EN  |  FR

Vetten

Vetten zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke vetten. Zeker bepaalde dierlijke vetten zijn onmisbaar voor het lichaam: ze dienen als leverancier voor bepaalde vitamines, zoals vitamine A en D. Ze smeren de gewrichten, net zoals kogellagers gesmeerd worden door vet. Ze dienen - in de vorm van cholesterol - als de grondstof voor je hormoonproductie. Ze hebben een belangrijke functie in het herstel van je spiercellen.

Vetten zijn dus niet alleen onmisbaar, maar zijn ook een voorwaarde voor je spiergroei. Door te streng alle vetten uit je dieet te weren, gaat je lichaam immers te weinig natuurlijke hormonen produceren - en over het belang van hormonen voor spiermassa en kracht hoeven we je niets te vertellen. Plantaardige vetten leveren vooral essentiële vetzuren en deze worden ook wel 'vitamine F' genoemd.

Veel fanatieke krachtsporters zijn in de problemen gekomen doordat ze te streng met hun voeding waren, en alle vetten uit hun dieet gehaald hadden. Op z’n minst verminderden ze hun groei. Het radicaal uitbannen van vet is vragen om moeilijkheden, en net zo dom als het ouderwetse alles-eten-wat-er-voor-je-voeten-komt. De tijd van het 'bulken' is nu voorgoed voorbij, maar de tijd van de superstrenge, vetloze diëten eveneens. Als je al je vlees grilt of kookt, geen halvarine op je brood smeert en zelfs de hazelnoten uit je muesli vist omdat je bang bent voor de plantaardige vetten die ze bevatten, dan ben je ongezond bezig. Een keertje stevig zondigen is echt niet zo erg. Je zult zien dat het een prikkel geeft om goed door te gaan.

  • Een gram vet levert 9 kilocalorieën.
  • Elimineer een overdaad aan verzadigde vetten in je voeding, door geen
    junkfood te eten en je eiwitten via magere producten tot je te nemen.
  • Zorg ervoor dat de totale hoeveelheid vetten beperkt blijft. Ook een teveel aan
    'goede' vetten is niet aan te raden. Laat het aandeel van vetten in je voeding ongeveer 20 procent van je dagelijkse energiebehoefte uitmaken. Dit in verband met de minimale vetzurenvoorziening.
  • Zorg dat je de goede, plantaardige vetten in bescheiden hoeveelheden
    binnen krijgt.
  • Bij het bakken kun je gebruik maken van zonnebloem-olie, maiskiem-olie,
    olijf-olie of sla-olie.
  • Noten zijn uitstekende leveranciers van onverzadigde vetten. Maar let op
    met noten, ze leveren behoorlijk wat calorieën!
  • Een boterham met kaas kan 'mager gemaakt' worden door dieethalvarine
    als boter te gebruiken, en de boterham met 20+ kaas te beleggen. Als je de dieethalvarine weglaat, ben je niet gezond bezig, omdat je jezelf dan waardevolle plantaardige vetten (en vitamine A) ontzegt.
  • Vervang bij de warme maaltijd de moddervette jus door appelmoes.
    Aardappels maken niet dik - de gesmolten boter, die we 'jus' noemen, die maakt dik. Niet de aardappels.
  • Eet geregeld zee-producten. Vooral (vette) vis bevat zeer waardevolle vetten.

Een snelle cursus vetten krijg je door het webbericht Vetten: the good, the bad & the ugly en het dossier Vet te bestuderen.