EN  |  FR

Gezondheid

Topnieuws dat je niet mag missen

Bijna een kwart eeuw brengt Eigen Kracht wekelijks hoogwaardige webberichten. Dat is een berg berichten. Alles om de serieuze fitnesser en fitnessprofessional op de hoogte te houden en te ondersteunen. Je kunt onze website op diverse berichten doorkruisen, onder andere door in de verschillende thema’s die we in dossiers hebben verzameld te grasduinen. Om het cruisen op Eigen Kracht nog makkelijker te maken, brengen we in de categorie ‘Topnieuws’ geregeld een nieuwe selectie webberichten onder de aandacht. Read all about it!

Lees meer

Val je echt af in de sportschool?

In de media valt met enige regelmaat te lezen dat je activiteiten in de sportschool weinig zoden aan de dijk zetten als je wilt afslanken. En al helemaal niet als je daar voornamelijk aan de gewichten hangt. Voeding is de sleutel tot afslanken, is de boodschap. Daar zit veel waars in, maar we willen toch een klein pleidooi houden voor de opbouw van extra spiermassa, want het werken met zware metalen zet de energiebehoefte toch net een tikkie hoger dan gedacht.

Lees meer
Tongkat ali

NVWA waarschuwt voor producten met mogelijk kankerverwekkend ingrediënt tongkat ali

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om verboden kruidenpreparaten met het ingrediënt tongkat ali niet te gebruiken omdat deze mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Producten met dit ingrediënt worden vaak verkocht als middel voor een beter seksleven. De NVWA heeft de verkopers opgedragen te stoppen met de verkoop en de middelen uit de handel te halen. Daarnaast heeft de NVWA boetes opgelegd aan de verkopers.

Lees meer

NVWA waarschuwt voor afslankthee met sibutramine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om de afslankthee Özlex Tea niet te gebruiken. De afslankthee bevat de verboden stof sibutramine. Deze stof staat niet genoemd bij de ingrediënten van het product. Dit blijkt na onderzoek van de NVWA. Consumenten die deze afslankthee gebruiken, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Sibutramine is verboden in levensmiddelen.

Lees meer

R.I.P. Richard Simmons: Funfitnessgoeroe

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft Amerika een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. Fitnessgoeroe Simmons vond dat fitness fun moest zijn, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. Maar even zo vrolijk was hij wel bloedserieus bezig, want slank zijn zonder zweet te vergieten, gaat gewoon niet gebeuren!

Lees meer

Biefstuk in de broek

We geven gelijk toe dat de prikkelende titel van het boek ons ertoe bracht het te bespreken. Hoe dat precies zit met die 'biefstuk' (rauw, medium, doorbakken) vertellen we aan het eind. We selecteren een handvol van de 42 mythes in de sport die sportarts Tom Teulingkx en sidekick Marc Geenen deskundig en met de nodige humor onder de loep nemen. Dat ze bij het onderwerp supplementen onze Supplementenwijzer warm aanbevelen heeft mogelijk ook een rol gespeeld.

Lees meer

De pomp in de kuit!

In bodybuilding zijn kuiten de sterren van het onderbeen, met een diamantvormige gastrocnemius en een mooie, platte soleus. Naast verschillende bewegingsfuncties, kent de kuit ook nog een andere vitale functie, en wel die van pomp die het bloed richting hart stuurt. Dat vermoeden van een verhoogde druk had je waarschijnlijk al bij je eerste set calf raises, maar je kuiten als een soort tweede hart zien, zover was je waarschijnlijk nog niet. Hoogste tijd daarom voor een kort college over kuiten en pompen.

Lees meer

Supplementenwijzer App binnen handbereik

Sportvoeding is niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Sterker nog, supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo, en Lidl hebben meters aan schappen in hun winkels gevuld met eiwitrijke voeding en daarnaast ook nog eens hun eigen huismerken ontwikkeld. De markt aan sportvoeding en supplementen is nog lang niet verzadigd. Dan is het handig, en ook verdomd verstandig, om terplekke de Supplementenwijzer App uit je kontzak op te diepen voor een nader onderzoek, gast!

Lees meer

Dik of dun: dat is de kwestie

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Sinterklaas strooit weer lekkers

De goedheilig man is twee weken geleden in Gorinchem aangemeerd en sindsdien weer driftig doende met suikerwerken om groot en klein van allerhande snoepgoed te voorzien. Aan de kade stonden kinderen vol verwachting te zwaaien en ouders enthousiast te klappen. Het heerlijk avondje was aanstaande. En bleef het nou bij dat avondje, maar half september werd je in de buurtsuper al met calorierijk strooisel doodgegooid. Hoogste tijd voor een kritische pepernoot.

Lees meer

De anabole werking van kruiden (en hun verzwegen bijwerkingen)

Als er ooit een tijd was dat bodybuilders en fitnessfanaten naast hun reguliere voeding alleen maar een paar schepjes eiwitpoeder en creatine gebruikten, dan is die nu wel voorbij. In vitaminewinkels gaan de sportsupplementen met extracten van exotische kruiden als schisandra, ashwagandha en ginseng als warme broodjes over de toonbank. Maar werken die dingen wel? Zijn er wel kruiden die spieren groter en sterker maken?

Lees meer

Eigen Kracht-dag 11 december Van der Valk Utrecht

De Eigen Kracht-dag wordt dit jaar op zondag 11 december gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Opnieuw bieden we een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops waarmee de fanatieke fitnesser en fitnessprofessional aan het eind van de dag weer vooruit kunnen in kennis en kunde. Tevens serveren we een uitstekende lunch om de inwendige mens te versterken. Trekken dus die agenda, zorg dat je erbij bent en vergeet je sportkleding niet!

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Einde en verder

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge werden vier sporters zes maanden lang professioneel begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. Aan het eind gekomen kijken ze terug op de Challenge en blikken vooruit.

Lees meer

Terug van weggeweest

Op 15 maart 2020 maakt de overheid de eerste maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden: handen stukwassen, in de elleboog niezen, geen handen meer schudden, op afstand blijven, scholen, horeca en sportscholen gaan tijdelijk dicht. Het was de eerste van een serie maatregelen, waarbij de mentale en fysieke gesteldheid van mensen het zwaar te verduren kreeg. Ruim twee jaar later is het sportschoolbezoek nog steeds niet terug op oude sterkte. Een terug- en vooruitblik met sportschoolhouder en strength & conditioning coach, Hans Kroon.

Lees meer

Social media, supplementen en doping II

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 2 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Eigen Kracht pakt uit op FitFair 2022

En daar staan we dan, Hal 8, stand 12, met vijf man sterk, bezoekers van de FitFair 2022 te animeren met een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld apparaat dat het uiterste vergt van fitnessbeoefenaars. Alles draait om behendigheid en beheersing. Er wordt progressief belast, dus steeds een schijfje erbij. Er valt van alles te winnen, prijzen, zelfrespect en volop waardevolle info. Als de sodeju dus naar stand 12 voor een stevige uitdaging.

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

Krachttraining ideaal om af te slanken

Om af te slanken grijpen dames klassiek naar twee middelen: hongerdiëten en cardio. Het resultaat is weliswaar gewichtsverlies, maar ook verlies van spiermassa en lichaamsvorm. Erger nog, ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal van lagere ruststofwisseling, waardoor de calorieën nog verder beperkt moeten worden. Niet goed voor het humeur, slecht voor de relatie. Dat kan anders en moet anders, met behulp van krachttraining. Helaas worden dames die willen afslanken bij hun bezoek aan het fitnesscentrum steevast naar het cardiopark verwezen. Flesje water, handdoekje, en gaan op die loopband?

Lees meer

Cafeïne ook effectief bij vrouwelijke spieren

Bij Eigen Kracht houden we niet alleen van een stevige kop om onvermoeibaar de wetenschappelijke literatuur te doorploegen, maar ook omdat het je maximaalkracht en power vergroot. Er is een fikse stapel keihard bewijs dat het zo werkt, bij mannen. En vrouwen dan, hoe zit dat bij vrouwen? Zijn toch ook mensen? Antwoord: pas sinds kort druppelt er degelijk bewijs binnen dat vrouwen ook baat hebben bij een bakkie. Dat wist de buuf natuurlijk allang.

Lees meer

Slapen is de sleutel

Bijna alles mag weer en het feestgedruis zwelt stevig aan. De bierpomp maakt overuren en menig jongmens sleept zich in de late uurtjes behoorlijk brak naar huis. Je lichaam staat in de katabole modus. Doe je dat een paar keer per week dan ben je structureel bezig je spiermassa af te breken, en daar zijn wij tegen. Daarom een dringend advies onderstaande tips onder je hoofdkussen te leggen en vooral niet te denken dat uitslapen na een avond stappen hetzelfde is als goed slapen.

Lees meer

Waarom de een dikker wordt dan de ander

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en leefstijl te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Een potje vetverbranding

Zwaar vuurwerk, kerstbomen, auto’s, belendende percelen, bepaalde buurtsupers; aan verbranding ontbrak het ook afgelopen jaar niet. De meeste mensen snappen wel hoe die ellende werkt en willen er dan ook vanaf. Maar hoe dat precies zit met vetverbranding, daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Daarom hieronder de broodnodige basis over vetten en hoe ze te verbranden. Een ondersteunend webbericht, voor iedereen die 2021 wil starten met goede bedoelingen.

Lees meer

Je kennis voeden doe je stap voor stap

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s.

Lees meer

De pomp van de kuiten

In bodybuilding zijn kuiten de sterren van het onderbeen, met een diamantvormige gastrocnemius en een mooie, platte soleus. Naast verschillende bewegingsfuncties, kent de kuit ook nog een andere vitale functie, en wel die van pomp die het bloed richting hart stuurt. Dat vermoeden van een verhoogde druk had je waarschijnlijk al bij je eerste set calf raises, maar je kuiten als een soort tweede hart zien, zover was je waarschijnlijk nog niet. Hoogste tijd daarom voor een kort college over kuiten en pompen.

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Algemene Periodieke Sport Keuring

Ben je van plan om weer of meer te gaan sporten? Prima natuurlijk, maar ga wel éérst even langs de sportarts voor een sportmedisch onderzoek! Of vind je dat overdreven? Je laat je auto toch ook ieder jaar APK keuren? Nou dan, je lijf verdient minstens dezelfde zorg! Daarom gooien we de volgende stelling in de groep: het moet gebruikelijk worden dat sporters (en dus ook fitnessbeoefenaren) een sportmedisch onderzoek ondergaan. Noem het maar een APSK’tje (spreek uit: ‘apskaatje’).

Lees meer

Effect social media op lichaamsbeeld en supplement/dopinggebruik mannelijke fitnessbeoefenaars

De stormachtige ontwikkeling van social media platforms als Facebook en Instagram heeft het afgelopen decennium voor een ware vloedgolf aan beelden gezorgd die het perfecte lichaam verheerlijken. Het is de vraag in hoeverre die beelden gepaard gaan met onrealistische doelen en verwachtingen die leiden tot fanatiek supplementgebruik en mogelijk ook tot gebruik van dopingmiddelen. HAN Hogeschool en de Universiteit van Utrecht zijn bezig met een landelijk onderzoek.

Lees meer

Dik door te weinig eiwitten

We zijn op onze website vaak vol lof over eiwit. Spieropbouwend, jaagt de stofwisseling aan, dempt de honger. Dat is de drietrapsraket die iedere rechtgeaarde fitnessfanaat hoog in het vaandel moet dragen. Helaas is niet iedereen zo verstandig. Junkfoodverslaafden eten natuurlijk junkfood omdat het ‘lekker’ zoet of vet of hartig is. Junkfood is vaak calorierijk maar arm aan eiwit. Enter, de eiwithefboomtheorie die zegt dat junkers onbewust maar door blijven junken om hun eiwitbehoefte te dekken. Als dat geen complot is!

Lees meer

Waarom met eiwit opgeleukte voedingsproducten kip en magere kwark niet kunnen vervangen

De eiwithype in de voedingsindustrie is nog maar net begonnen. Je hebt al eiwitbrood, eiwitcrackers, protein cookies en eiwitchocoladepudding, en in aantocht zijn eiwitcroissants, eiwitchips en eiwitijsjes. De eiwitbol, voorheen moorkop genoemd, wordt medio december verwacht. Klinkt reuze leuk allemaal, maar serieuze ijzermensen houden het beter bij kip, kwark, tahoe en de betere eiwitpoeders.

Lees meer

NVWA waarschuwt voor SARM’s

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit. Volgens de verkopers van deze selectieve androgeenreceptor modulatoren (SARM’s) hebben de middelen dezelfde gewenste effecten als anabole steroïden, maar niet de bijwerkingen. Gebruikers kunnen echter ernstige gezondheidsschade oplopen. De NVWA adviseert om geen SARM’s te gebruiken en bij klachten de huisarts te raadplegen.

Lees meer

De herontdekking van het Adoniscomplex

In 2002 schreef de Amerikaanse psychiater Harrison Pope ‘The Adonis Complex’, over de verborgen obsessie van jonge mannen met hun lichaam. Het boek maakte aanvankelijk veel los, maar geleidelijk aan ging het in de mainstream media toch weer voornamelijk over de traditionele worsteling van vrouwen met schoonheid en slankheid. De afgelopen 10 jaar is die druk op het uiterlijk onder invloed van social media sterk toegenomen. Een druk waarbij ook het mannenlijf opnieuw onder het vergrootglas kwam te liggen.

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar enkele theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Pushup: basisoefening binnenstebuiten

Met een stevige buzz op de mobiel werd buitenenlui die een voorschot op de lente wilden nemen gisteren vriendelijk doch dringend verzocht toch vooral afstand te houden van elkaar in verband met het coronavirus. Er wordt nog te weinig gehoor aan gegeven. Jammer, want een verdere lockdown ligt dan op de loer. Terwijl er binnen toch heel veel mogelijkheden zijn om topfit te blijven. Met pushups, bijvoorbeeld, misschien wel de echte basisoefening voor een goed fitnessprogramma.

Lees meer

Detraining: de eerste weken

Nu vanwege de coronacrisis ook de sportscholen en fitnesscentra voorlopig hun deuren moeten sluiten, zal de fanatieke fitnesser het gevoel bekruipen ‘Hoe nu verder? Daar gaat mijn zuurverdiende spiermassa.’ Maar die angst is ongegrond, spierweefsel verdwijnt echt niet als sneeuw voor de zon bij een paar weken inactiviteit. En trouwens, je hoeft natuurlijk niet inactief te zijn. Kwestie van creatief zijn en kansen pakken. Hieronder een opzetje voor de komende weken.

Lees meer

De dikke draak

Wie Bruce Lee is weet iedereen. Het is de man die Kung Fu populariseerde. Wat Arnold deed voor bodybuilding en fitness, deed ‘de kleine draak’ voor de martial arts. Samen stampten ze een nieuw filmgenre uit de grond: de Aktiefilm. Op Netflix is sinds kort een hele aardige docu te zien over het fenomeen vechtkunst, ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’. Daarin is een stevige rol weggelegd voor die andere draak, Sammo Hung. Dat fit en dik elkaar niet per se uitsluiten weten we. Maar dik en razendsnel?

Lees meer

Intensiteit duurtraining: zwaar of licht?

Net als in de krachttraining zijn er ook in duurtraining verschillende stromingen als het gaat om hoe intensief er getraind moet worden. Kort, maar loeizwaar of rustig aan en juist langer? Zoals zo vaak zal de waarheid ergens in het midden liggen. In dit webbericht laten we het ijzer (heel) even vallen en duiken we in de wereld van duurtraining. Of zoals we in de gym zeggen: cardio voor de puf. En als steeds ons advies, train naar vermogen en maak het niet te gek.

Lees meer

Ecdysteron, spierversterker uit spinazie

Er zijn niet zo verschrikkelijk veel ingrediënten in supplementen waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze sporters gespierder en sterker maken, en er zijn eerlijk gezegd ook niet zoveel ingrediënten in supplementen die daar dicht tegen aanzitten. Dus als uit een onderzoek van het werelddopingagentschap WADA blijkt dat ecdysteron een anabole werking heeft, weten wij al over welk onderwerp we deze week een bericht voor Eigen Kracht gaan schrijven.

Lees meer

Zeven superfoods voor bodybuilders & fanatieke fitnessers

Websites en magazines bombarderen het ene na het andere voedingsmiddel tot ‘superfood’: een voedingsmiddel dat, als je het maar vaak genoeg eet, positieve effecten op je lichaam en gezondheid zou hebben. Daarbij zitten nogal wat producten die interessant zouden zijn voor mannen en vrouwen die hard werken voor een lichaam met meer spieren en minder vet. We zetten er zeven voor je op een rijtje en sluiten af met een paar milde mitsen en maren. De 'magnificent seven' nog maar eens een keer van stal gehaald.

Lees meer

Hart aan het ijzer

Eens, heel lang geleden, in een land niet ver van hier, werden sportscholen massaal omgetoverd tot fitnesscentra. Halters, dumbbels, drukbanken en andere krachttrainingsapparatuur werden weggestopt tot in de verste uithoeken van het fitnesscentrum. Lopende banden, tredmolens, stationaire fietsen en allerhande aerobe bewegingsvormen deden hun intrede. Cardio werd King en niemand maalde nog om kracht. Vrouwen waren zelfs bang voor het ijzer. Gelukkig zijn we in andere tijden beland. Krachttraining is gezond voor het hart. Power to the pomp!

Lees meer

Pioppi-dieet: niet voor Pioppianen

De dieetboekencarrousel heeft wederom een nieuwe zwengel gekregen met de introductie van het ‘Pioppi-dieet’, gebaseerd op een klassiek mediterrane voedingswijze, maar dan met een paar merkwaardige veranderingen. De schrijvers en aanbevelers van het boek nemen woorden in de mond als ‘revolutionair’ en ‘briljant’. Het Voedingscentrum echter heeft ernstige bedenkingen. Ook wij zien wel een paar wolkjes aan de strakblauwe hemel van dit nieuwe dieetboek

Lees meer

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Lees meer

Fit op de fiets of futloos in de file

Flink wat Nederlanders staan dagelijks zuchtend en steunend in de file en als we de verkeersvoorspellingen mogen geloven, komt daar voorlopig nog lang geen einde aan. Ook de tropische warmte die ons de afgelopen maand twee hittegolven bracht, was bepaald geen pretje in de auto. Volgens weersdeskundigen geen incident, dus maakt de borst maar nat en probeer het hoofd koel te houden. Met die ontwikkelingen in gedachten, duikt onvermijdelijk de vraag op: wat moeten we nog in die auto? Kiezen we voor fit op de fiets of futloos in de file?

Lees meer

Zon, zee en dope

Jongens waren het. Dubbelgespierde jongens, eind jaren zestig, het perfecte uithangbord voor de Californische strandcultuur van vitaliteit en alle tijd van de wereld, tegen de achtergrond van een strak blauwe hemel. Wie achter de schermen kon kijken zag toch wel degelijk wolkjes en niet zelden ook een stevige depressie. Achter de zonnige strandcultuur verborg zich een drugscultuur, en Dave Draper, bodybuildingkampioen en filmster in de dop, ging er bijna aan onderdoor.

Lees meer

Ibuprofen: recept voor minder spiergroei?

Als fanatieke krachtsporter sla je geen enkele training over. Gedisciplineerd trainen is immers de hoeksteen voor meer spierkracht en spiergroei. Een blessure oplopen kan dan behoorlijk roet in het eten gooien. Helaas is het motto nog al te vaak ‘no pain, no gain’ en doorgaan met die gewichten, eventueel ondersteund door een pijnstiller. Dat is geen goed idee, en al helemaal niet voor jonge gasten. Een gemene spiergroeistop kan het gevolg zijn. Toch maar even lezen.

Lees meer

Grootschalig DNP-gebruik in Nederlandse wedstrijdbodybuilding

Alarmerend veel Nederlandse wedstrijdbodybuilders gebruiken het allergevaarlijkste afslankmiddel dat op de zwarte markt verkrijgbaar is. Dat ontdekten onderzoekers van het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, toen zij op drie locaties in Nederland de samenstelling van het rioolwater analyseerden. Vond er op die locaties een bodybuildingwedstrijd plaats, dan rezen de concentraties van het dodelijke middel DNP de pan uit.

Lees meer

Ibuprofen versnelt testiculair pensioen

Je zal ze de kost moeten geven, al die krachtsporters met beschadigde gewrichten en niet-herstelde blessures die pas gaan trainen als ze een paar ibuprofennetjes hebben geslikt. Niet erg verstandig, inderdaad. Maar volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door Deense en Franse wetenschappers, is die gewoonte nog onverstandiger dan je al denkt. De onderzoekers ontdekten dat chronisch gebruik van ibuprofen op de langere termijn waarschijnlijk de testosteronspiegel verlaagt. En we willen natuurlijk méér, niet minder.

Lees meer

Placebo tussen je oren

Homeopathie staat al jaren ter discussie, maar met het recent verschenen advies van de Europese adviesraad van wetenschapsacademies (EASAC) om homeopathische middelen niet meer toe te staan, tenzij werking en veiligheid is aangetoond, wordt de druk op deze alternatieve geneeskunde verder opgevoerd. Homeopathie, het is allemaal placebo en dat zit tussen je oren, is de kritiek van de gevestigde wetenschap.Toch een zeer krachtig fenomeen, dat placebo-effect. We trekken ons archief over placebo daarom nog een keer open, al geven we direct toe dat we bij een wortelkanaalbehandeling voor een reguliere verdoving kiezen.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

Lees meer

NVWA: veel voedingssupplementen bevatten farmacologisch actieve stoffen

Ruim 60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat 1 of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen. Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat deze stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 en 2016 deed naar voedingssupplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde 'fatburners' en 'pre-work-out-producten'. De NVWA heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven; de onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten consumenten die dit type voedingssupplementen gebruiken alert zijn.

Lees meer

NVWA-IOD houdt verdachten van handel in verboden afslankproducten aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 23 januari 2 verdachten van de handel in verboden afslankproducten aangehouden. Bij doorzoekingen van een woning in Nijmegen en een woning in Den Haag namen rechercheurs onder meer verpakkingen oplostabletten van het merk Emtea in beslag. De aanhoudingen en doorzoekingen volgen uit een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Lees meer

Overgewicht als levensverlenger?

Te dik is niet best, dat lezen we dagelijks in het vele gezondheidsnieuws dat ons bereikt. In fitness met name lijkt de norm van slank en gezond soms zo groot, dat de nuance volledig zoek is. Maar er is ook nieuws waarin overgewicht juist als levensverlenger wordt gebracht. Dus we kijken niet op een kilootje. Beide visies zingen nog aardig rond. Hoe nu verder? Verder kijken dan de spiegel en de weegschaal en overgewicht eens nader onder de loep leggen is een betere strategie.

Lees meer

Extra aandacht voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Groen van geluk

Er is een groeiend leger voedingsgoeroes dat van onze dagelijkse kost een modieuze lifestyle maakt. Emotie weegt daarbij zwaarder dan kennis van zaken. Gezondheid, welzijn en geluk liggen binnen handbereik als je maar de juiste dingen eet. Gewone gevarieerde voeding is volgens deze ‘foodies’ absoluut onvoldoende. Er moet zo groen mogelijk gegeten worden en niks van het ‘beest’ op je bord. De dames van ‘The Green Happiness’ timmeren stevig aan de weg bij het verspreiden van hun groene evangelie en boeren ondertussen heel goed.

Lees meer

Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

Op 10 september ging de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ in première. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. Aansluitend was er discussie en een presentatie van endocrinoloog Pim de Ronde over de ‘HAARLEM-studie’, een lopende grote studie naar de effecten van anabole steroïden op de gezondheid van amateursporters. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. De speciale middag, georganiseerd door EigenKracht, vond plaats in Lantarenvenster te Rotterdam.

Lees meer

De vloek van de jaren negentig

De nieren hadden het zwaar in de jaren negentig van de vorige eeuw. De eisen voor bodybuilding op het hoogste niveau werden steeds verder opgeschroefd: groter, harder, droger was het motto. Dat betekende meer verschillende middelen in almaar hogere doseringen en een fataal gegoochel met vochtafdrijvers. Er moesten wel slachtoffers vallen, en dat deden ze ook. Bodybuildinggoeroe en muscle reporter John Romano noemde die jaren ‘The Curse of the ‘90s’. Een van de slachtoffers viel in Nederland, na deelname aan de IFBB Grand Prix 1992 in Den Haag. Zijn naam was Mohammed Benaziza, hij werd 33 jaar. We doken in de archieven en vonden zeldzame beeldopnamen over het drama.

Lees meer

De achilleshiel van het paleodieet

Tienduizenden Nederlanders beschouwen melk niet als een voedingsmiddel, maar als vergif. Melk drinken is, als je het aan aanhangers van het paleodieet vraagt, net zo gevaarlijk als brood eten. Of melk en brood echt zo gevaarlijk zijn? De meeste voedingswetenschappers denken van niet. Maar over de veiligheid van het paleodieet zijn diezelfde voedingswetenschappers niet zo gerust. Australische wetenschappers publiceren binnenkort een onderzoek dat duidelijk maakt waarom.

Lees meer

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Opzouten!

Van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten, hebben koolhydraten de afgelopen jaren weer stevig een ‘bad rap’ gekregen. Ten onrechte lieten we eerder weten. Als er dan toch kritiek geleverd moet worden, kunnen we de schijnwerper beter op natriumchloride zetten, beter bekend als ‘keukenzout’. Niet best voor de bloeddruk, nieren en hart- en vaten, maar een zoute hap maakt ook dat je maar blijft dooreten. Kortom, weer een webbericht dat je beter niet met een korreltje zout kunt nemen.

Lees meer

Silverback proteïne: het ideële eiwit

Eiwit is basic stuff voor sporters, en je vindt het in de sportvoedingswinkels en webshops in vele soorten en maten. In de regel is het eiwit van dierlijke oorsprong en bestaat er – zeker in fitness – een bepaald vooroordeel tegen plantaardig eiwit. Maar wat als dat eiwit zo hoogwaardig is dat het voor geen enkel dierlijk eiwit onderdoet? Een eiwit ook dat zich sterk maakt voor een van de troeteldieren van het bodybuilding: de silverback gorilla. Een ideëel eiwit dus, voor de goede zaak. Je zou het bijna ideaal noemen.

Lees meer

Kweekvijver van kwakzalvers

In de strijd tegen overgewicht en ongezonde levensgewoonten is het goed vissen voor goeroes van allerlei slag. Vooral in fitness duiken er geregeld types op die het ei van Columbus zeggen te hebben gevonden. Ze komen met elektrieke massagebanden, zweetcabines, slimbellies, detoxprogramma’s, balansbandjes, soepdiëten, enzovoorts. Zo blijven ze maar doormodderen en vinden telkens weer toehoorders en weten daar vaak dik aan te verdienen. Powerfoodie Rens Kroes – de zus van- kwam onlangs in het nieuws doordat ze 280.000 instagramvolgers het advies gaf drie weken lang tweemaal daags een flink glaasje klei te drinken. Maar wat doet zulke stevige kost eigenlijk voor een mens?

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Zeven dubieuze bestanddelen van sportsupplementen

Om de zoveel tijd komen we een sportsupplement tegen waarvan we ernstig de kriebels krijgen. Op het ingrediëntenlabel staan stoffen of extracten vermeld die echt niet in een supplement thuishoren. Je vraagt je af of de makers van die supplementen weten waar ze mee bezig zijn, of dat het hen misschien niets kan schelen. In dit webbericht willen we je zeven van de meest verontrustende bestanddelen van supplementen voorleggen, die we de afgelopen maanden zijn tegengekomen. Doe de veiligheidsgordels maar om, want het is best even slikken.

Lees meer

Barbie is blij met extra kilo’s

Generaties meisjes zijn opgegroeid met de superslanke Barbie en hebben zo, zeggen wetenschappers, spelenderwijs een lichaamsbeeld opgebouwd waaraan de meesten van hen onmogelijk kunnen voldoen. In toenemende mate zelfs, want waar Barbie beschaafd bedankt voor het vele lekkers dat 24/7 verkrijgbaar is, hebben echte meiden meer moeite de chips, hamburgers en candybars links te laten liggen. Onlangs introduceerde puppet master Mattel een vollere Barbiepop. Er was lang over nagedacht, want curvy Barbie betreedt pas 57 jaar na introductie van haar superslanke vriendin het podium.

Lees meer

Baggervet maar beresterk

Van alle spiergroepen lijken de buikspieren de afgelopen jaren aan de grootste opmars bezig. Zeker, goed zichtbare buikspieren – diep gestoken, heet dat in bodybuildingjargon – zijn een maat voor de algehele conditie van de fysiek: fit en met een laag lichaamsvetpercentage. Op internet zien we allerlei male fitness models die ‘shredded’ dan wel ‘ripped to the bone’ zijn, en de indruk geven dat ze er zo het hele jaar bijlopen. Niets is minder waar, natuurlijk. Lekker in je vel steken, sterk zijn, progressie maken doe je niet met een lichaamsvetpercentage van 4-5%. Een pleidooi voor mannen die baggervet maar beresterk zijn.

Lees meer

Overgewicht en gezondheid

Er verschijnt veel op dit gebied, verwarrend veel zelfs, en dan hebben we het niet specifiek over afslankboeken. Af en toe wordt het een voedingswetenschapper teveel, en die schrijft dan in de late uurtjes – want overvolle agenda – een boek om al de kolder en kletspraat die er gedrukt wordt over overgewicht en gezondheid de wacht aan te zeggen. Op deze website vind je daar verschillende voorbeelden van. In de serie ‘verstandige boeken’ dit keer een bespreking van het boek van journaliste Els van Thiel, ‘Overgewicht en gezondheid. Deskundigen over de praktijk en de feiten.’ Leesbaar en leerzaam, vinden we.

Lees meer

Documentaire over de toekomst van bodybuilding

Bodybuilding worstelt al jaren met een slecht imago. Dat heeft met het gebruik van anabole steroïden te maken, maar ook met het gebrek aan kennis over deze tak van sport. De reactie van de sporters op negatieve artikelen en televisiereportages is er steevast een van ontkenning en boosheid. Begrijpelijk wellicht, maar wordt het niet de hoogste tijd dat insiders en opinion leaders in bodybuilding zelf eens hun licht laten schijnen over de toekomst van hun sport? De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ wil aan die bewustwording een bijdrage leveren.

Lees meer

S.A.P. CUP 2015 nog groter

Vorig jaar trok de Flex Cup – inmiddels omgedoopt tot S.A.P Cup – in een weekend meer dan 6000 bezoekers, een unicum in de wereld van krachtsport. Komend weekend – van zaterdag 12 tot en met zondag 13 december – worden er over het hele weekend 7000 bezoekers verwacht. Met 405 deelnemers uit zes landen voor de bodybuildingshow, 550 atleten in zes andere sporten, waaronder nieuw het spectaculaire calisthenics. Plus 65 stands uit zes landen, met een uitbreiding van 1900 vierkante meter expoterrein. Daarmee is het grootste krachtsportevenement van de Benelux nog groter geworden. Komt dat zien!

Lees meer

De rant van Romano

In hardcore spierenkringen is de Mexicaanse muscle reporter, sportschoolhouder en begeleider van bodybuildingkampioenen, John Romano, geen onbekende. Wanneer ‘de waarheid’ weer eens van stal moet worden gehaald, vraagt men Romano om ouderwets zijn ongezouten mening over een en ander te geven. Leven in de brouwerij is tenslotte hét survivalmechanisme van menig periodiek. Dit keer ging de ‘rant van Romano’ over nauwelijks getrainde mannen die zich een volledig krankjorume fysiek bij elkaar spuiten met behulp van het oliepreparaat Synthol. Achter de woede van Romano zit echter een flinke portie angst, zo blijkt.

Lees meer

Is melk een witte sloper?

Als je een beetje trouwe volger van voedingsnieuws bent, kan het je bijna niet zijn ontgaan dat er nogal wat tegenstanders zijn van melk. Nu zijn er ook voorstanders en de tegenstrijdige berichten over melk kunnen voor behoorlijk wat verwarring zorgen. Niet alleen artsen en voedingskundigen met een echte opleiding en kennis duiken op deze materie, maar ook journaliste en voedselactiviste Alissa Hamilton wilde al het nieuws over melk tot op het bot uitzoeken en schreef er een boek over. We bekeken voor Eigen Kracht de vertaling, die onlangs verscheen onder de titel ‘Melk, de witte sloper’.

Lees meer

Message in a bottle

Het rommelt in het land der dubbelgespierde fysieken. Een oude stammenstrijd leeft op. Steeds vaker wordt er ‘halt!’ geroepen. De bekendste spreekstalmeester van het wedstrijdbodybuilding, Arnold Schwarzenegger in hoogst eigen persoon, roept het hardst van allemaal: ‘Bodybuilding moet terug naar klassieke lijnen’, en hij vraagt mensen massaal hun mening te laten horen aan Jim Manion, hoofd van de afdeling professional bodybuilding van de IFBB.‘ In de jaren zestig en zeventig hadden bodybuilders nog een pleasing physique, met een fraaie V-shape. Tegenwoordig hebben ze allemaal een hangbuik, het is meer een bottle shape geworden. Dat is belachelijk en moet veranderen’, aldus Arnold. Over het bommetje dat Schwarzenegger onlangs op de Arnold Classic 2015 liet vallen.

Lees meer

NVWA roept op illegale verkoop afslankmiddelen met DNP te melden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft naar aanleiding van de waarschuwing van Interpol voor middelen met de verboden stof DNP (2.4-Dinitrophenol) de afgelopen dagen een screening uitgevoerd om te controleren of deze middelen op Nederlandse websites worden verkocht. Hierbij zijn geen Nederlandse (internet)verkopers aangetroffen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP worden verkocht.

Lees meer

Functional Fitness in de kerk

Lijfstijl Centrum Zevenaar van fitnessveteraan Rob Floris (53) huist in de kapel van een voormalig klooster. Het is in die gewijde omgeving dat Mr. Functional Fitness zijn cliënten als personal trainer begeleidt bij een grote variatie aan functionele fitnessvormen. De belofte van het eeuwige leven is vervangen voor het fitte en vitale leven, hier en nu. De kruistocht tegen bewegingsarmoede en overgewicht zijn de core van zijn missie. Die ontwikkeling ging echter niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Ooit van Ludwig Durlacher gehoord?

Eugene Sandow wordt veelal gezien als de grondlegger van het moderne bodybuilding. De winnaar van de Mr.Olympia krijgt een Sandowbeeld uitgereikt. Maar eigenlijk was hij meer popularisator dan grondlegger. Die eer komt een andere Duitser toe, aan wie Sandow veel, zo niet alles te danken heeft. Zijn naam is Ludwig Durlacher, alias Louis Atilla. Een zeer ontwikkelde man, die virtuoos piano speelde en vijf talen vloeiend sprak. Onder zijn leerlingen stond hij bekend als ‘de professor’.

Lees meer

Hardcore herbivoor, ’t kan!

Een bodybuilder die recent overstapte op vegetarische voeding, verloor flink wat kilo’s spiermassa. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. We legden zijn hulpvraag om voedingsadvies voor aan Jurgen Verweijen, Cleane Kneiter en al jaren een fanatiek pleitbezorger voor vegetarische voeding. Want, beter voor mens, dier en milieu. In zijn bijzijn laten we het onbeschaamd kluiven dan ook achterwege en kiezen wijselijk voor de vegaburger. Lees en leer...

Lees meer

Het oersgevoel van Pim van Mill

Het ijzervirus heeft Pim van Mill behoorlijk te pakken. De 24 jarige student communicatie begon op zijn 15e, maar werd pas echt fanatiek toen hij wedstrijden ging draaien. Vorig jaar werd hij op de Flex Cup 2e in de D-klasse junioren, net niet scherp genoeg voor de hoofdprijs. Omdat hij dit jaar in de C-klasse tot 80 kg uitkomt, staat hij voor een dubbele opdracht: meer massa in combinatie met een grotere scherpte. Maar het Oersgevoel is over hem vaardig geworden. Een portret van een Veldhovenaar met ambitie.

Lees meer

Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Lees meer

Het hangt weer in de lucht…

Nederland wordt steeds dikker en afslanken is lastig, dus groeit de markt voor supplementen en dubieuze pillen die op de zwarte markt zijn te bekomen. Een smulrol of reëel overgewicht op die manier aanpakken is niet geheel zonder risico. Met enige regelmaat is er in de bladen of op televisie aandacht voor die risico’s. En altijd weer die verbazing dat je de ‘handel’ zo makkelijk kan krijgen. Recent hadden de programma’s Spuiten & Slikken van BNN en Undercover in Nederland, van SBS6, met de onverschrokken Alberto Stegeman, items over ‘afslankpillen’. 

Lees meer

De geschiedenis van een eigenwijs T-shirt

Naast de spijkerbroek mag het T-shirt het meest gedragen kledingstuk van de naoorlogse populaire cultuur heten. Overgewaaid uit Amerika werden ze razendsnel tot iconen van een jeugdcultuur en vanaf de jaren tachtig zo mainstream, dat zelfs je opa er een ommetje mee kon maken om de hond uit te laten. Het T-shirt bleek uiteindelijk ook een geweldig middel om een boodschap uit te dragen, van ‘Heb ik toevallig wat van je aan?’ tot ‘Ik heb er geen kracht meer voor'. Eigen Kracht kwam toen met een eigenwijs T-shirt, dat in fitness een bepaalde reputatie kreeg. Omdat we de productie van dit ontwerp staken, voorspellen we dat het T-shirt rap een collector’s item zal worden. Als de sodeju bestellen, dus!

Lees meer

Voedingskennis stapelen

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s. 

Lees meer

Zeven superfoods voor bodybuilders & fanatieke fitnessers

Websites en magazines bombarderen het ene na het andere voedingsmiddel tot ‘superfood’: een voedingsmiddel dat, als je het maar vaak genoeg eet, positieve effecten op je lichaam en gezondheid zou hebben. Daarbij zitten nogal wat producten die interessant zouden zijn voor mannen en vrouwen die hard werken voor een lichaam met meer spieren en minder vet. We zetten er zeven voor je op een rijtje en sluiten af met een paar milde mitsen en maren.

Lees meer

Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Dexaprine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor afslankpillen met de naam Dexaprine en adviseert hen direct met het middel te stoppen. Dexaprine is een product dat wordt gebruikt door sporters en mensen die willen afvallen. Het wordt in Nederland via webshops verkocht. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht en de NVWA zijn in totaal 11 ernstige klachten binnengekomen van mensen die Dexaprine gebruiken als afslankmiddel.

Lees meer

Met kennis aan de keukentafel

Voeding is een populair maar lastig onderwerp. Wat het algemene publiek weet over voeding lijkt uit de bladen, de dieetboeken, de televisieprogramma’s over obesitas en van internet te komen. Dat zijn niet altijd de meest degelijke bronnen. Voedingshoogleraar Frans Kok schreef ‘uit verontwaardiging en verwondering over de vele dieetboeken die verschijnen’ samen met wetenschapsjournalist Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten. Gewoon doen: goede voeding volgens de wetenschap’. Ze willen dat je met een beetje kennis aan tafel gaat. Gelijk hebben ze. 

Lees meer

Slenter jezelf gezonder

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm, de Combinorm, er zijn voldoende richtlijnen beschikbaar om vast te stellen of je voldoende beweegt om je gezondheid en fitheid te verbeteren. Verbindend kenmerk van de normen is dat het een frequente, matig intensieve lichamelijke inspanning vergt. Of niet? Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten’, stelt dr. Hans Savelberg, universitair hoofddocent Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Lees meer

Vechten met voeding & vocht

Bijna alle vechtsporten op wedstrijdniveau hanteren een gewichtsklassensysteem. Dat is wel zo eerlijk, want een oud spreekwoord in boksen zegt ‘Een goeie grote wint altijd van een goeie kleine’. Op de hardcore fans van Bruce Lee na, onderschrijven de meeste sporters deze waarheid als een koe wel. Daarom wordt er ook zo vaak gegoocheld met de kilo’s, om in de gewichtklasse waarin men uitkomt een zo ‘gunstig mogelijk gewicht’ te hebben. Dat levert niet altijd winst op. 

Lees meer

Trainbaarheid van wilskracht – Eigen Krachtlezing op EFAA Congres 2013

Op vrijdag 29 maart februari werd in Vught het EFAA PT Planet Congres gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf  een presentatie over ‘ wilskracht’ en de mogelijke trainbaarheid ervan. Het onderwerp is hot want het moderne leven staat bol van verleidingen, en het lijkt erop alsof het ons aan wilskracht ontbreekt om met al die verleidingen om te gaan. In de presentatie werd ingegaan op de verschillende elementen van het fenomeen wilskracht. Spreker was: Hans Wassink.

Lees meer

De vier fitnessfundamenten van eiwit

Als trouwe lezer van Eigen Kracht wist je natuurlijk al dat eiwit een belangrijke voedingsstof is voor sporters. Het zorgt voor minder honger, hogere verbranding, opbouw van spieren en het remt de afbraak ervan als je je eiwitinname slim inzet. Onlangs werd daarnaast steeds duidelijker dat een eiwitrijke voeding ook bloeddrukverlagend kan werken. Dat is goed nieuws. Tijd om alle info over eiwit weer eens op een rijtje te zetten, plus een overzicht van wat gevarieerde eiwitbronnen. 

Lees meer

Afslankfabels onder de loep

Fabels leiden, zoals bekend, een hardnekkig leven. Het Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afslanken maar weer eens voorgelegd aan een brede groep Nederlanders. Over te zware botten, citroensap en of vaker eten per dag beter is dan de standaard drie maaltijden. Plus een paar kanttekeningen van Eigen Kracht, om een paar van die fabels nog wat meer in perspectief te zetten. Tot slot, een woordje over verwarrende voedingsinformatie.

Lees meer

Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

In Fitness draait het klassiek om twee moeilijke perioden: de lentemaanden, waarin men het lijf weer toonbaar wil maken voor hartje zomer, en de wintermaanden, met de beruchte feestdagen waarin alles uit de kast wordt getrokken om het gezellig te maken. Maar tussen ‘toonbaar’ en ‘gezellig’ zitten meestal de (on)nodige kilo’s en zo jojoën we met de seizoenen mee. Al dat uitpakken en inpakken van het lichaam hoeft geen natuurverschijnsel als eb en vloed te zijn. Het kan anders, en het kan op Eigen Kracht.

Lees meer

Hap, slik, weg!

Met zoveel mensen die het zoveelste, vaak vergezochte, dieet volgen, zou je denken dat de kennis van wat je dagelijks weghapt behoorlijk groot is. Nee dus, is een van de conclusies die psycholoog Brian Wansink in zijn boek ‘Mindless Eating’ trekt. Maar het is niet alleen gebrek aan kennis, waardoor je meer eet dan je denkt. De voedselproducenten met hun slimme marketingstrategieën en verleidelijke verpakkingen, weten je telkens weer op het verkeerde been te zetten. Tijd om de automatische piloot uit te schakelen.

Lees meer

Bewegen loont, lezen ook

Het is voor de meeste mensen een open deur, maar in de maand dat bijna evenveel gestarte bewegers zich weer terug lijken te spoeden naar hun inactieve bestaan, kan een bevestiging nooit kwaad. Bewegen werkt, juist ook bij vaak voorkomende klachten als lage rugpijnen. Ook bij het voorkomen van veel voorkomende klachten als diabetes blijkt beweging, zo stelt een langlopend onderzoek van Universiteit Wageningen en Universiteit Maastricht, van groot belang. Lezen loont ook, zo blijkt uit een onderzoek onder acht Europese landen.

Lees meer

Fraude Resveratrol onder de loep

Een paar maanden geleden schrokken supplementengebruikers zich een hoedje toen uitlekte dat het onderzoek naar creatinenitraat een janboel was. Nog maar net bekomen van de schrik lazen ze halverwege januari 2012 op websites en in kranten dat ook het onderzoek naar het o zo gezonde stofje resveratrol niet deugt. Nou valt dat laatste reuze mee - maar het beeld van de supplementenindustrie dat uit de 'Affaire Dipak Das' opdoemt is ronduit schokkend. Weer een goede reden om niet zomaar alles te slikken!

Lees meer

Dr. Oz over het spiken van supplementen

Wie kent hem niet, de ‘medical sidekick’ van Oprah Winfrey, die man die samen met dr. Phil waakt voor de gezondheid van lichaam en geest… Het is dr. Mechmet Oz, gastheer van de dagelijkse ‘The Dr. Oz Show, dat in sneltreinvaart het belangrijkste medium is geworden waar Amerikanen hun gezondheid aan afmeten. Dr. Oz sprak zich onlangs zeer kritisch uit over de supplementenbusiness in zijn land, en dan met name over het ‘spiken’ van supplementen.

Lees meer

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Lees meer

Goud op je bord

‘Goud op je bord’ is een sportief kookboek en bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. Het boek is geschreven door  Erik te Velthuis, chefkok van het grootste topsportcomplex in Nederland, Papendal, en diëtiste &  sportvoedingsadviseur Brenda Frunt. Het bevat tal van topgerechten van onder andere veldrijdster Marianne Vos en hardloper Bram Som. Bij alle recepten worden niet alleen de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, maar ook het aantal calorieën en de voedingsverhoudingen. De meeste recepten zijn binnen 20-30 minuten op tafel te toveren. Is dat lekker of niet?

Lees meer

Yoga & Fitness

Yoga ontstond vierentwintig, vijfentwintig eeuwen geleden in India en werd pas in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw populair in Nederland. Met de opkomst van fitness werd er natuurlijk het een en ander overgenomen van deze oeroude oosterse ‘heilgymnastiek’. Poweryoga is daar de meest bekende uitkomst van en sinds enkele jaren is ook Bikram Yoga hot. Hoewel yoga goed heet te zijn voor lichaam en geest, is het niet altijd even duidelijk hoe effectief yoga werkelijk is in het omlaag krijgen van bijvoorbeeld de bloeddruk of het verhelpen van chronische lage rugpijn.

Lees meer

Sudden Impact: de wereldwijde strijd tegen illegale medicijnen

Het was me het weekje wel. Tussen 20 en 27 september hield IMPACT – een internationale werkgroep in de strijd tegen illegale medicijnen – een goed voorbereide razzia waaraan 81 landen deelnamen. De coördinatie was onder andere in handen van INTERPOL, en zoals bekend zijn criminelen niet dol op politie en al helemaal niet wanneer ze ‘all of a sudden’ onaangekondigd komen binnenvallen. Hoewel de vangst respectabel was, moeten er natuurlijk vaker acties worden gehouden om de 'interneppers' een halt toe te roepen. 

Lees meer

Slanker en gespierder met langzame koolhydraten

Krachtsporters die hun voeding willen optimaliseren denken vooral aan hun eiwitten, en pas in de tweede of derde plaats aan hun koolhydraten. Vaak komen koolhydraten alleen om de hoek kijken in de vorm van extra energiegevende suikers voor en tijdens de training. Toch zijn er aanwijzingen dat krachtsporters erop vooruitgaan als ze ook op andere momenten kiezen voor het juiste type koolhydraten. De langzaam opneembare, om precies te zijn.

Lees meer

Het vlees is zwak?

Vlees is vaak volop in het nieuws. Meestal in verband met hoe gezond vlees eten nu eigenlijk is en of het voor milieu, mens en dier niet beter zou zijn om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Ook zouden vleeseters dominant, onzeker en hufterig zijn. Bodybuilders en fitnessers – die doorgaans ruim in hun eiwitconsumptie zitten – voelden zich mogelijk aangesproken, misschien zelfs… iets onzeker. Een draadje over vlees dat recent voor flink wat opschudding zorgde.

Lees meer

Over verschillende schijven

In oktober 2011 start de informatieorganisatie voor de fitnessbranche, EFAA, twee campagnes die in elkaars verlengde liggen: het Nationaal Beweeg Onderzoek en de Beweeg Promotie Campagne. Bij de laatste is het de bedoeling meer mensen in beweging te brengen en vervolgens te onderzoeken wat de effecten zijn van dat meer bewegen. De Schijf van Drie, geïntroduceerd door het American College of Sports Medicine, dient als richtlijn. Mag het een schijfje meer zijn?

Lees meer

Roeien op het droge

Of het nu in de genen van de doorsnee Nederlander zit dat ‘ie’ graag op, in of langs het water vertoeft is de vraag, maar sporten die met water geassocieerd kunnen worden zijn heel populair. Misschien dat het de aantrekkingskracht van indoor rowing verklaart, al is zweet het enige vocht dat rijkelijk vloeit. Waarschijnlijker is het gewoon omdat het een erg effectieve workout is. Leuke bijkomstigheid, op een indoor rower kun je in het fitnesscentrum tegen mensen uit alle windstreken roeien. Ja, noem dat maar een uitdaging.

Lees meer

Fitnessgoeroes: Richard Simmons

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. Fitnessgoeroe Simmons was vooral voor het laatste, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. De titel van een van zijn talloze boeken heet dan ook Never say diet!

Lees meer

Soja-eiwit zonder zorgen

Een eiwitrijke voeding is een kostbare zaak, maar gelukkig is er soja. Soja-eiwitsupplementen zijn namelijk stukken  goedkoper dan whey en caseïne. Honderden webpublicaties en artikelen in magazines vertellen mannelijke sporters echter dat ze beter met een grote boog om soja heen kunnen lopen. Pseudo-oestrogenen in soja zouden mannen  ‘vervrouwelijken’ en opzadelen met een verlaagde testosteronspiegel, borsten en impotentie. Hoog tijd om de doopceel van soja-eiwit te lichten.

Lees meer

Til niet te zwaar aan het ontbijteffect

Iedereen die zich wel eens heeft verdiept in dieet en afvallen kent de theorie dat je zoveel mogelijk van je dagelijkse calorieën voor 12 uur ’s ochtends achter je kiezen moet hebben. Zwaar ontbijten zou je metabolisme stimuleren en je  helpen bij het bereiken van een gezond gewicht. De wetenschappelijke onderbouwing voor die aanpak ontbreekt echter. Sterker nog: volgens studies is dat ‘ heavy duty’ ontbijten ronduit dikmakend. Wellicht wat lichter ontbijten?

Lees meer

Kaatsutraining moet inbinden

Kaatsutraining, de bizarre Japanse krachttrainingsmethode waarover EigenKracht al eerder schreef, is effectiever in combinatie met reguliere krachttraining. Dat blijkt uit een studie van de University of Tokyo die binnenkort verschijnt in het European Journal of Applied Physiology. Uit diezelfde studie blijkt ook dat er een trainingsvorm is die effectiever is dan de combinatie van kaatsutraining en reguliere krachttraining. En dat is … reguliere krachttraining. Zonder toeters of touwen. 

Lees meer

Het broodnodige ‘Tegenwicht’

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell heeft een internationaal grote bekendheid als expert in het voorkomen en behandelen van obesitas. Zo iemand waar je graag een hele waslijst aan mythen en aannames die in fitness circuleren zou willen voorleggen. Om eens een beetje tegenwicht te bieden. Helaas is hij daarvoor doorgaans te druk bezet. Gelukkig heeft hij samen met psychologe en onderzoeker Jutka Halberstadt tijd vrijgemaakt om ‘Tegenwicht. Feiten en fabels over overgewicht’ te schrijven. Zelden is een boek zo broodnodig geweest..

Lees meer

EFAA-lezingen Dopingautoriteit 12 februari – de presentaties

Op zaterdag 12 februari werd in Veldhoven het EFAA Congres ‘Personal Training in Europa’ gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf drie boeiende presentaties: over bewegen versus energie-inname als belangrijke factor bij afslanken, over de laatste wetenschappelijke stand van zaken van creatine en over ‘motivational interviewing’ als techniek om gezond gedrag te bevorderen. Hieronder de presentaties en de filmfragmenten die erbij horen.

Lees meer

Het verscheiden van een legende

Op 23 januari jl. overleed op 96-jarige leeftijd Jack Lalanne. Voor de wat jongere lezers, Jack Lalanne wordt terecht beschouwd als een van de oervaders –naast het intrigrende genie Arthur Jones, grondlegger van Nautilus- van de fitnessbranche. Het opmerkelijke is dat, vooral in Amerika, Lalanne een ‘beeldbuisbuilder’ was. Ook opmerkelijk dat zijn dood zoveel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Terecht, want zoveel echte helden kent de fitnesswereld niet.

Lees meer

Slim & Shape: op cursus bij Chivo

Het nieuwe jaar is daar en traditioneel is er dan een run richting fitnesscentrum, alwaar het vollere lijf wordt aangezet tot het aannemen van oorspronkelijker proporties. Klassiek is ook dat er jaarlijks dezelfde fouten worden gemaakt om het beoogde doel te bereiken. Trainers, begeleiders en fanatieke afslankers die eindelijk echt het naadje van de kous willen weten, doen er goed aan vooraf de cursus ‘ Slim & Shape’ te volgen bij Chivo, het kenniscentrum voor vitaliteit, fitness en leefstijl. Eigen Kracht Centra betalen slechts 25 Euro.

Lees meer

Dudeljo klinkt zijn lied

Dinsdag 20 juli 2010 start de 94ste editie van de Vierdaagse. Duizenden wandelaars lopen in vier dagen respectievelijk dertig, veertig of vijftig kilometer met de blik op oneindig. Sinds 2006 worden er grootschalige onderzoeken gedaan door prof. dr. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de effecten van wandelen op het lichaam. Ook dit jaar staat er weer een onderzoeksteam klaar. Bij de gepubliceerde resultaten vind je ook handige wandeltips.

Lees meer

Gezond want ijzersterk

Kracht en gezondheid horen samen, letterlijk en figuurlijk. Daarom heeft een groot en sterk lichaam dat verkregen is door het gebruik van anabole steroïden en andere middelen ook altijd iets wrangs. Je bent groot en sterk, maar wel volledig afhankelijk van pil en spuit. Een recent onderzoek maakt weer eens duidelijk dat kracht en gezondheid onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Wat blijkt namelijk, bankdrukken, legpressen en basisoefeningen voor grote spiergroepen sterken de gezondheid!

Lees meer

Bolle buik vergroot overlijdensrisico

Buikvet leidt zelfs bij slanke mensen tot een aanzienlijke stijging van het overlijdensrisico. Deze conclusie van de zogeheten EPIC-studie sloeg onlangs in als een bom en wist zelfs nationale nieuwsuitzendingen op radio en tv te halen. Minder aandacht had de pers voor de constatering dat de sterftekans het laagst is bij een BMI van 25,3 voor mannen en 24,3 voor vrouwen. Geen enkele journalist constateerde tot slot dat de EPIC-studie impliciet een pleidooi voor krachttraining is. Toch ligt die conclusie voor de hand.

Lees meer

Wat is nu gezond?

Goede en toegankelijke voedingsboeken zijn schaars in het Nederlandse taalgebied. Zo schaars dat ze op de vingers van een hand te tellen zijn. Recent verscheen er een van de hand van professor Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, onder de titel ‘Wat is nu gezond?’. Een heleboel mensen zijn daarover in verwarring. Gelukkig dat professor Katan zijn kennis wil delen met de leek die harde informatie zoekt. Bovenaan het boodschappenbriefje zetten.

Lees meer

Tienduizend stappen naar een gezond beweegpatroon

‘Tienduizend stappen per dag’: in Japan is het al jaren een begrip. Mede dankzij bedrijven als Becel en McDonald’s raken ook steeds meer Nederlanders met dit begrip vertrouwd. Het is ‘slechts’ tienduizend stappen lopen naar een gezonder leven. Om de tel niet kwijt te raken, zorg je natuurlijk dat je een (gratis) stappenteller in je bezit krijgt. Maar of zo’n hippe teller je echt de weg wijst naar een gezonder beweegpatroon, is de vraag.

Lees meer

Waarschuwing van Inspectie voor de Gezondheidszorg

Gisteren bereikte ons een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarin het NeCeDo gevraagd werd om de genoemde brief en het daarbij behorende fotomateriaal publiekelijk kenbaar te maken. Als reden voor publicatie noemt de IGZ de mogelijke gezondheidsschade voor eindgebruikers van de in de brief genoemde anabole steroïden. Daarom voelt zij zich verplicht deze gebruikers te waarschuwen. Hieronder volgt een letterlijke weergave van de brief.

Lees meer

Merendeel illegale doping is vervalst

Tenminste 50-60% van de op de zwarte markt verkrijgbare doping is vervalst. Deze producten bevatten andere stoffen of er zit te weinig of zelfs te veel van de werkzame stof in. In 7% van de gevallen zijn er helemaal geen werkzame bestanddelen in verwerkt. Dit gebrek aan kwaliteit kan leiden tot extra gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Lees meer