrière was hij onder meer voorzitter van de krachtsportbond en directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), de voorloper van de Dopingautoriteit. Piet had een grote interesse in de geschiedenis van de krachtsport, schreef een boek over Sandow, de schutspatroon van de krachtsport en bodybuilding. Hij trainde tot vlak voor zijn verscheiden nog geregeld met gewichten.

Lees meer

Flitsfitness contra de dumbbell workout

Zoals de bodybuilder en de fanatieke fitnesser er diep van doordrongen zijn dat scharrelkip het meest veelzijdige stukje vlees is, zo beseffen zij ook in iedere individuele spiervezel dat de dumbbell het meest veelzijdige stukje trainingsgereedschap is ooit in de geschiedenis van de fysieke cultuur uitgevonden. En toch verschijnen er telkens weer ultieme toestellen, waarvan de fabrikanten beweren dat het toestel een toestel is dat alle andere toestellen overbodig maakt. De lepe fitnesser ruikt hier het windei van Columbus.

Lees meer

Dreigend ijzertekort

Je hebt het gehoord, onze geliefde krachthonken en fitnesscentra moeten hun deuren nog een maand gesloten houden. Visioenen van een dreigend ijzertekort vergallen je nieuwe dagritme. Geen paniek, er valt thuis meer te doen dan je denkt, niet in de laatste plaats door sommige oefeningen net een tikkie trager uit te voeren. Het gereedschap? Je lijf, een rugzak, een stoel, een tafel, een trap. En als je klaar bent met je workout, applaus voor jezelf. Je bent een kanjer!

Lees meer

Pushup: basisoefening binnenstebuiten

Met een stevige buzz op de mobiel werd buitenenlui die een voorschot op de lente wilden nemen gisteren vriendelijk doch dringend verzocht toch vooral afstand te houden van elkaar in verband met het coronavirus. Er wordt nog te weinig gehoor aan gegeven. Jammer, want een verdere lockdown ligt dan op de loer. Terwijl er binnen toch heel veel mogelijkheden zijn om topfit te blijven. Met pushups, bijvoorbeeld, misschien wel de echte basisoefening voor een goed fitnessprogramma.

Lees meer

Detraining: de eerste weken

Nu vanwege de coronacrisis ook de sportscholen en fitnesscentra voorlopig hun deuren moeten sluiten, zal de fanatieke fitnesser het gevoel bekruipen ‘Hoe nu verder? Daar gaat mijn zuurverdiende spiermassa.’ Maar die angst is ongegrond, spierweefsel verdwijnt echt niet als sneeuw voor de zon bij een paar weken inactiviteit. En trouwens, je hoeft natuurlijk niet inactief te zijn. Kwestie van creatief zijn en kansen pakken. Hieronder een opzetje voor de komende weken.

Lees meer

Hardcore reppen: recept voor spiergroei?

Joe Weider was de grote popularisator van het moderne bodybuilding. Via zijn magazines en ruime stal aan kampioenen, waaronder Arnold Schwarzenegger, wist hij van bodybuilding een mainstream sport te maken. Veel van de trainingsprincipes die in de gym worden gebruikt hebben een naam die Joe bedacht en bekend zijn geworden als ‘Weider Research Principles’. Om het nieuwe jaar met pit in gang te zetten, dit keer de loep op enkele intensieve trainingsmethoden.

Lees meer

De schouders eronder

Good old Arnold wist wel hoe je een topfysiek moest bouwen en hoe die eruit moest zien. Enkele jaren geleden brak hij nog een lans voor de klassieke ‘V-shape’, die in het huidige profbodybuilding verdwenen lijkt te zijn. Een belangrijke spiergroep die bijdraagt aan de ontwikkeling van deze klassieke contouren is de brede rugspier (musculus latissimus dorsi) en uiteraard de schouders oftewel de 3-koppige musculus deltoideus, de ‘delts’. Hoe die laatste spiergroep te ontwikkelen, dat is de hamvraag in dit webbericht.

Lees meer

Sportvoedingcongres Papendal 2019

Vorige week vond de derde editie plaats van de TeamNL Leaders in Performance Conference: Sports Nutrition. De uitgebreide line-up van internationale sprekers gaf 300 bezoekers voldoende reden om af te reizen naar het nationaal trainingscentrum Papendal. De conferentie stond in het teken van het presenteren van de laatste wetenschappelijke inzichten en deze te vertalen naar toepassingen in de (top)sport. Een samenvatting van de belangrijkste punten voor de Eigen Kracht lezer.

Lees meer

Eten voor spiermassa, een Noorse update

Dat voeding belangrijk is voor een sporter, zullen de meeste bezoekers van fitnesscentra wel weten. Bodybuilders kijken daarbij vaak speciaal naar eiwit. Maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje, zoals een bekende Nederlandse topbodybuilder in ruste ooit zo treffend wist te formuleren: ‘Bodybuilding is 50% training, 50% voeding en 50% herstel.’ Maar, uh, het hele plaatje is toch 100 procent? Gelukkig zochten Noorse wetenschappers het voor 1000 procent uit. Wij blij.

Lees meer

Intensiteit duurtraining: zwaar of licht?

Net als in de krachttraining zijn er ook in duurtraining verschillende stromingen als het gaat om hoe intensief er getraind moet worden. Kort, maar loeizwaar of rustig aan en juist langer? Zoals zo vaak zal de waarheid ergens in het midden liggen. In dit webbericht laten we het ijzer (heel) even vallen en duiken we in de wereld van duurtraining. Of zoals we in de gym zeggen: cardio voor de puf. En als steeds ons advies, train naar vermogen en maak het niet te gek.

Lees meer

De slag om de buik

Bij Amerikanen is het nogal eens ‘oorlog’ wat de klok slaat. De ‘war on drugs’, de ‘war on cancer’, en zo is er ook een ‘war on obesity’, in fitnessjargon wel ‘the battle of the bulge’ genoemd. De trouwe lezer van onze website weet dat wij voeding (minder, minder) als een belangrijke sleutel tot gewichtsreductie zien. En aan de bewegingskant naast het blokje om met Fikkie zien we ook een stevige rol weggelegd voor krachttraining. Daarover gaat dit webbericht. Straktrekken, die broekriem!

Lees meer

Gevorderde trainingsmethode: cluster sets

Kwaliteit en uitvoering van een oefening is belangrijk om progressie te boeken en blessures te vermijden, maar je wilt natuurlijk geen kippengewichtjes gebruiken. Anders was je wel in een Health Spa gaan trainen, lekker met een paar dumbbells in een verwarmd zwembadje. Vriendelijk bedankt, maar we gaan voor maximale power! Hoe dat varkentje te wassen? Cluster sets. Gewoon flink tillen met cluster sets. Wel zorgen voor voldoende voeding.

Lees meer

Hart aan het ijzer

Eens, heel lang geleden, in een land niet ver van hier, werden sportscholen massaal omgetoverd tot fitnesscentra. Halters, dumbbels, drukbanken en andere krachttrainingsapparatuur werden weggestopt tot in de verste uithoeken van het fitnesscentrum. Lopende banden, tredmolens, stationaire fietsen en allerhande aerobe bewegingsvormen deden hun intrede. Cardio werd King en niemand maalde nog om kracht. Vrouwen waren zelfs bang voor het ijzer. Gelukkig zijn we in andere tijden beland. Krachttraining is gezond voor het hart. Power to the pomp!

Lees meer

Muscle Confusion Training

De grote popularisator van het moderne bodybuilding, Joe Weider, hield er een heus onderzoekscentrum op na, de Weider Research Clinic. Dat centrum bestond eigenlijk gewoon uit het afkijken van wat bekende bodybuilders deden en daar dan een handig naampje voor verzinnen. De komende maanden houden we een aantal van die ‘Weider Trainings Principles’ tegen het licht. In deze aflevering hoe je spieren laat groeien door ze in verwarring te brengen met het ‘Muscle Confusion Training Principle’. Sodeknetter!

Lees meer

Ed Corney: de koning van het poseren

Pumping Iron (1977) – de film die bodybuilding en Arnold Schwarzenegger introduceerde bij het grote publiek – betekende ook de doorbraak voor de Amerikaanse beroepsbodybuilder Ed Corney, die bij insiders al bekendheid genoot als ‘koning van het poseren’. Hij speelde in Pumping Iron met verve de rol van meesterposeur. Arnold zat in het publiek en genoot: ‘Kijk, dat is pas echt poseren’. We zappen even weg van de huidige freaks van 135 kg schoon aan de haak, en gaan terug naar de tijd dat bodybuilding als ‘kunst’ naam begon te maken. Ed Corney overleed nieuwjaarsdag 2019 door complicaties tijdens een operatie aan de schouder.

Lees meer

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Lees meer

Trainingsfrequentie, yo bro of no bro

Er wordt in de sportschool heel wat afgekletst over training. Vaak is het meer broscience dan deugdelijk onderzochte kennis, hardcore kennis, zeg maar. Nu zeggen we niet dat je van je broeders niets kunt leren, maar het hangt wel een beetje af van wat ze lezen. Een tip, als je ze aan de bar in de Story verzonken vindt, kun je ze beter de volgende keer niet meer vragen te spotten bij een zware set bankdrukken. Maar goed, het onderwerp waar we vandaag je aandacht voor vragen is trainingsfrequentie. Sommige broeders zweren bij bro-splits, anderen verklaren no bro’s voor heilig. We doen de kwestie hieronder uit de doeken.

Lees meer

De ROM: ultieme flitsfitnessmachine

In 10 minuten per dag de body waar je altijd van hebt gedroomd, met behulp van de bullworker, trekveren, karateknijpers, halsbandgewichten en apenklieren. De advertenties voor deze hulpmiddelen zijn oeroud en nog steeds beproefde methoden om het verlangde lichaam aan de minder bedeelde man te brengen. De ROM-machine lijkt in dezelfde categorie te vallen, maximaal effect met minimale inspanning. Maar er zijn kenners die beweren dat de ROM die aloude droom waar kan maken.

Lees meer

Mind-muscle communicatie

De ervaren krachtsporter heeft het principe van ‘mind-muscle’ communicatie hoog in het vaandel, want als je geen contact maakt met je spieren kun je wel fluiten naar je hypertrofie. Helaas wordt nog al te vaak voor het gewicht gekozen en loopt de telefoonlijn van brein naar spiervezel langs de route van een uit de kluiten gewassen ego. Dat is niet helemaal wat we bedoelen wanneer we het hebben over een goede communicatie tussen twee partijen. We denken dan meer aan aandacht schenken. Wetenschappers noemen het ‘internal focus of attention’. Robby Robinson en Der Schwarz noemden het ‘getting inside your muscles’.

Lees meer

Met de botte bijl

Het is een ware rage geworden, bijlwerpen. Overgewaaid uit The States, waar in menige achtertuin fanatiek met bijlen wordt geworpen. Gewoon voor de lullz, maar ook als wedstrijdsport is het bijlwerpen er groot. Zit een beetje vast aan de Amerikaanse folklore van de mythologische hipster houthakkerheld Paul Bunyan. Inmiddels heeft de internationale bond voor het Urban Axe Throwing ook een Nederlandse tak en zijn er heuse UAT-hallen. In dit webbericht laten we een deskundig licht schijnen over de vraag of dat gooien met bijlen nu een beetje een workout is of niet. Timber!

Lees meer

Twee klassieke trainingsvragen

Sommige vragen lijken verdacht veel op een gebedsmolen die eindeloos aan de praat wordt gehouden. Nou ja, je kan er maar mee zitten en dan zijn wij uiteraard niet te beroerd om de helpende hand uit te steken. In de ochtend of de avond trainen, en doe je dan je cardio voor of na de krachttraining? Dat zijn de kwesties.Tegenwoordig zijn steeds meer gyms al om 7.00 open, vroeg uit de veren, bak koffie en gaan met die banaan. FF cardio op de lege maag, krachttraininkje, koude douche, ruwe handdoek en wegwezen; kort Amerikaans.

Lees meer

Zon, zee en dope

Jongens waren het. Dubbelgespierde jongens, eind jaren zestig, het perfecte uithangbord voor de Californische strandcultuur van vitaliteit en alle tijd van de wereld, tegen de achtergrond van een strak blauwe hemel. Wie achter de schermen kon kijken zag toch wel degelijk wolkjes en niet zelden ook een stevige depressie. Achter de zonnige strandcultuur verborg zich een drugscultuur, en Dave Draper, bodybuildingkampioen en filmster in de dop, ging er bijna aan onderdoor.

Lees meer

Ibuprofen: recept voor minder spiergroei?

Als fanatieke krachtsporter sla je geen enkele training over. Gedisciplineerd trainen is immers de hoeksteen voor meer spierkracht en spiergroei. Een blessure oplopen kan dan behoorlijk roet in het eten gooien. Helaas is het motto nog al te vaak ‘no pain, no gain’ en doorgaan met die gewichten, eventueel ondersteund door een pijnstiller. Dat is geen goed idee, en al helemaal niet voor jonge gasten. Een gemene spiergroeistop kan het gevolg zijn. Toch maar even lezen.

Lees meer

Krachttraining voor al uw afslankwensen

Om af te slanken grijpen dames klassiek naar twee middelen: hongerdiëten en cardio. Het resultaat is weliswaar gewichtsverlies, maar ook verlies van spiermassa en lichaamsvorm. Erger nog, ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal van lagere ruststofwisseling, waardoor de calorieën nog verder beperkt moeten worden. Niet goed voor het humeur, slecht voor de relatie. Dat kan anders en moet anders, met behulp van krachttraining. Helaas worden dames die willen afslanken bij hun bezoek aan het fitnesscentrum steevast naar het cardiopark verwezen. Flesje water, handdoekje, handschoentjes…

Lees meer

Een krampvrij 2018 gewenst!

Krimp en kramp zijn de spierenfanaten een gruwel, dat is bekend. Want wie wil er als beloning na intensieve training nou vermindering van spiermassa zien optreden? Ook op kramp zit de krachtsporter niet te wachten, tenzij tijdelijk, als voorbode van verse spieraanwas. Maar intense scheuten van pijn in de kuiten of hamstrings, daar wordt niemand vrolijk van. Daarom kijken we het monster hier recht in de bek om gewapend met de nodige kennis een krampvrij en switi Nieuwjaar in te gaan.

Lees meer

Eiwitupdate voor de hard trainende Nederlander

Wie wel eens een krant leest of journaals bekijkt, weet dat er de laatste tijd veel geschreven en gesproken wordt over de ‘gewone, hardwerkende Nederlander’, en dat het de hoogste tijd wordt om die nu eindelijk eens te laten meeprofiteren van een gunstig economisch klimaat. Wij ondersteunen dit van harte, en menen er daarom goed aan te doen die gewone, ongetwijfeld ook hard trainende Nederlander te verblijden met een update over eiwit waaruit blijkt dat er best een forse bonus aan zit te komen. Laat maar wapperen, die driekleur!

Lees meer

Concentrisch vs excentrisch

De vraag wat nu het meeste spiergroei oplevert, concentrische of excentrische training, is een oud discussiepunt in bodybuilding en fitness. Klassiek was de controverse tussen ‘excentriekeling’ Mike Mentzer en Arnold Schwarzenegger, die meer de nadruk legde op concentrische training. Een groot onderzoek naar de effectiviteit van beide belastingvormen was echter nooit gedaan. Gelukkig is er in 2017 door niemand minder dan hypertrofiespecialist dr. Brad Schoenfeld wel zo’n onderzoek uitgevoerd.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

Lees meer

Hoe nauw is het (w)eiwitgroeiraam?

Bodybuilders en fanatieke fitnessers hebben herstel hoog in het vaandel staan. Wie niet herstelt, groeit niet, vandaar dat ze voortdurend met bakjes en eiwitshakers in de weer zijn om het zogeheten ‘groeiraam’ niet te missen. De laatste dumbbell is nog niet koud in het rek, of het voederen van de beesten is begonnen. Een uur later zijn de kansen verkeken. Maar is dat groeiraam wel zo nauw? Kan dat raam niet een stukkie open voor wat frisse ideeën?

Lees meer

Vrouwen in de min: energiebehoefte bekeken

Heel Holland kan dan wel aan het bakken zijn geslagen, maar daar krijg je geen blokjesbuik van, de nieuwe hype in fitness. Fajah Lourens (van de bestsellers Killer Body 1 en 2) gooide de knuppel in het hoenderhok door te beweren dat de geaccepteerde energiebehoefte van 2000 calorieën voor vrouwen ruim 500 calorieën te hoog is. Dat krijg je van al dat gebak. Maar een kwart van je calorische behoefte overboord gooien is misschien wat al te drastisch.

Lees meer

Seminars op Eigen Kracht Slanker-strakker-sterker

Slanker-strakker-sterker, welke fitnesser wil dat nou niet? De lat ligt hoog. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de fitnessinstructeur die de helpende hand moet bieden om aan de doelen en wensen van de bezoekers van het fitnesscentrum te kunnen voldoen. Dan heb je een stevige basis én meer nodig. De Eigen Kracht Seminars helpen je daarbij. Aan de hand van levensechte praktijkgevallen wordt de instructeur/trice bijgespijkerd over doping, training, voeding, supplementen en de psychologie van de begeleiding. Nodig, nuttig én er vallen 'credits' te verdienen. Inschrijven dus!

Lees meer

Boerenkracht ontwikkelen

Boeren hoeven niet te trainen, die hebben het druk zat met keihard werken. Stedelingen daarentegen kunnen wel een beetje boerenkracht gebruiken om zelf ook wat flinker uit de kluiten gewassen te raken. De Farmer’s Walk is een prima manier om wat van die agrarische power te ontwikkelen. Gelukkig hoeven we er niet voor met de New Balance in de mest te staan. Het kan gewoon binnen én buiten de sportschool. Je hebt er links en rechts wel twee behoorlijk potige gewichten voor nodig.

Lees meer

Duurtraining voor meer spiergroei?

Bodybuilders en fanatieke fitnessers hechten veel waarde aan hun spiermassa, dus zodra ze het woord ‘duurtraining’ horen schiet de stress hen al in de kuiten en zien ze hun zuurverdiende spiermassa verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kom er bij hen dus niet mee aan, want krimp is de bodybuilder een gruwel. Misschien dat ze in de wedstrijdvoorbereiding wel eens op een hometrainer stappen, maar dan toch slechts bij hoge uitzondering. Maar wat als zou blijken dat duurtraining, strategisch ingezet, kan bijdragen aan je spierontwikkeling?

Lees meer

Meer rust, meer kracht, meer spiermassa

Het lijkt een wet als uit graniet gehouwen: om spieren te laten groeien, moet je een gewicht nemen waarmee je per set acht tot 12 herhalingen kan maken, en je pakt voor de grote spiergroepen anderhalf tot twee minuten rust tussen de sets en voor de kleine spiergroepen maximaal een minuut. Voor de meer ervaren fitnessfanaten kan er zelfs nog wat meer tempo worden ingezet. Hoog houden die hartslag is het motto. Britse onderzoekers kwamen echter met een tegengesteld advies, niks tempo opvoeren. Je moet meer rust pakken tussen de sets, dat levert pas spiermassa op. Wordt het nieuwe motto ‘Rustagh!’?

Lees meer

Eiwittiming uit de tijd?

Het is een ongeschreven regel geworden in het wetboek voor bodybuilders en een van de tien geboden van de bodybuildingbijbel; eet zo snel mogelijk na een training, in ieder geval binnen het uur een eiwitrijke snack, of nog liever, werk een shake weg die 20-25 gram wei-eiwit bevat. Doe je dat niet, dan sluit het ‘groeiraam’ zich onverbiddelijk en heb je die dag de boot gemist voor optimale spieropbouw. Maar wordt de soep echt zo heet gegeten of moet je dat ‘anabolic window of opportunity’ ruimer zien?

Lees meer

Basisoefeningen boven alles

Veel serieuze bodybuilders en fanatieke fitnessers weten het: als je echt spiermassa wilt opbouwen kun je het beste basisoefeningen doen met flink wat ijzer. Toch willen ze er nog vaak wat isolatie-oefeningen als extraatje tegenaan gooien. Maar hoeveel nut heeft dat? Niet zoveel blijkt uit onderzoek. Doe dus je voordeel met dat onderzoek, minder onnodige oefeningen scheelt tijd en blessurerisico, zeker wanneer je door pittige basisoefeningen al vermoeid bent geraakt. Moeten de isolatie-oefeningen nu helemaal geschrapt uit je schema? Zouden we niet doen, maar zet ze wel productiever in.

Lees meer

Extra aandacht voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

Op 10 september ging de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ in première. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. Aansluitend was er discussie en een presentatie van endocrinoloog Pim de Ronde over de ‘HAARLEM-studie’, een lopende grote studie naar de effecten van anabole steroïden op de gezondheid van amateursporters. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. De speciale middag, georganiseerd door EigenKracht, vond plaats in Lantarenvenster te Rotterdam.

Lees meer

Roy Meyer: topjudoka op Eigen Kracht

Voetballen was zijn eerste contact met sport. Dat je het niet op een lopen mag zetten met de bal onder de arm vond hij toch wel een dingetje. Het werd hem snel duidelijk dat hij naar een andere sport moest uitkijken. Judo bleek een schot in de roos. Inmiddels staat hij 3e op de world ranking list van de internationale judofederatie, in de klasse 100+. Om het tegen de allersterkste en zwaarste mannen op te nemen, is Roy geregeld te vinden in Fitnesscentrum Noord, te Rotterdam. Voor Eigen Kracht maakten we aan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio een sfeervolle filmclip en geven in dit webbericht een schets van de man die in judowandelgangen ‘de kleine explosieve reus’ wordt genoemd.

Lees meer

Over de knie, blessurerisico’s bekeken

Krachttraining is op zich geen sport waarbij veel blessures ontstaan, maar omdat er veel fitnessers ‘aan de gewichten hangen’, zijn er jaarlijks toch veel geblesseerden te betreuren. Meestal is de schouder het lijdend voorwerp, maar in dit webbericht staat de knie centraal. Een knie kan al dan niet sporen, theater maken, onvoldoende rust krijgen, in zijn functioneren bedreigd worden door een te korte quadriceps of in de wielen gereden door een disbalans in de bovenbenen. We lopen de knie even langs om het leed beter in beeld te krijgen.

Lees meer

Baggervet maar beresterk

Van alle spiergroepen lijken de buikspieren de afgelopen jaren aan de grootste opmars bezig. Zeker, goed zichtbare buikspieren – diep gestoken, heet dat in bodybuildingjargon – zijn een maat voor de algehele conditie van de fysiek: fit en met een laag lichaamsvetpercentage. Op internet zien we allerlei male fitness models die ‘shredded’ dan wel ‘ripped to the bone’ zijn, en de indruk geven dat ze er zo het hele jaar bijlopen. Niets is minder waar, natuurlijk. Lekker in je vel steken, sterk zijn, progressie maken doe je niet met een lichaamsvetpercentage van 4-5%. Een pleidooi voor mannen die baggervet maar beresterk zijn.

Lees meer

Joyce de Haan gelooft in yoga

Fitness is volop in beweging. Spierconditie en flexibiliteit zijn de afgelopen jaren veel belangrijker geworden. Het lijkt erop dat de sportspecifieke krachttraining die sporters doen heeft afgegeven op fitness. Daarmee groeit fitness meer naar een allround fysieke ontwikkeling toe. Heel mooi natuurlijk, maar echt allround ben je pas als je lichaam én geest samen aan het werk zet. Wie zei daar ‘yoga als component van integrale krachttraining’...?

Lees meer

Kom mee naar buiten, allemaal!

Op de afgelopen SAP Cup in Veldhoven zette Calisthenics Nederland een goedkoop en gezond punt. Je hoeft niet per se naar het fitnesscentrum of de sportschool om fit te worden. Naast het trottoir is er in de publieke ruimte van alles en nog wat te vinden waar je mee aan de slag kunt: bushaltes, speeltoestellen, glijbanen, schommels, bankjes, etc. Net als in het fitnesscentrum gelden er wel een paar restricties, zoals, de ander niet in de weg zitten en de boel heel houden. Bij hondenuitlaatplekken gaat Bello natuurlijk voor, en wat betreft andere groenvoorzieningen, is het ‘betreden op eigen risico’.

Lees meer

Documentaire over de toekomst van bodybuilding

Bodybuilding worstelt al jaren met een slecht imago. Dat heeft met het gebruik van anabole steroïden te maken, maar ook met het gebrek aan kennis over deze tak van sport. De reactie van de sporters op negatieve artikelen en televisiereportages is er steevast een van ontkenning en boosheid. Begrijpelijk wellicht, maar wordt het niet de hoogste tijd dat insiders en opinion leaders in bodybuilding zelf eens hun licht laten schijnen over de toekomst van hun sport? De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ wil aan die bewustwording een bijdrage leveren.

Lees meer

S.A.P. CUP 2015 nog groter

Vorig jaar trok de Flex Cup – inmiddels omgedoopt tot S.A.P Cup – in een weekend meer dan 6000 bezoekers, een unicum in de wereld van krachtsport. Komend weekend – van zaterdag 12 tot en met zondag 13 december – worden er over het hele weekend 7000 bezoekers verwacht. Met 405 deelnemers uit zes landen voor de bodybuildingshow, 550 atleten in zes andere sporten, waaronder nieuw het spectaculaire calisthenics. Plus 65 stands uit zes landen, met een uitbreiding van 1900 vierkante meter expoterrein. Daarmee is het grootste krachtsportevenement van de Benelux nog groter geworden. Komt dat zien!

Lees meer

“Rug recht en lachen!”

Eigen kracht spreekt Ton Bavelaar twee weken voor zijn eerste optreden op de SAP-Cup, voorheen Flex Cup. Een veteraan die de gouden jaren van het Nederlandse bodybuilding heeft meegemaakt, maar nu pas de stap naar het wedstrijdpodium durft te maken. Naast een nieuw gezin en een herwonnen liefde voor het ijzer, heeft hij nog een passie: fraai artwork maken van old school bodybuilders uit de jaren zeventig: Schwarzenegger, Zane, Beckles, Mentzer, dat soort mannen dus…

Lees meer

Krachttraining werkt sneller dan je denkt

Er lopen daarbuiten tienduizenden mannen en vrouwen rond die eigenlijk willen beginnen met krachttrainen, maar het niet kunnen opbrengen. Misschien ben jij daar wel eentje van. Je weet heel goed wat krachttraining voor het lichaam kan betekenen, maar je kunt jezelf niet motiveren om die stap te nemen. Krachttraining is zwaar, en bovendien duurt het maanden voordat je de effecten ervan kunt zien. Voordat de spiergroepen in de armen en bilspieren een beetje groter zijn geworden, ben je alweer een jaar verder. Ja toch?

Lees meer

Sebastiaan Walthuis predikt schone sport

Natural bodybuilders spreken zich de laatste jaren steeds meer uit en tonen wat er met een beetje enthousiasme en inzet valt te bereiken. Sebastiaan Walthuis (22) is zo’n sporter, geen berg is hem te hoog, reden ook dat hij voor hij door het ijzervirus werd gebeten, meerdere keren de Alpe d’Huez heeft beklommen, met de fiets én met de benenwagen in de derde versnelling. Daarnaast zet hij zich ook nog eens in voor de kankerbestrijding. We houden van die man…

Lees meer

De inspiratie van thuistrainers

Bij thuis trainen denk je onwillekeurig aan roestige dumbbells, stoffige trekveren en een hometrainer die al voor de derde keer van eigenaar is gewisseld. Maar de echte thuistrainer is iemand met motivatie en discipline, een combinatie waar je een heel eind mee kan komen. Dat is het geval bij thuistrainer Kevin Mak, die zichzelf herkende in een van onze Cleane Kneiters – de voorbeeldsporters van Eigen Kracht – Stefan Köhlbrugge. Net als Stefan is Kevin thuistrainer én fysiotherapeut. En ook Kevin gaat voor Eigen Kracht.

Lees meer

De vier fundamenten van Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger blijft fascineren. Van alle old school bodybuilders heeft hij nog steeds het meeste charisma. Hij had misschien ook wel de grootste drive om verder te komen in die sport, en hij koppelde een sterk intuïtieve training aan het vermogen visueel een voorschot op zijn vooruitgang te nemen. Uit alle trainingsartikelen over en met Arnold, goed voor tientallen jaargangen van tal van bodybuildingmagazines, duikt een viertal constanten in zijn training telkens weer op: de pomp, de muscle-mind connectie, volume en visualisatie. Het zijn trainingstechnieken waar ook de natural bodybuilder en fitnessfanaat veel aan kan hebben. Dat er bij Arnold nog een 'vijfde fundament' (anabolen) een belangrijke rol speelde, is bekend. We laten dat 'fundament' hier uiteraard achterwege.

Lees meer

Benen buiten beeld?

De reguliere bodybuildingwedstrijden worden de laatste jaren rijkelijk aangevuld met categorieën als Bikini, Figure, en Men’s Physique, die enthousiast ontvangen worden. Daar mag de bodybuildinggemeenschap blij mee zijn, want de glorietijden van de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw waren al een tijd sterk aan het kwakkelen. Kenmerkend aan de klasse Men’s Physique echter, is een zeer beperkt arsenaal aan poses en vooral het verbergen van de bovenbenen in surf shorts is opvallend. Zijn bovenbenen tegenwoordig taboe geworden? We blikken terug én kijken vooruit.

Lees meer

Deborah van Kolck heeft haar passie gevonden

Onlangs werd in De Peppel te Zeist, onder tropische temperaturen, de eerste Best Bikini Body gehouden voor dames in de categorieën 30-, 40- en 45-plus. Het geheel werd georganiseerd door coaches Sandra van de Kamp en Imro Beuk, die in Zeist hun personal trainingscentrum Balance runnen en landelijk bekendheid genieten als afslankbegeleiders bij programma’s als The Biggest Loser en De Afvallers. Dertig plusser Deborah van Kolck was een van de gelukkige winnaressen.

Lees meer

Rick Wayne: dwarsgebakken bodybuilder

Rick Wayne werd in 1938 op het eiland St. Lucia geboren als Learie Carasco. Hij verhuisde midden jaren vijftig naar Engeland, waar hij in militaire dienst ging en enkele jaren later een zangcarrière probeerde op te bouwen onder de naam ‘Rick Wayne’. Ondertussen groeide zijn ster vooral als wedstrijdbodybuilder. In de jaren zestig werd hij op voorspraak van Arnold Schwarzenegger naar Californië gehaald om voor de bodybuildingmagazines van uitgever Joe Weider te gaan schrijven. Dat deed hij goed en veel en dwars.

Lees meer

Functional Fitness in de kerk

Lijfstijl Centrum Zevenaar van fitnessveteraan Rob Floris (53) huist in de kapel van een voormalig klooster. Het is in die gewijde omgeving dat Mr. Functional Fitness zijn cliënten als personal trainer begeleidt bij een grote variatie aan functionele fitnessvormen. De belofte van het eeuwige leven is vervangen voor het fitte en vitale leven, hier en nu. De kruistocht tegen bewegingsarmoede en overgewicht zijn de core van zijn missie. Die ontwikkeling ging echter niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Ed Corney: de koning van het poseren

Pumping Iron (1977) – de film die bodybuilding en Arnold Schwarzenegger introduceerde bij het grote publiek – betekende ook de doorbraak voor de Amerikaanse beroepsbodybuilder Ed Corney, die bij insiders al bekendheid genoot als ‘koning van het poseren’. Hij speelde in Pumping Iron met verve de rol van meesterposeur. Arnold zat in het publiek en genoot: ‘Kijk, dat is pas echt poseren’. We zappen even weg van de huidige freaks van 135 kg schoon aan de haak, en gaan terug naar de tijd dat bodybuilding als ‘kunst’ naam begon te maken.

Lees meer

Ooit van Ludwig Durlacher gehoord?

Eugene Sandow wordt veelal gezien als de grondlegger van het moderne bodybuilding. De winnaar van de Mr.Olympia krijgt een Sandowbeeld uitgereikt. Maar eigenlijk was hij meer popularisator dan grondlegger. Die eer komt een andere Duitser toe, aan wie Sandow veel, zo niet alles te danken heeft. Zijn naam is Ludwig Durlacher, alias Louis Atilla. Een zeer ontwikkelde man, die virtuoos piano speelde en vijf talen vloeiend sprak. Onder zijn leerlingen stond hij bekend als ‘de professor’.

Lees meer

Door de bank genomen

Beginners bekijken in de sportschool is een vermakelijk maar ook verontrustend schouwspel. Naast onwetendheid speelt (vooral bij mannen) het ego vaak een woordje mee. Misschien wel nergens meer dan bij de uitvoering van het klassieke bankdrukken: King of Upper Body Exercises. Van wat er bij die oefening dan allemaal aan fratsen uit de kast komt om het ijzer omhoog te krijgen, kan een uitputtende beschrijving worden gegeven. Dat doen we hier uit pure medemenselijkheid niet. Slechts twee pijnlijke missers noteren we, nog vaak gezien, bij makkers die er toch al wat jaren training op hebben zitten. Au!

Lees meer

Het oersgevoel van Pim van Mill

Het ijzervirus heeft Pim van Mill behoorlijk te pakken. De 24 jarige student communicatie begon op zijn 15e, maar werd pas echt fanatiek toen hij wedstrijden ging draaien. Vorig jaar werd hij op de Flex Cup 2e in de D-klasse junioren, net niet scherp genoeg voor de hoofdprijs. Omdat hij dit jaar in de C-klasse tot 80 kg uitkomt, staat hij voor een dubbele opdracht: meer massa in combinatie met een grotere scherpte. Maar het Oersgevoel is over hem vaardig geworden. Een portret van een Veldhovenaar met ambitie.

Lees meer

BroScience in de sportschool

Een fitnesscentrum of – erger nog – een sportschool kan een behoorlijk intimiderende omgeving zijn voor een groentje. Soms vraagt een dude of je eigenlijk wel traint, soms wordt je geconfronteerd met vreemde preworkout methoden, soms vraag je je af watvoor soort gym chick je eigenlijk bent, en dan is er nog de beangstigende ontwikkeling die een beginner kan doormaken op weg naar hard core lifting. BroScience in de sportschool zet een aantal ‘processen’ op een rijtje. Shark week!

Lees meer

Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Lees meer

Flitsfitness contra de dumbbell workout

Zoals de bodybuilder en de fanatieke fitnesser er diep van doordrongen zijn dat scharrelkip het meest veelzijdige stukje vlees is, zo beseffen zij ook in iedere individuele spiervezel dat de dumbbell het meest veelzijdige stukje trainingsgereedschap is ooit in de geschiedenis van de fysieke cultuur uitgevonden. En toch verschijnen er telkens weer ‘ultieme toestellen’ waarvan de fabrikanten beweren dat het toestel een toestel is ‘dat alle andere toestellen overbodig maakt’. De lepe fitnesser ruikt hier het windei van Columbus. 

Lees meer

De geschiedenis van een eigenwijs T-shirt

Naast de spijkerbroek mag het T-shirt het meest gedragen kledingstuk van de naoorlogse populaire cultuur heten. Overgewaaid uit Amerika werden ze razendsnel tot iconen van een jeugdcultuur en vanaf de jaren tachtig zo mainstream, dat zelfs je opa er een ommetje mee kon maken om de hond uit te laten. Het T-shirt bleek uiteindelijk ook een geweldig middel om een boodschap uit te dragen, van ‘Heb ik toevallig wat van je aan?’ tot ‘Ik heb er geen kracht meer voor'. Eigen Kracht kwam toen met een eigenwijs T-shirt, dat in fitness een bepaalde reputatie kreeg. Omdat we de productie van dit ontwerp staken, voorspellen we dat het T-shirt rap een collector’s item zal worden. Als de sodeju bestellen, dus!

Lees meer

Trainingsschema met veel sets en reps verleidt tot slechte techniek

Trainers, websites en fitnessmagazines verzinnen telkens weer nieuwe schema’s, die het lichaam van ervaren krachtsporters een ongemeen sterke groeiprikkel moeten geven. Hoe zwaarder en hoe intensiever, des te beter, luidt het motto. Amerikaanse bewegingswetenschappers ontdekten dat er aan zulke trainingsschema’s een gevaar kleeft: ze kunnen leiden tot een verslechtering van de manier waarop je de oefeningen uitvoert.

Lees meer

Makram Cherif: een man met een droom

Hij staat op het punt op de Juliette Bergmann Cup te winnen in de Men’s Athletic Physique klasse. In deze recent opgezette categorie draait het om de atletische fysiek, waarbij ook het totale plaatje (lees: uiterlijk) een rol speelt. Maar Makram heeft nog meer ijzers in het vuur: op zijn prikbord staan een eigen sportschool, vrouw en kind, een levenslange ontwikkeling van zijn vak als personal trainer en fysiotherapeut, plus een fors gevulde prijzenkast. Je moet wel durven dromen, zeg maar. Volgens Makram begint het juist daar: dromen, geloven en realiseren. 

Lees meer

Guillotine Press: old school bovenborstbouwer

Bij alle circuit/functional/cross-fitmania die het afgelopen decennium fors om zich heen heeft gegrepen, is het toch goed om af en toe even ‘back to old school’ te gaan. Die mannen van Muscle Beach deden namelijk meer dan de hele dag met bikinimeisjes over het strand flaneren. Ze trainden ook, en behoorlijk hard. Een van de bekendste old school bodybuildinggoeroes was Vince Gironda, beter bekend als ‘the Iron Guru’ en een van zijn favoriete oefeningen was de ‘Guillotine Press’. Voorzichtig uitproberen, is het advies.

Lees meer

Zeven superfoods voor bodybuilders & fanatieke fitnessers

Websites en magazines bombarderen het ene na het andere voedingsmiddel tot ‘superfood’: een voedingsmiddel dat, als je het maar vaak genoeg eet, positieve effecten op je lichaam en gezondheid zou hebben. Daarbij zitten nogal wat producten die interessant zouden zijn voor mannen en vrouwen die hard werken voor een lichaam met meer spieren en minder vet. We zetten er zeven voor je op een rijtje en sluiten af met een paar milde mitsen en maren.

Lees meer

Chinnen voor biceps

Een biceps begint pas ergens op te lijken als ie gaat ‘bellen’. Dat wil zeggen, dat de bovenarm vanaf de zijkant bekeken aan de voorkant een indrukwekkende ronding gaat vertonen. Veel jongens – laten we het beestje maar gelijk bij de naam noemen – staan in de sportschool maar wat te hannesen voor armen. Een dumbbell curl hier en een kickback daar, en voor de borst even aan het pec-deck, en de showspieren zijn weer getraind. En het dan vreemd vinden dat er weinig progressie zit in die spierontwikkeling. Stop daar onmiddellijk mee! We gaan chinnen voor de biceps, en niet zo’n beetje ook.

Lees meer

Kruip eens in je spieren

We kennen het fenomeen: veel jonge mannen en ‘oudere jongeren’  laten zich in de sportschool nog te vaak verleiden teveel gewicht op de halter te laden. Gevolg? Suboptimale hypertrofie, blessures en een hernia van de spotter die mee mag tillen. Kan dat niet anders? Sterker nog, moet dat niet anders? We beamen twee keer met een volmondig ‘jawel’ en laten ons in dit webbericht inspireren door ‘the black prince of bodybuilding’, Robby Robinson, wiens trainingsmotto was ‘I can make a dumbbell of ten pounds feel like a hundred’. Over de geheimen van ‘muscle-mind connection’ . 

Lees meer

Slenter jezelf gezonder

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm, de Combinorm, er zijn voldoende richtlijnen beschikbaar om vast te stellen of je voldoende beweegt om je gezondheid en fitheid te verbeteren. Verbindend kenmerk van de normen is dat het een frequente, matig intensieve lichamelijke inspanning vergt. Of niet? Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten’, stelt dr. Hans Savelberg, universitair hoofddocent Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Lees meer

Vechten met voeding & vocht

Bijna alle vechtsporten op wedstrijdniveau hanteren een gewichtsklassensysteem. Dat is wel zo eerlijk, want een oud spreekwoord in boksen zegt ‘Een goeie grote wint altijd van een goeie kleine’. Op de hardcore fans van Bruce Lee na, onderschrijven de meeste sporters deze waarheid als een koe wel. Daarom wordt er ook zo vaak gegoocheld met de kilo’s, om in de gewichtklasse waarin men uitkomt een zo ‘gunstig mogelijk gewicht’ te hebben. Dat levert niet altijd winst op. 

Lees meer

Joeys transformatie

Een gezellig dik jongetje was het, de vroegere Joey van Veen. Zo’n ventje dat nooit een toetje aan zich voorbij liet gaan. Dat leverde op school en in de buurt het gebruikelijke ‘commentaar’ op, dat kinderen die wat ruimer in hun vlees zitten al generaties lang moeten ondergaan. Een en ander sudderde jaren door, tot, plotseling, het toetje een halt werd toegeroepen. Het was het begin van Joeys transformatie tot ‘beach model’, met brede schouders, een superslanke taille en buikspieren die zich nooit meer wensen te verschuilen. Het pesten heeft plaats gemaakt voor bewondering…

Lees meer

Houd je pijlers in de peiling

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Lees meer

Trainbaarheid van wilskracht – Eigen Krachtlezing op EFAA Congres 2013

Op vrijdag 29 maart februari werd in Vught het EFAA PT Planet Congres gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf  een presentatie over ‘ wilskracht’ en de mogelijke trainbaarheid ervan. Het onderwerp is hot want het moderne leven staat bol van verleidingen, en het lijkt erop alsof het ons aan wilskracht ontbreekt om met al die verleidingen om te gaan. In de presentatie werd ingegaan op de verschillende elementen van het fenomeen wilskracht. Spreker was: Hans Wassink.

Lees meer

Krachtig afslanken

We hebben op Eigen Kracht vaak de lof gezongen van krachttraining, en terecht. Daarom willen we dat in deze moeilijke tijden nog eens extra doen. Krachttraining helpt immers spiermassa opbouwen, voorkomt dat je op dieet spiermassa verliest, verhoogt je verbranding en geeft ook nog eens vorm aan je lijf. Kortom, naast voeding is trainen met gewichten gewoon het belangrijkste instrument om weer ‘lekker in je vel’ te zitten. Want dat waren we haast vergeten: de weldadige effecten op je psyche, je relatie, je studie, je werk, je kijk op het leven, enzovoorts…

Lees meer

Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

In Fitness draait het klassiek om twee moeilijke perioden: de lentemaanden, waarin men het lijf weer toonbaar wil maken voor hartje zomer, en de wintermaanden, met de beruchte feestdagen waarin alles uit de kast wordt getrokken om het gezellig te maken. Maar tussen ‘toonbaar’ en ‘gezellig’ zitten meestal de (on)nodige kilo’s en zo jojoën we met de seizoenen mee. Al dat uitpakken en inpakken van het lichaam hoeft geen natuurverschijnsel als eb en vloed te zijn. Het kan anders, en het kan op Eigen Kracht.

Lees meer

Beetje cardio helpt krachtsporters spieren opbouwen

Voor bodybuildingkampioen Mike Mentzer was het een uitgemaakte zaak. Het vermogen van het lichaam om spieren te herstellen is ‘de’ beperkende factor in de krachtsport. En omdat wij van EigenKracht.nl onze klassieken kennen, veerden we op toen Amerikaanse bewegingswetenschappers meldden in de Journal of Strength and Conditioning Research dat matig-intensieve cardiotrainingen het herstel van zware krachttraining kunnen versnellen.

Lees meer

Strandlijf in tien minuten

Als je de infomercials van de Amerikaanse fitnessgoeroe Tony Horton gelooft, is tien minuten per dag flink bewegen voldoende voor een strak, geblokt strandlijf. Goed, het duurt totaal weliswaar negentig dagen, maar dan heb je ook wat. Amerika is in de ban van Horton, en koopt massaal zijn workout-cd’s, zijn boek ‘Bring It!’, zijn afslankproducten, en ook zijn trainingshulpmiddelen, en jubelt mee als hij in talkshows als die van Dr. Oz opdraaft. Heeft Anthony Sawyer Horton een geheim ontdekt?

Lees meer

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Lees meer

Geen zware gewichten, toch groeien

Je hebt gewichten tot je beschikking, maar die zijn eigenlijk te licht voor je. Je kunt bankdrukken, neckpressen en roeien met een luizige tachtig kilo, en daar zul je het mee moeten doen. Trainen met zwaardere gewichten zit er om een of andere reden niet in, en wat moet je dan? ‘Gelukkig zijn er een paar trucs waardoor je ook met relatief lichte gewichten intensief kunt trainen’, zegt Neerlands beroemdste bodybuilder, aan wie we de zaak ook nog even voorlegden.

Lees meer

Zorgvuldig trainen werkt beter

Netjes trainen? Als je de meeste magazines mag geloven doen bodybuildingkampioenen er niet aan. In  fotoreportages zie je ze gooien en smijten met beestachtig zware gewichten dat het een lieve lust is. Dat de zonnebrillen van de kampioenen bij al dat gezwiep recht op hun neus blijven zitten, wel, dat vinden we net zo merkwaardig als de spierontwikkeling van de heren. Want volgens wetenschappelijke studies is gooi-en-smijtwerk niet de beste manier waarop je spieren kunt ontwikkelen.

Lees meer

Yoga & Fitness

Yoga ontstond vierentwintig, vijfentwintig eeuwen geleden in India en werd pas in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw populair in Nederland. Met de opkomst van fitness werd er natuurlijk het een en ander overgenomen van deze oeroude oosterse ‘heilgymnastiek’. Poweryoga is daar de meest bekende uitkomst van en sinds enkele jaren is ook Bikram Yoga hot. Hoewel yoga goed heet te zijn voor lichaam en geest, is het niet altijd even duidelijk hoe effectief yoga werkelijk is in het omlaag krijgen van bijvoorbeeld de bloeddruk of het verhelpen van chronische lage rugpijn.

Lees meer

Topdrop: old school aflopende sets voor kracht en massa

Arnold S. was er dol op: zo’n slopende dropset als laatste oefening voor een spiergroep. Je kon geen herhaling meer maken, maar door het gewicht razendsnel te verminderen kon je weer door… en door… tot geen enkele spiervezel nog tot samentrekken te bewegen was. Het aaneen rijgen van sets tot een  dropset of aflopende set, staat ook wel bekend als de ‘stripping methode’. En meer nog dan bij andere manieren om de intensiteit op te voeren, moet je bij strippen oppassen. Een gewaarschuwde spiergroep telt voor twee.

Lees meer

De Isolator: nieuw trainingsgereedschap?

‘Nieuw!’ en ‘Revolutionair!’ zijn twee van de meest gebruikte woorden in reclame en marketing, en je zou verwachten dat ze zo langzamerhand wel een beetje sleets zijn geworden. Toch blijken ze nog steeds zeer geliefd. In ieder geval worden ze stevig ingezet door de fabrikant van ‘The Isolator’, een nieuw(!) stuk trainingsgereedschap die de effectiviteit en het resultaat van je training in de hoogste versnelling zet. Zeggen ze...

Lees meer

Over verschillende schijven

In oktober 2011 start de informatieorganisatie voor de fitnessbranche, EFAA, twee campagnes die in elkaars verlengde liggen: het Nationaal Beweeg Onderzoek en de Beweeg Promotie Campagne. Bij de laatste is het de bedoeling meer mensen in beweging te brengen en vervolgens te onderzoeken wat de effecten zijn van dat meer bewegen. De Schijf van Drie, geïntroduceerd door het American College of Sports Medicine, dient als richtlijn. Mag het een schijfje meer zijn?

Lees meer

Touwtraining voor functionele greepkracht

Greepkracht train je in de sportschool traditioneel met halters en dumbbells, maar er is ook zoiets als touwtraining. In goed geoutilleerde fitnesscentra in Amerika zie je fanatieke fitnessers steeds vaker sportspecifieke oefeningen doen aan - of met - speciale apparatuur. De zogenaamde ‘endless rope machine’ is er een van. Als het je een goede oefening lijkt – en dat is het – dan moet je gewoon naar de eigenaar van je fitnesscentrum stappen en aanschaf van de machine eisen. Wordt dat een heel getouwtrek, dan is bevestiging van een touw aan een lage of hoge pulley een redelijk alternatief.

Lees meer

Roeien op het droge

Of het nu in de genen van de doorsnee Nederlander zit dat ‘ie’ graag op, in of langs het water vertoeft is de vraag, maar sporten die met water geassocieerd kunnen worden zijn heel populair. Misschien dat het de aantrekkingskracht van indoor rowing verklaart, al is zweet het enige vocht dat rijkelijk vloeit. Waarschijnlijker is het gewoon omdat het een erg effectieve workout is. Leuke bijkomstigheid, op een indoor rower kun je in het fitnesscentrum tegen mensen uit alle windstreken roeien. Ja, noem dat maar een uitdaging.

Lees meer

Verboden te squatten?

Kniebuigen of  ‘the squat’, zoals de oefening in de krachtsport doorgaans genoemd wordt, is een oefening die niet alleen het onderlichaam van flink wat spiermassa voorziet, maar door het vrijmaken van allerhande ‘groeihormonen’ heel gul ook andere spiergroepen in de spierweefselwinst laat delen. Het trainen met vrije gewichten is voor het inzetten van zoveel mogelijk spieren sowieso superieur aan de machine. Ernstig is dan ook wanneer je verboden wordt vrij te squatten terwijl je wel het volle pond hebt betaald om vrij te mogen trainen. Het gebeurde recentelijk in Den Haag.

Lees meer

Fitnessgoeroes: Billy Blanks

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. In deze aflevering de geestelijke vader van Tae Bo, Billy Blanks. Deze invloedrijke martial arts vorm van fitness zou van Blanks een gefortuneerd man maken, kicking and laughing all the way to the bank.

Lees meer

5 onalledaagse oefeningen voor het bovenlichaam (II)

Je zwoegt al een paar jaar of langer met prima oefeningen die wel degelijk vrucht hebben afgeworpen. Alleen, de laatste tijd lijken de basics een beetje sleets geworden. Om sleur en sleet en slapte een tikkie terug te geven,  presenteren we hier een aantal ‘onalledaagse oefeningen voor het bovenlichaam’. In dit webbericht, deel II, de armen betreffende. Ook dit keer onder het motto ‘Schep vreugde in het trainen!’. Want zonder plezier in je training wordt het nooit niks.

Lees meer

Kaatsutraining moet inbinden

Kaatsutraining, de bizarre Japanse krachttrainingsmethode waarover EigenKracht al eerder schreef, is effectiever in combinatie met reguliere krachttraining. Dat blijkt uit een studie van de University of Tokyo die binnenkort verschijnt in het European Journal of Applied Physiology. Uit diezelfde studie blijkt ook dat er een trainingsvorm is die effectiever is dan de combinatie van kaatsutraining en reguliere krachttraining. En dat is … reguliere krachttraining. Zonder toeters of touwen. 

Lees meer

EFAA-lezingen Dopingautoriteit 12 februari – de presentaties

Op zaterdag 12 februari werd in Veldhoven het EFAA Congres ‘Personal Training in Europa’ gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf drie boeiende presentaties: over bewegen versus energie-inname als belangrijke factor bij afslanken, over de laatste wetenschappelijke stand van zaken van creatine en over ‘motivational interviewing’ als techniek om gezond gedrag te bevorderen. Hieronder de presentaties en de filmfragmenten die erbij horen.

Lees meer

One-arm rowing: milde klassieker voor rugmassa

Zou er ook een ‘rechter in de regio’ bestaan die een oordeel uitspreekt over krachttrainingsoefeningen, gewis, hij zou ‘one-arm rowing’ omschrijven als een ‘milde klassieker voor rugmassa’.  Klassiek omdat rugwijdte en dikte zeker gestimuleerd worden door deze oefening, zoals elke ervaren ijzervreter zal beamen, en mild omdat de onderrug bij deze eenzijdige variant van de barbell row, redelijk wordt ontzien. Wij zeggen: ‘DOEN!’

Lees meer

Old school intuïtie hard gemaakt.

Old school bodybuilders hadden er een handje van de training van een spiergroep af te sluiten met een set hoge herhalingen. In het spierenjargon is dat een ‘pompsetje’ gaan heten omdat je van die praktijk de spieren flink ‘opblaast’, maar eigenlijk is de pompset geboren uit de behoefte bij afnemende kracht de intensiteit van de training vast te houden. En wel omdat ze merkten dat je op die manier extra spiergroei kon afdwingen. Laat de wetenschap hen nu weer eens gelijk geven. De moraal: zeg nooit ‘ouwelullenwagen’ tegen mannen die hun sporen verdiend hebben.

Lees meer

Gewichtheffen om sterker-slanker-strakker te worden

Trainen met gewichten en gewichtheffen, het wordt nogal eens door elkaar gehaald. Maar het klassieke Olympische gewichtheffen is toch wel heel anders dan de standaard krachttraining die voor fitness en bodybuilding worden gedaan. Dat was ooit anders. In de dagen van Lou Ferrigno (de Hulk) en Arnold Schwarzenegger werden in aanvulling op de bekende bodybuildingoefeningen gewichthefoefeningen gedaan. Sterker nog, de heren meenden zelfs niet zonder te kunnen. Laat er nu net een cursus gewichtheffen zijn van een Nederlands kampioen gewichtheffen die ook nog eens bewegingswetenschapper is.

Lees meer

Leucine: net een tikkie essentiëler

Leucine is een essentieel aminozuur dat weldadige effecten heeft op de spieropbouw. In combinatie met een pittige training en een eiwitrijke voeding zorgt het voor meer spiermassa, en bij een streng dieet kan het, liefst in combinatie met krachttraining, de spierafbraak stevig afremmen. Kortom pro-anabool en anti-katabool. Wat wil een mens die slanker-strakker-sterker wil worden nou nog meer? En begin alsjeblieft niet over de Lotto te zeuren, net nu we met een stukje opbeurende informatie komen…

Lees meer

Musclebound my gluteus…

Het is bekend, vooroordelen leiden een taai leven. En een van de allertaaiste vooroordelen is het vooroordeel dat je van trainen met gewichten een stijve hark wordt die nauwelijks meer in staat is om zijn eigen gluteaalpartij af te vegen. ‘Musclebound’ heet dat in het Amerikaans. Het advies aan de dubbelgespierde sporter was dan ook steevast ‘Ezeltje, strek je!’. Maar na lezing van dit webbericht laat het beestje zich niet meer foppen en weet: er zit al zat rekwerk in correcte krachttraining.

Lees meer

Vrije schouders groeien beter

Je wilt een paar hele forse ronde schouders opbouwen, maar nekdrukken heeft je nooit gelegen en bij front press heb je de neiging naar achteren te hellen en de bovenborst te veel in te zetten. Natuurlijk zijn er ook dumbbells, maar dan moet je weer gewicht inleveren om de dumbbells in evenwicht te houden. Bij de eerste twee oefeningen heb je een punt, maar nieuw onderzoek bevestigt dat schouders die de vrijheid krijgen beter groeien. Kortom, je moet je schouders niet klein houden…

Lees meer

Kaatsu: afknijpen die spieren?

Het komt uit Japan en je spieren schijnen er geweldig van te groeien. Het heet Kaatsu-training, maar heeft onder de naam ‘Occlusie-training’ al meer bekendheid gekregen. In een notendop gaat het om het met een tourniquet afknijpen van de spieren om de bloedtoevoer naar armen of benen af te remmen. In combinatie met zeer lichte gewichttraining zou het wonderen doen voor je spiergroei. Kortom, het nieuwe trainingsmotto lijkt ‘don’t go with the flow!’ te zijn.

Lees meer

Dumbbells: niet dom maar veelzijdig

Bij alle info-overload waar postmoderne mensen mee te maken hebben, gebeurt het maar al te vaak dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Nog even afgezien van de betrouwbaarheid ervan, is er op internet ook zoveel te vinden dat je eerder moet zuchten dan een blij gevoel krijgt. Hoeveel fitnessgoeroes wil je hebben, hoeveel fancy trainingsfilosofieën en nieuwerwetsigheden? Dan is er maar één optie: back to basics! De keus is snel gemaakt.

Lees meer

Anatomie van de werkset

In populaire tijdschriften en boeken over fitness & bodybuilding, krijg je nogal eens het advies drie standaard sets van 8,10 of 12 herhalingen met hetzelfde gewicht te doen voor een oefening. Niks mis mee, in die zin dat drie sets met hetzelfde gewicht voor hetzelfde aantal herhalingen behoorlijk zwaar kunnen zijn als het gewicht 80% of meer van je 1RM bedraagt. Maar misschien is het voor de opbouw van de sets toch beter om elk set apart onder de loep te nemen.

Lees meer

De vreselijke vloek van volumetraining?

Flink wat volume in je training om groter te groeien? Het lijkt vloeken in de kerk. Minder, nog minder, liefst zo min mogelijk doen ligt goed bij het grote publiek. Die krijgt deze ‘filosofie’ aangereikt door populaire fitness- en gezondheidsblaadjes. Die beseffen dat ze door de waarheid te brengen niet echt populair worden. Daarom koppen ze ‘Een wasbord in vier weken!’ of ‘Zomer shape up in 2 weken’. De waarheid is echter een stuk volumineuzer.

Lees meer