EN  |  FR

Mentaal

R.I.P. Richard Simmons: Funfitnessgoeroe

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft Amerika een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. Fitnessgoeroe Simmons vond dat fitness fun moest zijn, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. Maar even zo vrolijk was hij wel bloedserieus bezig, want slank zijn zonder zweet te vergieten, gaat gewoon niet gebeuren!

Lees meer

Training Tussendoortjes

Verantwoorde tussendoortjes. Wanneer is die volkomen misleidende uitdrukking voor overtollige calorieën op stiekeme wijze in ons spraakgebruik gekropen? Wanneer hebben al die repen en fleurige sapjes misbruik gemaakt van dat ‘nutrition timeslot' tussen de hoofdmaaltijden? Mik ze eruit en je bent dagelijks zomaar 500 kcal kwijt die niet de kans krijgen om je richting overgewicht te duwen. We spreken verder af dat de enige ‘verstandige tussendoortjes’ trainingtussendoortjes zijn. Die geven je namelijk pas echt ‘nieuwe energie’.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 11 december Van der Valk Utrecht

De Eigen Kracht-dag wordt dit jaar op zondag 11 december gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Opnieuw bieden we een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops waarmee de fanatieke fitnesser en fitnessprofessional aan het eind van de dag weer vooruit kunnen in kennis en kunde. Tevens serveren we een uitstekende lunch om de inwendige mens te versterken. Trekken dus die agenda, zorg dat je erbij bent en vergeet je sportkleding niet!

Lees meer

Terug van weggeweest

Op 15 maart 2020 maakt de overheid de eerste maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden: handen stukwassen, in de elleboog niezen, geen handen meer schudden, op afstand blijven, scholen, horeca en sportscholen gaan tijdelijk dicht. Het was de eerste van een serie maatregelen, waarbij de mentale en fysieke gesteldheid van mensen het zwaar te verduren kreeg. Ruim twee jaar later is het sportschoolbezoek nog steeds niet terug op oude sterkte. Een terug- en vooruitblik met sportschoolhouder en strength & conditioning coach, Hans Kroon.

Lees meer

Knallen met Eigen Kracht op FitFair 2022

We hadden beloofd te gaan knallen op de FitFair 2022 in de Jaarbeurs te Utrecht, en dat was precies wat er gebeurde. De belangstelling voor onze Eigen Kracht stand was overweldigend, niet in de laatste plaats dankzij het bijzondere spel dat er gespeeld kon worden en het uiterste aan concentratie en beheersing vergde van de spelers. Toeschouwers volgden het minstens zo gespannen met hun smartphones. De Eigen Kracht crew stond de bezoekers met raad en daad bij.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: training

Voor de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters voor vier Eigen Kracht Doelen zes maanden lang begeleid door twee ervaren personal trainers. De doelen zijn gekozen op basis van de meest algemene doelen die er in fitness voor cosmetische doeleinden (slanker-strakker-gespierder) te vinden zijn. Het gaat daarbij altijd om een betere verhouding van lichaamsvetpercentage en spiermassa, maar de accenten liggen bij elk doel net weer even iets anders.

Lees meer

Topfitte viking laat fantasie de vrije loop

Je komt ze niet vaak tegen, atletisch gebouwde vikingen met een sterk exacte inslag en een levendige fantasie. Joost de Jong (26) is er zo een. Joost studeerde wis- en natuurkunde en sloot zijn opleidingen af met een master in werktuigbouwkunde en econometrie. Hij beoefende atletiek op nationaal niveau en deed ter ondersteuning aan roeien, turnen, yoga en touwtjespringen. Als hobby bezoekt hij festivals in zelf gecreëerde fantasy outfits.

Lees meer

Eigen Kracht pijlers in de peiling

De pijlers van Eigen Kracht: training, voeding, herstel en motivatie moeten op elkaar worden afgestemd voor een optimaal resultaat. Beschouw elke pijler als een apart zoekplaatje. Je traint pittig maar je gaat niet echt vooruit, kijk dan eens naar je voeding en herstel. De EK-pijlers helpen je een beeld te krijgen van de voorwaarden voor vooruitgang. En vergeet niet, soms is het vooruit, achteruit. Life sucks? Gast, of gastin! Ga jij je eens heel diep schamen...

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Sterke handen maken het verschil

Sterke handen zijn een must voor krachttraining. Onderarmtraining en greepkracht worden echter zelden apart getraind. Greepkracht ontwikkelt vanzelf mee met de rest van de training, is het idee. Old school krachtsporters zagen dat toch anders, greepkracht was de basis voor al hun sportieve activiteiten. Slappe en zweterige handen waren de heren een gruwel. Dames zijn er trouwens ook niet dol op, blijkt uit onderzoek. En weet je wat? Je carrière neemt er een verschrikkelijke duikvlucht van. Hoogste tijd dus voor handen uit de mouwen!

Lees meer

Arnold Schwarzenegger: pijlers van progressie

Arnold Schwarzenegger is een van die beroemdheden die een iconische status hebben bereikt: Bruce Lee, Elvis, Muhammad Ali, in dat rijtje hoort hij thuis. Als we over 1000 jaar vakantie vieren op Bèta-Alpha II projecteren we nog hun beelden op ons netvlies. Dan moet je toch van heel ver zijn gekomen, mensen. Ondertussen hebben we in dit webbericht de pijlers van Arnolds progressie weer eens ouderwets opgepoetst. Laat maar shinen, die handel.

Lees meer

De dikke draak

Wie Bruce Lee is weet iedereen. Het is de man die Kung Fu populariseerde. Wat Arnold deed voor bodybuilding en fitness, deed ‘de kleine draak’ voor de martial arts. Samen stampten ze een nieuw filmgenre uit de grond: de Aktiefilm. Op Netflix is sinds kort een hele aardige docu te zien over het fenomeen vechtkunst, ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’. Daarin is een stevige rol weggelegd voor die andere draak, Sammo Hung. Dat fit en dik elkaar niet per se uitsluiten weten we. Maar dik en razendsnel?

Lees meer

Je bent al mooi

Hoogleraar Liesbeth Woertman schreef diverse boeken over lichaamsbeelden van vrouwen en de druk op het uiterlijk die deze beelden van perfectie uitoefenen. Recent verscheen van haar ‘Je bent al mooi’, waarin ze haar inzichten over schoonheidsidealen opnieuw en op heel persoonlijke manier weet te delen. Haar boodschap: vrouwen moeten zichzelf en andere vrouwen minder streng beoordelen aan de hand van criteria waar niemand gelukkig van wordt. Een boodschap die ze al bijna een half leven lang uitdraagt.

Lees meer

Fit op de fiets of futloos in de file

Flink wat Nederlanders staan dagelijks zuchtend en steunend in de file en als we de verkeersvoorspellingen mogen geloven, komt daar voorlopig nog lang geen einde aan. Ook de tropische warmte die ons de afgelopen maand twee hittegolven bracht, was bepaald geen pretje in de auto. Volgens weersdeskundigen geen incident, dus maakt de borst maar nat en probeer het hoofd koel te houden. Met die ontwikkelingen in gedachten, duikt onvermijdelijk de vraag op: wat moeten we nog in die auto? Kiezen we voor fit op de fiets of futloos in de file?

Lees meer

Mind-muscle communicatie

De ervaren krachtsporter heeft het principe van ‘mind-muscle’ communicatie hoog in het vaandel, want als je geen contact maakt met je spieren kun je wel fluiten naar je hypertrofie. Helaas wordt nog al te vaak voor het gewicht gekozen en loopt de telefoonlijn van brein naar spiervezel langs de route van een uit de kluiten gewassen ego. Dat is niet helemaal wat we bedoelen wanneer we het hebben over een goede communicatie tussen twee partijen. We denken dan meer aan aandacht schenken. Wetenschappers noemen het ‘internal focus of attention’. Robby Robinson en Der Schwarz noemden het ‘getting inside your muscles’.

Lees meer

Zon, zee en dope

Jongens waren het. Dubbelgespierde jongens, eind jaren zestig, het perfecte uithangbord voor de Californische strandcultuur van vitaliteit en alle tijd van de wereld, tegen de achtergrond van een strak blauwe hemel. Wie achter de schermen kon kijken zag toch wel degelijk wolkjes en niet zelden ook een stevige depressie. Achter de zonnige strandcultuur verborg zich een drugscultuur, en Dave Draper, bodybuildingkampioen en filmster in de dop, ging er bijna aan onderdoor.

Lees meer

De poppen van Pope

De Amerikaanse psychiater en dopingonderzoeker Harrison Pope is al meer dan 35 jaar bezig met de werking en bijwerkingen van anabole steroïden op lichaam en geest. In 2000 kreeg hij grote bekendheid met zijn boek over het ‘Adoniscomplex’, waarin hij een toenemende obsessie signaleerde van mannen met hun uiterlijk. Een obsessie die hij zag terugkomen in de ‘actiefiguren’ waarmee jongetjes speelden, zoals GI Joe, bijvoorbeeld. Dat het type speelgoed een grote rol speelt in de opvoeding, daarover wordt al vele jaren driftig gediscussieerd, met name over de invloed die Barbie heeft op het zelfbeeld van meisjes. Op Netflix valt sinds kort de serie ‘The Toys That Made Us’ te bekijken, waarin speelgoedfabrikanten hun verhaal doen. Pope zou zeggen: ‘Nou hoor je het eens van de makers zelf!’.

Lees meer

Ibuprofen versnelt testiculair pensioen

Je zal ze de kost moeten geven, al die krachtsporters met beschadigde gewrichten en niet-herstelde blessures die pas gaan trainen als ze een paar ibuprofennetjes hebben geslikt. Niet erg verstandig, inderdaad. Maar volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door Deense en Franse wetenschappers, is die gewoonte nog onverstandiger dan je al denkt. De onderzoekers ontdekten dat chronisch gebruik van ibuprofen op de langere termijn waarschijnlijk de testosteronspiegel verlaagt. En we willen natuurlijk méér, niet minder.

Lees meer

Placebo tussen je oren

Homeopathie staat al jaren ter discussie, maar met het recent verschenen advies van de Europese adviesraad van wetenschapsacademies (EASAC) om homeopathische middelen niet meer toe te staan, tenzij werking en veiligheid is aangetoond, wordt de druk op deze alternatieve geneeskunde verder opgevoerd. Homeopathie, het is allemaal placebo en dat zit tussen je oren, is de kritiek van de gevestigde wetenschap.Toch een zeer krachtig fenomeen, dat placebo-effect. We trekken ons archief over placebo daarom nog een keer open, al geven we direct toe dat we bij een wortelkanaalbehandeling voor een reguliere verdoving kiezen.

Lees meer

Roy Meyer: topjudoka op Eigen Kracht

Voetballen was zijn eerste contact met sport. Dat je het niet op een lopen mag zetten met de bal onder de arm vond hij toch wel een dingetje. Het werd hem snel duidelijk dat hij naar een andere sport moest uitkijken. Judo bleek een schot in de roos. Inmiddels staat hij 3e op de world ranking list van de internationale judofederatie, in de klasse 100+. Om het tegen de allersterkste en zwaarste mannen op te nemen, is Roy geregeld te vinden in Fitnesscentrum Noord, te Rotterdam. Voor Eigen Kracht maakten we aan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio een sfeervolle filmclip en geven in dit webbericht een schets van de man die in judowandelgangen ‘de kleine explosieve reus’ wordt genoemd.

Lees meer

De achilleshiel van het paleodieet

Tienduizenden Nederlanders beschouwen melk niet als een voedingsmiddel, maar als vergif. Melk drinken is, als je het aan aanhangers van het paleodieet vraagt, net zo gevaarlijk als brood eten. Of melk en brood echt zo gevaarlijk zijn? De meeste voedingswetenschappers denken van niet. Maar over de veiligheid van het paleodieet zijn diezelfde voedingswetenschappers niet zo gerust. Australische wetenschappers publiceren binnenkort een onderzoek dat duidelijk maakt waarom.

Lees meer

Kweekvijver van kwakzalvers

In de strijd tegen overgewicht en ongezonde levensgewoonten is het goed vissen voor goeroes van allerlei slag. Vooral in fitness duiken er geregeld types op die het ei van Columbus zeggen te hebben gevonden. Ze komen met elektrieke massagebanden, zweetcabines, slimbellies, detoxprogramma’s, balansbandjes, soepdiëten, enzovoorts. Zo blijven ze maar doormodderen en vinden telkens weer toehoorders en weten daar vaak dik aan te verdienen. Powerfoodie Rens Kroes – de zus van- kwam onlangs in het nieuws doordat ze 280.000 instagramvolgers het advies gaf drie weken lang tweemaal daags een flink glaasje klei te drinken. Maar wat doet zulke stevige kost eigenlijk voor een mens?

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Barbie is blij met extra kilo’s

Generaties meisjes zijn opgegroeid met de superslanke Barbie en hebben zo, zeggen wetenschappers, spelenderwijs een lichaamsbeeld opgebouwd waaraan de meesten van hen onmogelijk kunnen voldoen. In toenemende mate zelfs, want waar Barbie beschaafd bedankt voor het vele lekkers dat 24/7 verkrijgbaar is, hebben echte meiden meer moeite de chips, hamburgers en candybars links te laten liggen. Onlangs introduceerde puppet master Mattel een vollere Barbiepop. Er was lang over nagedacht, want curvy Barbie betreedt pas 57 jaar na introductie van haar superslanke vriendin het podium.

Lees meer

Overgewicht en gezondheid

Er verschijnt veel op dit gebied, verwarrend veel zelfs, en dan hebben we het niet specifiek over afslankboeken. Af en toe wordt het een voedingswetenschapper teveel, en die schrijft dan in de late uurtjes – want overvolle agenda – een boek om al de kolder en kletspraat die er gedrukt wordt over overgewicht en gezondheid de wacht aan te zeggen. Op deze website vind je daar verschillende voorbeelden van. In de serie ‘verstandige boeken’ dit keer een bespreking van het boek van journaliste Els van Thiel, ‘Overgewicht en gezondheid. Deskundigen over de praktijk en de feiten.’ Leesbaar en leerzaam, vinden we.

Lees meer

Joyce de Haan gelooft in yoga

Fitness is volop in beweging. Spierconditie en flexibiliteit zijn de afgelopen jaren veel belangrijker geworden. Het lijkt erop dat de sportspecifieke krachttraining die sporters doen heeft afgegeven op fitness. Daarmee groeit fitness meer naar een allround fysieke ontwikkeling toe. Heel mooi natuurlijk, maar echt allround ben je pas als je lichaam én geest samen aan het werk zet. Wie zei daar ‘yoga als component van integrale krachttraining’...?

Lees meer

“Rug recht en lachen!”

Eigen kracht spreekt Ton Bavelaar twee weken voor zijn eerste optreden op de SAP-Cup, voorheen Flex Cup. Een veteraan die de gouden jaren van het Nederlandse bodybuilding heeft meegemaakt, maar nu pas de stap naar het wedstrijdpodium durft te maken. Naast een nieuw gezin en een herwonnen liefde voor het ijzer, heeft hij nog een passie: fraai artwork maken van old school bodybuilders uit de jaren zeventig: Schwarzenegger, Zane, Beckles, Mentzer, dat soort mannen dus…

Lees meer

De vier fundamenten van Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger blijft fascineren. Van alle old school bodybuilders heeft hij nog steeds het meeste charisma. Hij had misschien ook wel de grootste drive om verder te komen in die sport, en hij koppelde een sterk intuïtieve training aan het vermogen visueel een voorschot op zijn vooruitgang te nemen. Uit alle trainingsartikelen over en met Arnold, goed voor tientallen jaargangen van tal van bodybuildingmagazines, duikt een viertal constanten in zijn training telkens weer op: de pomp, de muscle-mind connectie, volume en visualisatie. Het zijn trainingstechnieken waar ook de natural bodybuilder en fitnessfanaat veel aan kan hebben. Dat er bij Arnold nog een 'vijfde fundament' (anabolen) een belangrijke rol speelde, is bekend. We laten dat 'fundament' hier uiteraard achterwege.

Lees meer

BroScience in de sportschool

Een fitnesscentrum of – erger nog – een sportschool kan een behoorlijk intimiderende omgeving zijn voor een groentje. Soms vraagt een dude of je eigenlijk wel traint, soms wordt je geconfronteerd met vreemde preworkout methoden, soms vraag je je af watvoor soort gym chick je eigenlijk bent, en dan is er nog de beangstigende ontwikkeling die een beginner kan doormaken op weg naar hard core lifting. BroScience in de sportschool zet een aantal ‘processen’ op een rijtje. Shark week!

Lees meer

Flitsfitness contra de dumbbell workout

Zoals de bodybuilder en de fanatieke fitnesser er diep van doordrongen zijn dat scharrelkip het meest veelzijdige stukje vlees is, zo beseffen zij ook in iedere individuele spiervezel dat de dumbbell het meest veelzijdige stukje trainingsgereedschap is ooit in de geschiedenis van de fysieke cultuur uitgevonden. En toch verschijnen er telkens weer ‘ultieme toestellen’ waarvan de fabrikanten beweren dat het toestel een toestel is ‘dat alle andere toestellen overbodig maakt’. De lepe fitnesser ruikt hier het windei van Columbus. 

Lees meer

De geschiedenis van een eigenwijs T-shirt

Naast de spijkerbroek mag het T-shirt het meest gedragen kledingstuk van de naoorlogse populaire cultuur heten. Overgewaaid uit Amerika werden ze razendsnel tot iconen van een jeugdcultuur en vanaf de jaren tachtig zo mainstream, dat zelfs je opa er een ommetje mee kon maken om de hond uit te laten. Het T-shirt bleek uiteindelijk ook een geweldig middel om een boodschap uit te dragen, van ‘Heb ik toevallig wat van je aan?’ tot ‘Ik heb er geen kracht meer voor'. Eigen Kracht kwam toen met een eigenwijs T-shirt, dat in fitness een bepaalde reputatie kreeg. Omdat we de productie van dit ontwerp staken, voorspellen we dat het T-shirt rap een collector’s item zal worden. Als de sodeju bestellen, dus!

Lees meer

Trainingsschema met veel sets en reps verleidt tot slechte techniek

Trainers, websites en fitnessmagazines verzinnen telkens weer nieuwe schema’s, die het lichaam van ervaren krachtsporters een ongemeen sterke groeiprikkel moeten geven. Hoe zwaarder en hoe intensiever, des te beter, luidt het motto. Amerikaanse bewegingswetenschappers ontdekten dat er aan zulke trainingsschema’s een gevaar kleeft: ze kunnen leiden tot een verslechtering van de manier waarop je de oefeningen uitvoert.

Lees meer

Makram Cherif: een man met een droom

Hij staat op het punt op de Juliette Bergmann Cup te winnen in de Men’s Athletic Physique klasse. In deze recent opgezette categorie draait het om de atletische fysiek, waarbij ook het totale plaatje (lees: uiterlijk) een rol speelt. Maar Makram heeft nog meer ijzers in het vuur: op zijn prikbord staan een eigen sportschool, vrouw en kind, een levenslange ontwikkeling van zijn vak als personal trainer en fysiotherapeut, plus een fors gevulde prijzenkast. Je moet wel durven dromen, zeg maar. Volgens Makram begint het juist daar: dromen, geloven en realiseren. 

Lees meer

Kruip eens in je spieren

We kennen het fenomeen: veel jonge mannen en ‘oudere jongeren’  laten zich in de sportschool nog te vaak verleiden teveel gewicht op de halter te laden. Gevolg? Suboptimale hypertrofie, blessures en een hernia van de spotter die mee mag tillen. Kan dat niet anders? Sterker nog, moet dat niet anders? We beamen twee keer met een volmondig ‘jawel’ en laten ons in dit webbericht inspireren door ‘the black prince of bodybuilding’, Robby Robinson, wiens trainingsmotto was ‘I can make a dumbbell of ten pounds feel like a hundred’. Over de geheimen van ‘muscle-mind connection’ . 

Lees meer

Joeys transformatie

Een gezellig dik jongetje was het, de vroegere Joey van Veen. Zo’n ventje dat nooit een toetje aan zich voorbij liet gaan. Dat leverde op school en in de buurt het gebruikelijke ‘commentaar’ op, dat kinderen die wat ruimer in hun vlees zitten al generaties lang moeten ondergaan. Een en ander sudderde jaren door, tot, plotseling, het toetje een halt werd toegeroepen. Het was het begin van Joeys transformatie tot ‘beach model’, met brede schouders, een superslanke taille en buikspieren die zich nooit meer wensen te verschuilen. Het pesten heeft plaats gemaakt voor bewondering…

Lees meer

Houd je pijlers in de peiling

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Lees meer

Trainbaarheid van wilskracht – Eigen Krachtlezing op EFAA Congres 2013

Op vrijdag 29 maart februari werd in Vught het EFAA PT Planet Congres gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf  een presentatie over ‘ wilskracht’ en de mogelijke trainbaarheid ervan. Het onderwerp is hot want het moderne leven staat bol van verleidingen, en het lijkt erop alsof het ons aan wilskracht ontbreekt om met al die verleidingen om te gaan. In de presentatie werd ingegaan op de verschillende elementen van het fenomeen wilskracht. Spreker was: Hans Wassink.

Lees meer

Hap, slik, weg!

Met zoveel mensen die het zoveelste, vaak vergezochte, dieet volgen, zou je denken dat de kennis van wat je dagelijks weghapt behoorlijk groot is. Nee dus, is een van de conclusies die psycholoog Brian Wansink in zijn boek ‘Mindless Eating’ trekt. Maar het is niet alleen gebrek aan kennis, waardoor je meer eet dan je denkt. De voedselproducenten met hun slimme marketingstrategieën en verleidelijke verpakkingen, weten je telkens weer op het verkeerde been te zetten. Tijd om de automatische piloot uit te schakelen.

Lees meer

Yoga & Fitness

Yoga ontstond vierentwintig, vijfentwintig eeuwen geleden in India en werd pas in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw populair in Nederland. Met de opkomst van fitness werd er natuurlijk het een en ander overgenomen van deze oeroude oosterse ‘heilgymnastiek’. Poweryoga is daar de meest bekende uitkomst van en sinds enkele jaren is ook Bikram Yoga hot. Hoewel yoga goed heet te zijn voor lichaam en geest, is het niet altijd even duidelijk hoe effectief yoga werkelijk is in het omlaag krijgen van bijvoorbeeld de bloeddruk of het verhelpen van chronische lage rugpijn.

Lees meer

Het verscheiden van een legende

Op 23 januari jl. overleed op 96-jarige leeftijd Jack Lalanne. Voor de wat jongere lezers, Jack Lalanne wordt terecht beschouwd als een van de oervaders –naast het intrigrende genie Arthur Jones, grondlegger van Nautilus- van de fitnessbranche. Het opmerkelijke is dat, vooral in Amerika, Lalanne een ‘beeldbuisbuilder’ was. Ook opmerkelijk dat zijn dood zoveel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Terecht, want zoveel echte helden kent de fitnesswereld niet.

Lees meer

Bigger, Stronger, Faster

Vandaag gaat het project Pure Kracht officieel van start. In de accommodatie van Fitland te Mill zullen de acht zorgvuldig geselecteerde deelnemers voor het eerst kennismaken met elkaar, het projectteam alsmede hun topbegeleidingsteam. Het project Pure kracht laat in een periode van acht maanden zien dat met een uitgebalanceerd programma van krachttraining, voeding en mentale begeleiding grote resultaten te boeken zijn zonder het gebruik van dopinggeduide middelen.

Lees meer

Help, mijn man doet aan bodybuilding!

Mannen die hun vrouw niet als hobby hebben, maar bijvoorbeeld vissen of hondensport (toffe sport!), dat kan anno 2008 natuurlijk helemaal niet. Vrouwen doen het op veel gebieden tegenwoordig een stuk beter dan hun androgene wederhelften, echte multi-taskers als de dames zijn. En dan een man hebben die eigenlijk maar één ding kan en wil…bodybuilding. Dan is het RTL-programma ‘Help, mijn man heeft een hobby!’ echt de laatste strohalm.

Lees meer

Spiegeltje, spiegeltje......

Geen vrouw is nog mooi in Nederland. Dat vinden ze zelf althans. Wereldwijd zegt slechts 2 procent van de vrouwen van zichzelf dat ze mooi zijn. In Nederland wil 78 procent graag iets aan haar lichaam veranderen. De resultaten van verscheidene onderzoeken spreken voor zich. De ontevredenheid over het uiterlijk neemt epidemische vormen aan. Cosmetische chirurgen mogen in hun handjes knijpen en ook fitnesscentra pikken hun graantje mee. Maar in hoeverre fitness en operatief ingrijpen een antwoord bieden op de toenemende onvrede…

Lees meer

Het zit weer tussen de oren

‘Mind over matter’ is zo’n cliché, waar af en toe nog een redelijke originele draai aan wordt gegeven. Uit een recente studie in The American Psychological Society blijkt dat je met je ‘mind’, in de vorm van die grijze massa tussen je oren, de ‘matter’, in de vorm van die vetmassa rond je navel, kunt verminderen. ‘Mind you’, het is zelfs eenvoudig er zo de brand in te zetten dan weer op die loopband te klauteren of die stapel ijzer te verplaatsen.

Lees meer