EN  |  FR

Carnitine

Carnitine is een aminozuur dat het lichaam produceert op basis van de essentiële aminozuren lysine en methionine, en dat we binnenkrijgen via dierlijke producten als vlees, vis en zuivel. Cellen hebben carnitine nodig voor de omzetting van voedingsstoffen in energie. Die omzetting vindt in de cellen plaats in de mitochondria, die je kunt beschouwen als de energiecentrales van de cel. Carnitine loodst vetzuren de mitochondria in.

Het idee achter carnitine-suppletie is dat extra carnitine de verbranding van vetten zou verhogen. Daardoor zouden afslankers makkelijker lichaamsvet kunnen verliezen, en zouden duursporters beter kunnen presteren. Het klinkt overtuigend, maar toch hebben de meeste studies geen effecten van carnitine in gezonde sporters kunnen vinden. Dat kwam omdat toediening van carnitine de concentratie carnitine in de spier niet verhoogde. Sportwetenschappers hielden het er dus op dat carnitine niet werkte. Recente studies hebben echter laten zien dat cellen carnitine alleen opnemen als ook de concentratie glucose in insuline in het bloed hoog is. Het onderzoek naar de effectiviteit van carnitine in sporters moet dus opnieuw gebeuren. We kunnen nu nog niet zeggen wat dat onderzoek zal opleveren.