EN  |  FR

Energie

Val je echt af in de sportschool?

In de media valt met enige regelmaat te lezen dat je activiteiten in de sportschool weinig zoden aan de dijk zetten als je wilt afslanken. En al helemaal niet als je daar voornamelijk aan de gewichten hangt. Voeding is de sleutel tot afslanken, is de boodschap. Daar zit veel waars in, maar we willen toch een klein pleidooi houden voor de opbouw van extra spiermassa, want het werken met zware metalen zet de energiebehoefte toch net een tikkie hoger dan gedacht.

Lees meer

R.I.P. Richard Simmons: Funfitnessgoeroe

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft Amerika een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. Fitnessgoeroe Simmons vond dat fitness fun moest zijn, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. Maar even zo vrolijk was hij wel bloedserieus bezig, want slank zijn zonder zweet te vergieten, gaat gewoon niet gebeuren!

Lees meer

Een hele mond vol: het soeplepelexperiment

Voedingswetenschapper Brian Wansink was berucht vanwege zijn onderzoek naar het effect van portiegrootte op de hoeveelheid er van een bepaald voedingsmiddel gegeten werd. Om preciezer te zijn: op de visuele inschatting van de grootte van een portie. Bijvoorbeeld van een volle kom soep en hoeveel daar van werd genuttigd. Wansink sjoemelde met het onderzoek, en dat deed hem wetenschappelijk de das om. Onlangs herhaalden Amerikaanse wetenschappers zijn onderzoek. Lees mee en lepel zelf!

Lees meer

De anabole werking van kruiden (en hun verzwegen bijwerkingen)

Als er ooit een tijd was dat bodybuilders en fitnessfanaten naast hun reguliere voeding alleen maar een paar schepjes eiwitpoeder en creatine gebruikten, dan is die nu wel voorbij. In vitaminewinkels gaan de sportsupplementen met extracten van exotische kruiden als schisandra, ashwagandha en ginseng als warme broodjes over de toonbank. Maar werken die dingen wel? Zijn er wel kruiden die spieren groter en sterker maken?

Lees meer

Voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Waken voor de waakvlam

We moeten zuinig zijn met energie, maar als je van je smulrol of zwemband af wilt, dan moet je die thermostaat niet lager maar hoger zetten. En flink hoger ook, want je moet diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken. Dat doe je door een combinatie van meer bewegen en minder eten. Vooral het laatste, want voor afslanken blijft voeding de sleutel. Maar net als je lekker bezig bent, lijkt de vetverbranding op spaar te gaan en nog meer bewegen en minder eten kan contraproductief werken. Hoe je die neerwaartse spiraal kan voorkomen lees je in dit webbericht.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Warners wedstrijd

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. In deze aflevering draait het om de Natural Bodybuilding wedstrijd waaraan Warner heeft meegedaan.

Lees meer

Knallen met Eigen Kracht op FitFair 2022

We hadden beloofd te gaan knallen op de FitFair 2022 in de Jaarbeurs te Utrecht, en dat was precies wat er gebeurde. De belangstelling voor onze Eigen Kracht stand was overweldigend, niet in de laatste plaats dankzij het bijzondere spel dat er gespeeld kon worden en het uiterste aan concentratie en beheersing vergde van de spelers. Toeschouwers volgden het minstens zo gespannen met hun smartphones. De Eigen Kracht crew stond de bezoekers met raad en daad bij.

Lees meer

Cafeïne ook effectief bij vrouwelijke spieren

Bij Eigen Kracht houden we niet alleen van een stevige kop om onvermoeibaar de wetenschappelijke literatuur te doorploegen, maar ook omdat het je maximaalkracht en power vergroot. Er is een fikse stapel keihard bewijs dat het zo werkt, bij mannen. En vrouwen dan, hoe zit dat bij vrouwen? Zijn toch ook mensen? Antwoord: pas sinds kort druppelt er degelijk bewijs binnen dat vrouwen ook baat hebben bij een bakkie. Dat wist de buuf natuurlijk allang.

Lees meer

To split or not to split

Full body, upper/lower body, push/pull..., er wordt aan de gemiddelde gymbezoeker nogal wat getrokken en geduwd. De een zegt dit, die andere gozer – die met die ‘armen’! zegt dat, en die krasse knar met die zware borst weet het beter dan iedereen. Krachtsporters willen graag kennis ‘delen’. Dat is aardig van ze, maar vaak weten ze vanwege een goed ontwikkeld ego niet te doseren. Oplossing? Vriendelijk luisteren en ondertussen ergens anders je licht op steken. Bij ons, bijvoorbeeld. Grote kans dat die krasse knar de volgende keer zegt: ‘Je bent goed bezig!’ Hij blij, jij blij, wij blij!

Lees meer

Algemene Periodieke Sport Keuring

Ben je van plan om weer of meer te gaan sporten? Prima natuurlijk, maar ga wel éérst even langs de sportarts voor een sportmedisch onderzoek! Of vind je dat overdreven? Je laat je auto toch ook ieder jaar APK keuren? Nou dan, je lijf verdient minstens dezelfde zorg! Daarom gooien we de volgende stelling in de groep: het moet gebruikelijk worden dat sporters (en dus ook fitnessbeoefenaren) een sportmedisch onderzoek ondergaan. Noem het maar een APSK’tje (spreek uit: ‘apskaatje’).

Lees meer

Ze kennen niet zonder pre-workouts

Supplementen, ze hebben een bepaald soort aantrekkingskracht. De belofte of het idee van een ‘short-cut’ of ‘quick-fix’ en de magie van exotisch klinkende ingrediënten. Dan is er nog de marketingmachine achter supplementen; ‘train like a beast with this state-of-the-art pre-workout formula’ klinkt voor veel mensen nou eenmaal aantrekkelijker dan ‘zorg dat je basisvoeding in orde is’. Hieronder een bomvol webbericht over pre-workouts. Ga er maar eens rustig voor zitten. No spang.

Lees meer

De dikke draak

Wie Bruce Lee is weet iedereen. Het is de man die Kung Fu populariseerde. Wat Arnold deed voor bodybuilding en fitness, deed ‘de kleine draak’ voor de martial arts. Samen stampten ze een nieuw filmgenre uit de grond: de Aktiefilm. Op Netflix is sinds kort een hele aardige docu te zien over het fenomeen vechtkunst, ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’. Daarin is een stevige rol weggelegd voor die andere draak, Sammo Hung. Dat fit en dik elkaar niet per se uitsluiten weten we. Maar dik en razendsnel?

Lees meer

Trainingsfrequentie, yo bro of no bro

Er wordt in de sportschool heel wat afgekletst over training. Vaak is het meer broscience dan deugdelijk onderzochte kennis, hardcore kennis, zeg maar. Nu zeggen we niet dat je van je broeders niets kunt leren, maar het hangt wel een beetje af van wat ze lezen. Een tip, als je ze aan de bar in de Story verzonken vindt, kun je ze beter de volgende keer niet meer vragen te spotten bij een zware set bankdrukken. Maar goed, het onderwerp waar we vandaag je aandacht voor vragen is trainingsfrequentie. Sommige broeders zweren bij bro-splits, anderen verklaren no bro’s voor heilig. We doen de kwestie hieronder uit de doeken.

Lees meer

Fit op de fiets of futloos in de file

Flink wat Nederlanders staan dagelijks zuchtend en steunend in de file en als we de verkeersvoorspellingen mogen geloven, komt daar voorlopig nog lang geen einde aan. Ook de tropische warmte die ons de afgelopen maand twee hittegolven bracht, was bepaald geen pretje in de auto. Volgens weersdeskundigen geen incident, dus maakt de borst maar nat en probeer het hoofd koel te houden. Met die ontwikkelingen in gedachten, duikt onvermijdelijk de vraag op: wat moeten we nog in die auto? Kiezen we voor fit op de fiets of futloos in de file?

Lees meer

Twee klassieke trainingsvragen

Sommige vragen lijken verdacht veel op een gebedsmolen die eindeloos aan de praat wordt gehouden. Nou ja, je kan er maar mee zitten en dan zijn wij uiteraard niet te beroerd om de helpende hand uit te steken. In de ochtend of de avond trainen, en doe je dan je cardio voor of na de krachttraining? Dat zijn de kwesties.Tegenwoordig zijn steeds meer gyms al om 7.00 open, vroeg uit de veren, bak koffie en gaan met die banaan. FF cardio op de lege maag, krachttraininkje, koude douche, ruwe handdoek en wegwezen; kort Amerikaans.

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur.

Lees meer

Vrouwen in de min: energiebehoefte bekeken

Heel Holland kan dan wel aan het bakken zijn geslagen, maar daar krijg je geen blokjesbuik van, de nieuwe hype in fitness. Fajah Lourens (van de bestsellers Killer Body 1 en 2) gooide de knuppel in het hoenderhok door te beweren dat de geaccepteerde energiebehoefte van 2000 calorieën voor vrouwen ruim 500 calorieën te hoog is. Dat krijg je van al dat gebak. Maar een kwart van je calorische behoefte overboord gooien is misschien wat al te drastisch.

Lees meer

Duurtraining voor meer spiergroei?

Bodybuilders en fanatieke fitnessers hechten veel waarde aan hun spiermassa, dus zodra ze het woord ‘duurtraining’ horen schiet de stress hen al in de kuiten en zien ze hun zuurverdiende spiermassa verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kom er bij hen dus niet mee aan, want krimp is de bodybuilder een gruwel. Misschien dat ze in de wedstrijdvoorbereiding wel eens op een hometrainer stappen, maar dan toch slechts bij hoge uitzondering. Maar wat als zou blijken dat duurtraining, strategisch ingezet, kan bijdragen aan je spierontwikkeling?

Lees meer

Meer rust, meer kracht, meer spiermassa

Het lijkt een wet als uit graniet gehouwen: om spieren te laten groeien, moet je een gewicht nemen waarmee je per set acht tot 12 herhalingen kan maken, en je pakt voor de grote spiergroepen anderhalf tot twee minuten rust tussen de sets en voor de kleine spiergroepen maximaal een minuut. Voor de meer ervaren fitnessfanaten kan er zelfs nog wat meer tempo worden ingezet. Hoog houden die hartslag is het motto. Britse onderzoekers kwamen echter met een tegengesteld advies, niks tempo opvoeren. Je moet meer rust pakken tussen de sets, dat levert pas spiermassa op. Wordt het nieuwe motto ‘Rustagh!’?

Lees meer

Rondje koolhydraten

Koolhydraten hebben de afgelopen jaren een behoorlijk imagoprobleem opgebouwd. Je zou er dik van worden en de kans op suikerziekte vergroten. En het is slecht voor je tandjes, natuurlijk. Maar iemand die intensief aan sport doet kan best een koolhydraatje consumeren, sterker nog: moet voor voldoende koolhydraten zorgen. In ‘rondje koolhydraten’ zetten we vier redenen op een rijtje waarom koolhydraten broodnodig zijn. Never mind de ‘gluten!’, gillende keukenmeiden, de carbofobe voedselbloggers, de kruidenvrouwtjes en nerveuze quinoa-knabbelaars.

Lees meer

Baggervet maar beresterk

Van alle spiergroepen lijken de buikspieren de afgelopen jaren aan de grootste opmars bezig. Zeker, goed zichtbare buikspieren – diep gestoken, heet dat in bodybuildingjargon – zijn een maat voor de algehele conditie van de fysiek: fit en met een laag lichaamsvetpercentage. Op internet zien we allerlei male fitness models die ‘shredded’ dan wel ‘ripped to the bone’ zijn, en de indruk geven dat ze er zo het hele jaar bijlopen. Niets is minder waar, natuurlijk. Lekker in je vel steken, sterk zijn, progressie maken doe je niet met een lichaamsvetpercentage van 4-5%. Een pleidooi voor mannen die baggervet maar beresterk zijn.

Lees meer

Trainingsschema met veel sets en reps verleidt tot slechte techniek

Trainers, websites en fitnessmagazines verzinnen telkens weer nieuwe schema’s, die het lichaam van ervaren krachtsporters een ongemeen sterke groeiprikkel moeten geven. Hoe zwaarder en hoe intensiever, des te beter, luidt het motto. Amerikaanse bewegingswetenschappers ontdekten dat er aan zulke trainingsschema’s een gevaar kleeft: ze kunnen leiden tot een verslechtering van de manier waarop je de oefeningen uitvoert.

Lees meer

Slenter jezelf gezonder

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm, de Combinorm, er zijn voldoende richtlijnen beschikbaar om vast te stellen of je voldoende beweegt om je gezondheid en fitheid te verbeteren. Verbindend kenmerk van de normen is dat het een frequente, matig intensieve lichamelijke inspanning vergt. Of niet? Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten’, stelt dr. Hans Savelberg, universitair hoofddocent Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Lees meer

Vechten met voeding & vocht

Bijna alle vechtsporten op wedstrijdniveau hanteren een gewichtsklassensysteem. Dat is wel zo eerlijk, want een oud spreekwoord in boksen zegt ‘Een goeie grote wint altijd van een goeie kleine’. Op de hardcore fans van Bruce Lee na, onderschrijven de meeste sporters deze waarheid als een koe wel. Daarom wordt er ook zo vaak gegoocheld met de kilo’s, om in de gewichtklasse waarin men uitkomt een zo ‘gunstig mogelijk gewicht’ te hebben. Dat levert niet altijd winst op. 

Lees meer

Eten concentreren is makkelijker afvallen

Je kent ons. Onafgebroken op zoek naar onderbouwde en bruikbare tips voor al die honderdduizenden Nederlanders die worstelen met hun ‘fysiek’. En verhip,  we denken dat we er weer eentje hebben gevonden, zo'n tip. In een fundamenteel onderzoek van het prestigieuze Salk Institute for Biological Studies uit de VS, om precies te zijn. Mochten de Amerikanen het bij het rechte eind hebben, dan kun je makkelijker afvallen als je het aantal uren dat je per etmaal eet vermindert. Bij muizen werkt het subiet.

Lees meer

Strandlijf in tien minuten

Als je de infomercials van de Amerikaanse fitnessgoeroe Tony Horton gelooft, is tien minuten per dag flink bewegen voldoende voor een strak, geblokt strandlijf. Goed, het duurt totaal weliswaar negentig dagen, maar dan heb je ook wat. Amerika is in de ban van Horton, en koopt massaal zijn workout-cd’s, zijn boek ‘Bring It!’, zijn afslankproducten, en ook zijn trainingshulpmiddelen, en jubelt mee als hij in talkshows als die van Dr. Oz opdraaft. Heeft Anthony Sawyer Horton een geheim ontdekt?

Lees meer

Het nieuwe eten versus schone voeding

Het jaar 2012 staat binnen enkele weken voor de deur. De goede voornemens werken zich via de krochten en bochten van het brein naar het bovendek van het bewuste en het kan niet anders of een van die voor de hand liggende voornemens zal waarschijnlijk met voeding, met anders of minder eten te maken hebben. Dat is niet zo gek, want de maandenlange omgang met Sint en Santa hebben de middelomtrek weer danig doen uitdijen. Op dat moment staan de schuldbewuste spijtoptant grofweg twee verstandige voedingsstrategieën ter beschikking: ‘Het Nieuwe Eten’ van het Voedingscentrum versus ‘Schone Voeding’ van de fanatieke fitnesser.

Lees meer

Goud op je bord

‘Goud op je bord’ is een sportief kookboek en bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. Het boek is geschreven door  Erik te Velthuis, chefkok van het grootste topsportcomplex in Nederland, Papendal, en diëtiste &  sportvoedingsadviseur Brenda Frunt. Het bevat tal van topgerechten van onder andere veldrijdster Marianne Vos en hardloper Bram Som. Bij alle recepten worden niet alleen de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, maar ook het aantal calorieën en de voedingsverhoudingen. De meeste recepten zijn binnen 20-30 minuten op tafel te toveren. Is dat lekker of niet?

Lees meer

Gewichtheffen om sterker-slanker-strakker te worden

Trainen met gewichten en gewichtheffen, het wordt nogal eens door elkaar gehaald. Maar het klassieke Olympische gewichtheffen is toch wel heel anders dan de standaard krachttraining die voor fitness en bodybuilding worden gedaan. Dat was ooit anders. In de dagen van Lou Ferrigno (de Hulk) en Arnold Schwarzenegger werden in aanvulling op de bekende bodybuildingoefeningen gewichthefoefeningen gedaan. Sterker nog, de heren meenden zelfs niet zonder te kunnen. Laat er nu net een cursus gewichtheffen zijn van een Nederlands kampioen gewichtheffen die ook nog eens bewegingswetenschapper is.

Lees meer

‘We mogen 400 kcal extra!’ Juichen of bezinnen?

Worden we doorgaans bestookt met waarschuwingen om vooral niet teveel te eten, vorige week bereikte ons via verscheidene populaire media het bericht dat we best 400 kilocalorieën extra per dag kunnen gebruiken. De bekende calorierichtlijnen – 2500 kcal/dag voor mannen en 2000 kcal/dag voor vrouwen – zouden te zuinig zijn. Goed nieuws voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Maar voordat je je bord nu nog eens extra vol schept, is het raadzaam om dit hoopgevende bericht kritisch onder de loep te nemen.

Lees meer

Eén kilo vet: 9.000 of 7.777 kcal?

Bij afvallen draait het simpelweg om meer calorieën verbranden dan via de mond naar binnen komen. Nu levert vet de meeste energie en is in verzadigde vorm ook nog eens slecht voor je gezondheid. Maar er is iets vreemd met vet aan de hand wat veel sporters en soms zelfs voedingsdeskundigen niet weten. Bij een vergelijking tussen een kilo vet eten of een kilo lichaamsvet verbranden kom je niet op dezelfde hoeveelheid calorieën uit. Het raadsel verklaard!

Lees meer