EN  |  FR

Diëten

Val je echt af in de sportschool?

In de media valt met enige regelmaat te lezen dat je activiteiten in de sportschool weinig zoden aan de dijk zetten als je wilt afslanken. En al helemaal niet als je daar voornamelijk aan de gewichten hangt. Voeding is de sleutel tot afslanken, is de boodschap. Daar zit veel waars in, maar we willen toch een klein pleidooi houden voor de opbouw van extra spiermassa, want het werken met zware metalen zet de energiebehoefte toch net een tikkie hoger dan gedacht.

Lees meer

Je kennis voeden doe je stap voor stap

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s.

Lees meer

NVWA waarschuwt voor afslankthee met sibutramine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om de afslankthee Özlex Tea niet te gebruiken. De afslankthee bevat de verboden stof sibutramine. Deze stof staat niet genoemd bij de ingrediënten van het product. Dit blijkt na onderzoek van de NVWA. Consumenten die deze afslankthee gebruiken, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Sibutramine is verboden in levensmiddelen.

Lees meer

R.I.P. Richard Simmons: Funfitnessgoeroe

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft Amerika een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. Fitnessgoeroe Simmons vond dat fitness fun moest zijn, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. Maar even zo vrolijk was hij wel bloedserieus bezig, want slank zijn zonder zweet te vergieten, gaat gewoon niet gebeuren!

Lees meer

Is keto effectief om af te vallen?

Diëten komen en gaan en zullen altijd blijven bestaan. Dat rijmt en het is verdorie nog waar ook. De slinger van het goochelen met macronutriënten gaat lekker met de tijdgeest heen en weer. De ene keer gaan de vetten als dikmakers in de ban, de andere keer die verdomde koolhydraten (basta met de pasta!). Alleen eiwit lijkt van onverdachte zeden. Tegenwoordig zijn ketogene diëten weer in de mode. Daarom leggen we er in dit webbericht de loep maar eens op. Waarbij overigens blijkt dat eiwit de insulineproductie ook een flinke zwengel kan geven…

Lees meer

Een hele mond vol: het soeplepelexperiment

Voedingswetenschapper Brian Wansink was berucht vanwege zijn onderzoek naar het effect van portiegrootte op de hoeveelheid er van een bepaald voedingsmiddel gegeten werd. Om preciezer te zijn: op de visuele inschatting van de grootte van een portie. Bijvoorbeeld van een volle kom soep en hoeveel daar van werd genuttigd. Wansink sjoemelde met het onderzoek, en dat deed hem wetenschappelijk de das om. Onlangs herhaalden Amerikaanse wetenschappers zijn onderzoek. Lees mee en lepel zelf!

Lees meer

Sinterklaas strooit weer lekkers

De goedheilig man is twee weken geleden in Gorinchem aangemeerd en sindsdien weer driftig doende met suikerwerken om groot en klein van allerhande snoepgoed te voorzien. Aan de kade stonden kinderen vol verwachting te zwaaien en ouders enthousiast te klappen. Het heerlijk avondje was aanstaande. En bleef het nou bij dat avondje, maar half september werd je in de buurtsuper al met calorierijk strooisel doodgegooid. Hoogste tijd voor een kritische pepernoot.

Lees meer

Extra aandacht voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en bier te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Training Tussendoortjes

Verantwoorde tussendoortjes. Wanneer is die volkomen misleidende uitdrukking voor overtollige calorieën op stiekeme wijze in ons spraakgebruik gekropen? Wanneer hebben al die repen en fleurige sapjes misbruik gemaakt van dat ‘nutrition timeslot' tussen de hoofdmaaltijden? Mik ze eruit en je bent dagelijks zomaar 500 kcal kwijt die niet de kans krijgen om je richting overgewicht te duwen. We spreken verder af dat de enige ‘verstandige tussendoortjes’ trainingtussendoortjes zijn. Die geven je namelijk pas echt ‘nieuwe energie’.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Einde en verder

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge werden vier sporters zes maanden lang professioneel begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. Aan het eind gekomen kijken ze terug op de Challenge en blikken vooruit.

Lees meer

Waken voor de waakvlam

We moeten zuinig zijn met energie, maar als je van je smulrol of zwemband af wilt, dan moet je die thermostaat niet lager maar hoger zetten. En flink hoger ook, want je moet diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken. Dat doe je door een combinatie van meer bewegen en minder eten. Vooral het laatste, want voor afslanken blijft voeding de sleutel. Maar net als je lekker bezig bent, lijkt de vetverbranding op spaar te gaan en nog meer bewegen en minder eten kan contraproductief werken. Hoe je die neerwaartse spiraal kan voorkomen lees je in dit webbericht.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: supplementen

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, in principe zonder supplementen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Warners wedstrijd

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. In deze aflevering draait het om de Natural Bodybuilding wedstrijd waaraan Warner heeft meegedaan.

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

INBA NK Natural Bodybuilding

INBA Netherlands ontwikkelt zich de laatste jaren als een podium voor fanatieke fitnessers en bodybuilders die best aan een wedstrijd mee zouden willen doen, maar dan wel op de gezonde maner; clean heet dat, in bodybuildingjargon. Voor Warner Broshuis, de deelnemer van de Eigen Kracht Challenge, waar vier sporters een half jaar lang begeleid worden bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld, is dat meedoen aan een natural bodybuildingwedstrijd.

Lees meer

Voeding bij blessures extra belangrijk

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Geen vet – geen testosteron – geen spiermassa?

In de battle voor een gunstiger lichaamssamenstelling – minder spek, meer spieren – wordt al ‘eeuwen’ strijd gevoerd tussen koolhydraatbashers en fatbusters. Ligt de waarheid ergens in het midden? Uhh, laten we zeggen dat de kwestie iets genuanceerder is. Neem nou vet, bijvoorbeeld. Schieten je testosteronwaarden echt als een malle omlaag bij onvoldoende vet in de voeding en maakt het van een gulle groeier plots een hardgainer? Geen paniek, gewoon rustig doorlezen.

Lees meer

Mannen in de bulk

Mannen lijken steeds actiever en fitter te worden. Op straat, in park, hei en bos, zie je ze voortdurend met skistokken en mountainbikes bezig. Veel bootcamping ook om het lijf streng aan te pakken. En, toch, willen die kilo’s er maar niet af. Klassieke ontkenningsmethoden als ‘Ik ben niet dik, je zuster is dik’ of ‘Ik ben in de bulk’ worden nog steeds ter verdediging aangevoerd. Jammer, want mannen kunnen zoveel beter, actiever, ondernemender, gezonder en aantrekkelijker…

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur om dat vetslot te kraken!

Lees meer

Vega versus omni

Aan het begin van deze eeuw was het in de fitnesswereld en bodybuilding nog simpel: om spieren op te bouwen had je eiwit nodig en dat eiwit haalde je uit dierlijke bronnen. Aangezien onze spieren ook gewoon vlees zijn, leek dit advies dan ook meer dan aannemelijk. Inmiddels zitten we in 2021 en is er steeds meer wetenschappelijke informatie beschikbaar over het effect van plantaardig vs dierlijk eiwit op spiergroei, al dan niet aangezwengeld door moderne termen als protein transition en sustainability. Lees hier maar gewoon ‘eiwitoverstap’ en ‘duurzaamheid’ voor, dat werkt even goed.

Lees meer

Waarom de een dikker wordt dan de ander

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en leefstijl te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Een potje vetverbranding

Zwaar vuurwerk, kerstbomen, auto’s, belendende percelen, bepaalde buurtsupers; aan verbranding ontbrak het ook afgelopen jaar niet. De meeste mensen snappen wel hoe die ellende werkt en willen er dan ook vanaf. Maar hoe dat precies zit met vetverbranding, daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Daarom hieronder de broodnodige basis over vetten en hoe ze te verbranden. Een ondersteunend webbericht, voor iedereen die 2021 wil starten met goede bedoelingen.

Lees meer

Je kennis voeden doe je stap voor stap

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s.

Lees meer

Dik door te weinig eiwitten

We zijn op onze website vaak vol lof over eiwit. Spieropbouwend, jaagt de stofwisseling aan, dempt de honger. Dat is de drietrapsraket die iedere rechtgeaarde fitnessfanaat hoog in het vaandel moet dragen. Helaas is niet iedereen zo verstandig. Junkfoodverslaafden eten natuurlijk junkfood omdat het ‘lekker’ zoet of vet of hartig is. Junkfood is vaak calorierijk maar arm aan eiwit. Enter, de eiwithefboomtheorie die zegt dat junkers onbewust maar door blijven junken om hun eiwitbehoefte te dekken. Als dat geen complot is!

Lees meer

Waarom met eiwit opgeleukte voedingsproducten kip en magere kwark niet kunnen vervangen

De eiwithype in de voedingsindustrie is nog maar net begonnen. Je hebt al eiwitbrood, eiwitcrackers, protein cookies en eiwitchocoladepudding, en in aantocht zijn eiwitcroissants, eiwitchips en eiwitijsjes. De eiwitbol, voorheen moorkop genoemd, wordt medio december verwacht. Klinkt reuze leuk allemaal, maar serieuze ijzermensen houden het beter bij kip, kwark, tahoe en de betere eiwitpoeders.

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar enkele theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Sportvoedingcongres Papendal 2019

Vorige week vond de derde editie plaats van de TeamNL Leaders in Performance Conference: Sports Nutrition. De uitgebreide line-up van internationale sprekers gaf 300 bezoekers voldoende reden om af te reizen naar het nationaal trainingscentrum Papendal. De conferentie stond in het teken van het presenteren van de laatste wetenschappelijke inzichten en deze te vertalen naar toepassingen in de (top)sport. Een samenvatting van de belangrijkste punten voor de Eigen Kracht lezer.

Lees meer

Zeven superfoods voor bodybuilders & fanatieke fitnessers

Websites en magazines bombarderen het ene na het andere voedingsmiddel tot ‘superfood’: een voedingsmiddel dat, als je het maar vaak genoeg eet, positieve effecten op je lichaam en gezondheid zou hebben. Daarbij zitten nogal wat producten die interessant zouden zijn voor mannen en vrouwen die hard werken voor een lichaam met meer spieren en minder vet. We zetten er zeven voor je op een rijtje en sluiten af met een paar milde mitsen en maren. De 'magnificent seven' nog maar eens een keer van stal gehaald.

Lees meer

Pioppi-dieet: niet voor Pioppianen

De dieetboekencarrousel heeft wederom een nieuwe zwengel gekregen met de introductie van het ‘Pioppi-dieet’, gebaseerd op een klassiek mediterrane voedingswijze, maar dan met een paar merkwaardige veranderingen. De schrijvers en aanbevelers van het boek nemen woorden in de mond als ‘revolutionair’ en ‘briljant’. Het Voedingscentrum echter heeft ernstige bedenkingen. Ook wij zien wel een paar wolkjes aan de strakblauwe hemel van dit nieuwe dieetboek

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur.

Lees meer

Het koolhydraatarme dieet - niet van vandaag of gisteren

Knikker het leeuwendeel van de koolhydraten uit je dieet, en vervang die door vetten. Volgens de fervente voorvechters van het koolhydraatarme dieet verandert een beetje sporter daardoor in een calorieverslindende machine met dikke spierballen en een messcherp wasbordje. Maar volgens de net zo fervente tegenstanders van het koolhydraatarme dieet is dat onzin, en maakt een voedingspatroon zonder koolhydraten sporters vermoeid, futloos en vlak. Het gevecht tussen die twee kampen is al heel, heel erg oud.

Lees meer

Krachttraining voor al uw afslankwensen

Om af te slanken grijpen dames klassiek naar twee middelen: hongerdiëten en cardio. Het resultaat is weliswaar gewichtsverlies, maar ook verlies van spiermassa en lichaamsvorm. Erger nog, ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal van lagere ruststofwisseling, waardoor de calorieën nog verder beperkt moeten worden. Niet goed voor het humeur, slecht voor de relatie. Dat kan anders en moet anders, met behulp van krachttraining. Helaas worden dames die willen afslanken bij hun bezoek aan het fitnesscentrum steevast naar het cardiopark verwezen. Flesje water, handdoekje, handschoentjes…

Lees meer

Grootschalig DNP-gebruik in Nederlandse wedstrijdbodybuilding

Alarmerend veel Nederlandse wedstrijdbodybuilders gebruiken het allergevaarlijkste afslankmiddel dat op de zwarte markt verkrijgbaar is. Dat ontdekten onderzoekers van het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, toen zij op drie locaties in Nederland de samenstelling van het rioolwater analyseerden. Vond er op die locaties een bodybuildingwedstrijd plaats, dan rezen de concentraties van het dodelijke middel DNP de pan uit.

Lees meer

Eiwitupdate voor de hard trainende Nederlander

Wie wel eens een krant leest of journaals bekijkt, weet dat er de laatste tijd veel geschreven en gesproken wordt over de ‘gewone, hardwerkende Nederlander’, en dat het de hoogste tijd wordt om die nu eindelijk eens te laten meeprofiteren van een gunstig economisch klimaat. Wij ondersteunen dit van harte, en menen er daarom goed aan te doen die gewone, ongetwijfeld ook hard trainende Nederlander te verblijden met een update over eiwit waaruit blijkt dat er best een forse bonus aan zit te komen. Laat maar wapperen, die driekleur!

Lees meer

Vrouwen in de min: energiebehoefte bekeken

Heel Holland kan dan wel aan het bakken zijn geslagen, maar daar krijg je geen blokjesbuik van, de nieuwe hype in fitness. Fajah Lourens (van de bestsellers Killer Body 1 en 2) gooide de knuppel in het hoenderhok door te beweren dat de geaccepteerde energiebehoefte van 2000 calorieën voor vrouwen ruim 500 calorieën te hoog is. Dat krijg je van al dat gebak. Maar een kwart van je calorische behoefte overboord gooien is misschien wat al te drastisch.

Lees meer

Seminars op Eigen Kracht Slanker-strakker-sterker

Slanker-strakker-sterker, welke fitnesser wil dat nou niet? De lat ligt hoog. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de fitnessinstructeur die de helpende hand moet bieden om aan de doelen en wensen van de bezoekers van het fitnesscentrum te kunnen voldoen. Dan heb je een stevige basis én meer nodig. De Eigen Kracht Seminars helpen je daarbij. Aan de hand van levensechte praktijkgevallen wordt de instructeur/trice bijgespijkerd over doping, training, voeding, supplementen en de psychologie van de begeleiding. Nodig, nuttig én er vallen 'credits' te verdienen. Inschrijven dus!

Lees meer

NVWA-IOD houdt verdachten van handel in verboden afslankproducten aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 23 januari 2 verdachten van de handel in verboden afslankproducten aangehouden. Bij doorzoekingen van een woning in Nijmegen en een woning in Den Haag namen rechercheurs onder meer verpakkingen oplostabletten van het merk Emtea in beslag. De aanhoudingen en doorzoekingen volgen uit een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Lees meer

Extra aandacht voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Groen van geluk

Er is een groeiend leger voedingsgoeroes dat van onze dagelijkse kost een modieuze lifestyle maakt. Emotie weegt daarbij zwaarder dan kennis van zaken. Gezondheid, welzijn en geluk liggen binnen handbereik als je maar de juiste dingen eet. Gewone gevarieerde voeding is volgens deze ‘foodies’ absoluut onvoldoende. Er moet zo groen mogelijk gegeten worden en niks van het ‘beest’ op je bord. De dames van ‘The Green Happiness’ timmeren stevig aan de weg bij het verspreiden van hun groene evangelie en boeren ondertussen heel goed.

Lees meer

De achilleshiel van het paleodieet

Tienduizenden Nederlanders beschouwen melk niet als een voedingsmiddel, maar als vergif. Melk drinken is, als je het aan aanhangers van het paleodieet vraagt, net zo gevaarlijk als brood eten. Of melk en brood echt zo gevaarlijk zijn? De meeste voedingswetenschappers denken van niet. Maar over de veiligheid van het paleodieet zijn diezelfde voedingswetenschappers niet zo gerust. Australische wetenschappers publiceren binnenkort een onderzoek dat duidelijk maakt waarom.

Lees meer

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Rondje koolhydraten

Koolhydraten hebben de afgelopen jaren een behoorlijk imagoprobleem opgebouwd. Je zou er dik van worden en de kans op suikerziekte vergroten. En het is slecht voor je tandjes, natuurlijk. Maar iemand die intensief aan sport doet kan best een koolhydraatje consumeren, sterker nog: moet voor voldoende koolhydraten zorgen. In ‘rondje koolhydraten’ zetten we vier redenen op een rijtje waarom koolhydraten broodnodig zijn. Never mind de ‘gluten!’, gillende keukenmeiden, de carbofobe voedselbloggers, de kruidenvrouwtjes en nerveuze quinoa-knabbelaars.

Lees meer

Kweekvijver van kwakzalvers

In de strijd tegen overgewicht en ongezonde levensgewoonten is het goed vissen voor goeroes van allerlei slag. Vooral in fitness duiken er geregeld types op die het ei van Columbus zeggen te hebben gevonden. Ze komen met elektrieke massagebanden, zweetcabines, slimbellies, detoxprogramma’s, balansbandjes, soepdiëten, enzovoorts. Zo blijven ze maar doormodderen en vinden telkens weer toehoorders en weten daar vaak dik aan te verdienen. Powerfoodie Rens Kroes – de zus van- kwam onlangs in het nieuws doordat ze 280.000 instagramvolgers het advies gaf drie weken lang tweemaal daags een flink glaasje klei te drinken. Maar wat doet zulke stevige kost eigenlijk voor een mens?

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Overgewicht en gezondheid

Er verschijnt veel op dit gebied, verwarrend veel zelfs, en dan hebben we het niet specifiek over afslankboeken. Af en toe wordt het een voedingswetenschapper teveel, en die schrijft dan in de late uurtjes – want overvolle agenda – een boek om al de kolder en kletspraat die er gedrukt wordt over overgewicht en gezondheid de wacht aan te zeggen. Op deze website vind je daar verschillende voorbeelden van. In de serie ‘verstandige boeken’ dit keer een bespreking van het boek van journaliste Els van Thiel, ‘Overgewicht en gezondheid. Deskundigen over de praktijk en de feiten.’ Leesbaar en leerzaam, vinden we.

Lees meer

Het oersgevoel van Pim van Mill

Het ijzervirus heeft Pim van Mill behoorlijk te pakken. De 24 jarige student communicatie begon op zijn 15e, maar werd pas echt fanatiek toen hij wedstrijden ging draaien. Vorig jaar werd hij op de Flex Cup 2e in de D-klasse junioren, net niet scherp genoeg voor de hoofdprijs. Omdat hij dit jaar in de C-klasse tot 80 kg uitkomt, staat hij voor een dubbele opdracht: meer massa in combinatie met een grotere scherpte. Maar het Oersgevoel is over hem vaardig geworden. Een portret van een Veldhovenaar met ambitie.

Lees meer

Het hangt weer in de lucht…

Nederland wordt steeds dikker en afslanken is lastig, dus groeit de markt voor supplementen en dubieuze pillen die op de zwarte markt zijn te bekomen. Een smulrol of reëel overgewicht op die manier aanpakken is niet geheel zonder risico. Met enige regelmaat is er in de bladen of op televisie aandacht voor die risico’s. En altijd weer die verbazing dat je de ‘handel’ zo makkelijk kan krijgen. Recent hadden de programma’s Spuiten & Slikken van BNN en Undercover in Nederland, van SBS6, met de onverschrokken Alberto Stegeman, items over ‘afslankpillen’. 

Lees meer

Makram Cherif: een man met een droom

Hij staat op het punt op de Juliette Bergmann Cup te winnen in de Men’s Athletic Physique klasse. In deze recent opgezette categorie draait het om de atletische fysiek, waarbij ook het totale plaatje (lees: uiterlijk) een rol speelt. Maar Makram heeft nog meer ijzers in het vuur: op zijn prikbord staan een eigen sportschool, vrouw en kind, een levenslange ontwikkeling van zijn vak als personal trainer en fysiotherapeut, plus een fors gevulde prijzenkast. Je moet wel durven dromen, zeg maar. Volgens Makram begint het juist daar: dromen, geloven en realiseren. 

Lees meer

Voedingskennis stapelen

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s. 

Lees meer

Zeven superfoods voor bodybuilders & fanatieke fitnessers

Websites en magazines bombarderen het ene na het andere voedingsmiddel tot ‘superfood’: een voedingsmiddel dat, als je het maar vaak genoeg eet, positieve effecten op je lichaam en gezondheid zou hebben. Daarbij zitten nogal wat producten die interessant zouden zijn voor mannen en vrouwen die hard werken voor een lichaam met meer spieren en minder vet. We zetten er zeven voor je op een rijtje en sluiten af met een paar milde mitsen en maren.

Lees meer

Met kennis aan de keukentafel

Voeding is een populair maar lastig onderwerp. Wat het algemene publiek weet over voeding lijkt uit de bladen, de dieetboeken, de televisieprogramma’s over obesitas en van internet te komen. Dat zijn niet altijd de meest degelijke bronnen. Voedingshoogleraar Frans Kok schreef ‘uit verontwaardiging en verwondering over de vele dieetboeken die verschijnen’ samen met wetenschapsjournalist Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten. Gewoon doen: goede voeding volgens de wetenschap’. Ze willen dat je met een beetje kennis aan tafel gaat. Gelijk hebben ze. 

Lees meer

Joeys transformatie

Een gezellig dik jongetje was het, de vroegere Joey van Veen. Zo’n ventje dat nooit een toetje aan zich voorbij liet gaan. Dat leverde op school en in de buurt het gebruikelijke ‘commentaar’ op, dat kinderen die wat ruimer in hun vlees zitten al generaties lang moeten ondergaan. Een en ander sudderde jaren door, tot, plotseling, het toetje een halt werd toegeroepen. Het was het begin van Joeys transformatie tot ‘beach model’, met brede schouders, een superslanke taille en buikspieren die zich nooit meer wensen te verschuilen. Het pesten heeft plaats gemaakt voor bewondering…

Lees meer

Trainbaarheid van wilskracht – Eigen Krachtlezing op EFAA Congres 2013

Op vrijdag 29 maart februari werd in Vught het EFAA PT Planet Congres gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf  een presentatie over ‘ wilskracht’ en de mogelijke trainbaarheid ervan. Het onderwerp is hot want het moderne leven staat bol van verleidingen, en het lijkt erop alsof het ons aan wilskracht ontbreekt om met al die verleidingen om te gaan. In de presentatie werd ingegaan op de verschillende elementen van het fenomeen wilskracht. Spreker was: Hans Wassink.

Lees meer

Afslankfabels onder de loep

Fabels leiden, zoals bekend, een hardnekkig leven. Het Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afslanken maar weer eens voorgelegd aan een brede groep Nederlanders. Over te zware botten, citroensap en of vaker eten per dag beter is dan de standaard drie maaltijden. Plus een paar kanttekeningen van Eigen Kracht, om een paar van die fabels nog wat meer in perspectief te zetten. Tot slot, een woordje over verwarrende voedingsinformatie.

Lees meer

Krachtig afslanken

We hebben op Eigen Kracht vaak de lof gezongen van krachttraining, en terecht. Daarom willen we dat in deze moeilijke tijden nog eens extra doen. Krachttraining helpt immers spiermassa opbouwen, voorkomt dat je op dieet spiermassa verliest, verhoogt je verbranding en geeft ook nog eens vorm aan je lijf. Kortom, naast voeding is trainen met gewichten gewoon het belangrijkste instrument om weer ‘lekker in je vel’ te zitten. Want dat waren we haast vergeten: de weldadige effecten op je psyche, je relatie, je studie, je werk, je kijk op het leven, enzovoorts…

Lees meer

Zestien ijzersterke (en niet zo sterke) afslanktips

Volgens enquêtes begint bijna de helft van alle volwassenen het nieuwe jaar met goede voornemens, en is het meest populaire voornemen om voor eens en altijd af te vallen. Op basis van de gegevens uit voorgaande jaren schatten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders met dat goede voornemen 2013 zijn ingegaan. Speciaal voor hen doken we in de Eigen Kracht-bibliotheek en verzamelden we zestien degelijke en wat minder degelijke afslanktips.

Lees meer

Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

In Fitness draait het klassiek om twee moeilijke perioden: de lentemaanden, waarin men het lijf weer toonbaar wil maken voor hartje zomer, en de wintermaanden, met de beruchte feestdagen waarin alles uit de kast wordt getrokken om het gezellig te maken. Maar tussen ‘toonbaar’ en ‘gezellig’ zitten meestal de (on)nodige kilo’s en zo jojoën we met de seizoenen mee. Al dat uitpakken en inpakken van het lichaam hoeft geen natuurverschijnsel als eb en vloed te zijn. Het kan anders, en het kan op Eigen Kracht.

Lees meer

Eten concentreren is makkelijker afvallen

Je kent ons. Onafgebroken op zoek naar onderbouwde en bruikbare tips voor al die honderdduizenden Nederlanders die worstelen met hun ‘fysiek’. En verhip,  we denken dat we er weer eentje hebben gevonden, zo'n tip. In een fundamenteel onderzoek van het prestigieuze Salk Institute for Biological Studies uit de VS, om precies te zijn. Mochten de Amerikanen het bij het rechte eind hebben, dan kun je makkelijker afvallen als je het aantal uren dat je per etmaal eet vermindert. Bij muizen werkt het subiet.

Lees meer

Hap, slik, weg!

Met zoveel mensen die het zoveelste, vaak vergezochte, dieet volgen, zou je denken dat de kennis van wat je dagelijks weghapt behoorlijk groot is. Nee dus, is een van de conclusies die psycholoog Brian Wansink in zijn boek ‘Mindless Eating’ trekt. Maar het is niet alleen gebrek aan kennis, waardoor je meer eet dan je denkt. De voedselproducenten met hun slimme marketingstrategieën en verleidelijke verpakkingen, weten je telkens weer op het verkeerde been te zetten. Tijd om de automatische piloot uit te schakelen.

Lees meer

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Lees meer

Het nieuwe eten versus schone voeding

Het jaar 2012 staat binnen enkele weken voor de deur. De goede voornemens werken zich via de krochten en bochten van het brein naar het bovendek van het bewuste en het kan niet anders of een van die voor de hand liggende voornemens zal waarschijnlijk met voeding, met anders of minder eten te maken hebben. Dat is niet zo gek, want de maandenlange omgang met Sint en Santa hebben de middelomtrek weer danig doen uitdijen. Op dat moment staan de schuldbewuste spijtoptant grofweg twee verstandige voedingsstrategieën ter beschikking: ‘Het Nieuwe Eten’ van het Voedingscentrum versus ‘Schone Voeding’ van de fanatieke fitnesser.

Lees meer

Goud op je bord

‘Goud op je bord’ is een sportief kookboek en bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. Het boek is geschreven door  Erik te Velthuis, chefkok van het grootste topsportcomplex in Nederland, Papendal, en diëtiste &  sportvoedingsadviseur Brenda Frunt. Het bevat tal van topgerechten van onder andere veldrijdster Marianne Vos en hardloper Bram Som. Bij alle recepten worden niet alleen de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, maar ook het aantal calorieën en de voedingsverhoudingen. De meeste recepten zijn binnen 20-30 minuten op tafel te toveren. Is dat lekker of niet?

Lees meer

Nieuwe Cola voor Machomannen

Willen de producten die je in de markt zet ook goed verkocht worden, dan moet je als fabrikant rekening houden met hun … eh… ‘uitstraling’. Dat geldt niet alleen voor een auto of een motorfiets, maar ook voor bier en frisdranken. Machomannen blijken bijvoorbeeld moeite te hebben met ‘cola light’ (in het Engels ‘Diet Coke’), want op je lijn letten is voor vrouwen en voor mietjes. Een ernstig misverstand, natuurlijk, maar in de reclame gaat het allang niet meer over smaak. Het gaat om de beleving.

Lees meer

Slanker en gespierder met langzame koolhydraten

Krachtsporters die hun voeding willen optimaliseren denken vooral aan hun eiwitten, en pas in de tweede of derde plaats aan hun koolhydraten. Vaak komen koolhydraten alleen om de hoek kijken in de vorm van extra energiegevende suikers voor en tijdens de training. Toch zijn er aanwijzingen dat krachtsporters erop vooruitgaan als ze ook op andere momenten kiezen voor het juiste type koolhydraten. De langzaam opneembare, om precies te zijn.

Lees meer

Het vlees is zwak?

Vlees is vaak volop in het nieuws. Meestal in verband met hoe gezond vlees eten nu eigenlijk is en of het voor milieu, mens en dier niet beter zou zijn om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Ook zouden vleeseters dominant, onzeker en hufterig zijn. Bodybuilders en fitnessers – die doorgaans ruim in hun eiwitconsumptie zitten – voelden zich mogelijk aangesproken, misschien zelfs… iets onzeker. Een draadje over vlees dat recent voor flink wat opschudding zorgde.

Lees meer

Soja-eiwit zonder zorgen

Een eiwitrijke voeding is een kostbare zaak, maar gelukkig is er soja. Soja-eiwitsupplementen zijn namelijk stukken  goedkoper dan whey en caseïne. Honderden webpublicaties en artikelen in magazines vertellen mannelijke sporters echter dat ze beter met een grote boog om soja heen kunnen lopen. Pseudo-oestrogenen in soja zouden mannen  ‘vervrouwelijken’ en opzadelen met een verlaagde testosteronspiegel, borsten en impotentie. Hoog tijd om de doopceel van soja-eiwit te lichten.

Lees meer

Til niet te zwaar aan het ontbijteffect

Iedereen die zich wel eens heeft verdiept in dieet en afvallen kent de theorie dat je zoveel mogelijk van je dagelijkse calorieën voor 12 uur ’s ochtends achter je kiezen moet hebben. Zwaar ontbijten zou je metabolisme stimuleren en je  helpen bij het bereiken van een gezond gewicht. De wetenschappelijke onderbouwing voor die aanpak ontbreekt echter. Sterker nog: volgens studies is dat ‘ heavy duty’ ontbijten ronduit dikmakend. Wellicht wat lichter ontbijten?

Lees meer

Het broodnodige ‘Tegenwicht’

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell heeft een internationaal grote bekendheid als expert in het voorkomen en behandelen van obesitas. Zo iemand waar je graag een hele waslijst aan mythen en aannames die in fitness circuleren zou willen voorleggen. Om eens een beetje tegenwicht te bieden. Helaas is hij daarvoor doorgaans te druk bezet. Gelukkig heeft hij samen met psychologe en onderzoeker Jutka Halberstadt tijd vrijgemaakt om ‘Tegenwicht. Feiten en fabels over overgewicht’ te schrijven. Zelden is een boek zo broodnodig geweest..

Lees meer

EFAA-lezingen Dopingautoriteit 12 februari – de presentaties

Op zaterdag 12 februari werd in Veldhoven het EFAA Congres ‘Personal Training in Europa’ gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf drie boeiende presentaties: over bewegen versus energie-inname als belangrijke factor bij afslanken, over de laatste wetenschappelijke stand van zaken van creatine en over ‘motivational interviewing’ als techniek om gezond gedrag te bevorderen. Hieronder de presentaties en de filmfragmenten die erbij horen.

Lees meer

Het verscheiden van een legende

Op 23 januari jl. overleed op 96-jarige leeftijd Jack Lalanne. Voor de wat jongere lezers, Jack Lalanne wordt terecht beschouwd als een van de oervaders –naast het intrigrende genie Arthur Jones, grondlegger van Nautilus- van de fitnessbranche. Het opmerkelijke is dat, vooral in Amerika, Lalanne een ‘beeldbuisbuilder’ was. Ook opmerkelijk dat zijn dood zoveel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Terecht, want zoveel echte helden kent de fitnesswereld niet.

Lees meer

Slim & Shape: op cursus bij Chivo

Het nieuwe jaar is daar en traditioneel is er dan een run richting fitnesscentrum, alwaar het vollere lijf wordt aangezet tot het aannemen van oorspronkelijker proporties. Klassiek is ook dat er jaarlijks dezelfde fouten worden gemaakt om het beoogde doel te bereiken. Trainers, begeleiders en fanatieke afslankers die eindelijk echt het naadje van de kous willen weten, doen er goed aan vooraf de cursus ‘ Slim & Shape’ te volgen bij Chivo, het kenniscentrum voor vitaliteit, fitness en leefstijl. Eigen Kracht Centra betalen slechts 25 Euro.

Lees meer

Het beste voornemen voor 2009: we gaan NIET op dieet!

Op de drempel van 2009 is het weer tijd voor goede voornemens. Niet verwonderlijk scoort ‘afvallen’ ook dit jaar hoog, want kilo’s hebben we nog steeds in overvloed. Trek dus de Sonja Bakkerboeken maar weer uit de kast en schrijf je – voor het zoveelste jaar op rij –in bij het fitnesscentrum. Of doe je het dit jaar anders en houd je je verre van de sisyfusarbeid die diëten heet? Zodat je je bij de volgende jaarwisseling eens iets anders – en leukers – kunt voornemen…

Lees meer

Het wasborddieet: Nu ook voor vrouwen

Enkele jaren geleden verscheen bij uitgeverij Spectrum het boek ‘het Wasborddieet’ van David Zinczenko, hoofdredacteur van Men’s Health, & Ted Spiker. Het boek was in Amerika een bestseller en werd ook in Nederland goed verkocht. Recent verscheen ook de versie voor vrouwen. Hoewel de basics in het boek dezelfde zijn als in de mannenversie, is Het Wasborddieet voor Vrouwen verrijkt met een flink aantal hoofdstukken specifiek voor vrouwen, want vrouwen, het is bekend, hebben nu eenmaal veel meer aandacht nodig.

Lees meer