Nutrient Timing
Gezond eten, voldoende calorieën consumeren om spiermassa op te bouwen en het nuttigen van complexe koolhydraten, magere eiwitten en overzadigde vetten zorgen ervoor dat je lichaam niet lang zonder voeding zit. Het belang ervan zal inmiddels wel duidelijk zijn. Een trend in sportvoeding van de afgelopen jaren heet nutrient timing. Simpel gezegd betekent nutrient timing dat je ook aandacht besteed aan wanneer je wat eet in plaats van alleen maar te letten op wat je eet. De belofte van nutrient timing is optimaal presteren tijdens de training en optimaal herstellen erna. Deze praktijk bewijst vooral goede diensten als er intensief en systematisch getraind wordt en de lat qua doelstellingen wat hoger ligt dan bij de gemiddelde recreatiesporter
Nutrient timing concentreert zich vooral op de perioden vlak voor, tijdens en na de training om er voor te zorgen dat er tijdens de training optimaal getraind kan worden en dat na de training herstel en groei beter verlopen. Dat betekent voor bodybuilders en fitnessfanaten anderhalf tot twee uur voor de training een maaltijd consumeren van ongeveer 50 gram koolhydraten en 14 gram eiwit. De koolhydraten zorgen voor voldoende energie en werken bovendien eiwitsparend.Bij onvoldoende inname van koolhydraten begint het lichaam het tekort onder meer aan te vullen door het lichaamseigen eiwit af te breken. Bij intensieve training wordt ook altijd eiwit afgebroken en dan kan de inname van eiwit het afbreken van eiwit verminderen. Tijdens de training wordt een een sportdrank geadviseerd met wat koolhydraten (6 tot 8% koolhydraten op 600-1200 ml drank) om de glycogeenvoorraad direct weer aan te vullen.
Voldoende vocht en koolhydraten aanvullen tijdens de training houd je sterk, waardoor de training aan kwaliteit wint. Neem tenslotte direct na de training een combinatie van koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake, om de glycogeenvoorraden verder aan te vullen en het herstel- en groeiproces te bevorderen.
In een notendop is dit de praktijk van nutrient timing. Wie zich in dit onderwerp verder wil verdiepen, kan terecht bij het boek Nutrient Timing: The Future of Sports Nutrition van Ivy & Portman (Basic Health Publications Inc. 2004). De laatste jaren wordt het belang van nutrient timing enigszins gerelativeerd. Onder andere door dr. Brad Schoenfeld, de hypertrofiespecialist. Voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen.