EN  |  FR

Vet

Dik of dun: dat is de kwestie

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Waken voor de waakvlam

We moeten zuinig zijn met energie, maar als je van je smulrol of zwemband af wilt, dan moet je die thermostaat niet lager maar hoger zetten. En flink hoger ook, want je moet diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken. Dat doe je door een combinatie van meer bewegen en minder eten. Vooral het laatste, want voor afslanken blijft voeding de sleutel. Maar net als je lekker bezig bent, lijkt de vetverbranding op spaar te gaan en nog meer bewegen en minder eten kan contraproductief werken. Hoe je die neerwaartse spiraal kan voorkomen lees je in dit webbericht.

Lees meer

Eten voor spiermassa

Dat voeding belangrijk is voor een sporter, zullen de meeste bezoekers van fitnesscentra wel weten. Bodybuilders kijken daarbij vaak speciaal naar eiwit. Maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje, zoals een bekende Nederlandse topbodybuilder in ruste ooit zo treffend wist te formuleren: ‘Bodybuilding is 50% training, 50% voeding en 50% herstel.’ Maar, uh, het hele plaatje is toch 100 procent? Gelukkig zochten Noorse wetenschappers het voor 1000 procent uit. Wij blij.

Lees meer

Geen vet – geen testosteron – geen spiermassa?

In de battle voor een gunstiger lichaamssamenstelling – minder spek, meer spieren – wordt al ‘eeuwen’ strijd gevoerd tussen koolhydraatbashers en fatbusters. Ligt de waarheid ergens in het midden? Uhh, laten we zeggen dat de kwestie iets genuanceerder is. Neem nou vet, bijvoorbeeld. Schieten je testosteronwaarden echt als een malle omlaag bij onvoldoende vet in de voeding en maakt het van een gulle groeier plots een hardgainer? Geen paniek, gewoon rustig doorlezen.

Lees meer

Mannen in de bulk

Mannen lijken steeds actiever en fitter te worden. Op straat, in park, hei en bos, zie je ze voortdurend met skistokken en mountainbikes bezig. Veel bootcamping ook om het lijf streng aan te pakken. En, toch, willen die kilo’s er maar niet af. Klassieke ontkenningsmethoden als ‘Ik ben niet dik, je zuster is dik’ of ‘Ik ben in de bulk’ worden nog steeds ter verdediging aangevoerd. Jammer, want mannen kunnen zoveel beter, actiever, ondernemender, gezonder en aantrekkelijker…

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur om dat vetslot te kraken!

Lees meer

Een potje vetverbranding

Zwaar vuurwerk, kerstbomen, auto’s, belendende percelen, bepaalde buurtsupers; aan verbranding ontbrak het ook afgelopen jaar niet. De meeste mensen snappen wel hoe die ellende werkt en willen er dan ook vanaf. Maar hoe dat precies zit met vetverbranding, daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Daarom hieronder de broodnodige basis over vetten en hoe ze te verbranden. Een ondersteunend webbericht, voor iedereen die 2021 wil starten met goede bedoelingen.

Lees meer

De slag om de buik

Bij Amerikanen is het nogal eens ‘oorlog’ wat de klok slaat. De ‘war on drugs’, de ‘war on cancer’, en zo is er ook een ‘war on obesity’, in fitnessjargon wel ‘the battle of the bulge’ genoemd. De trouwe lezer van onze website weet dat wij voeding (minder, minder) als een belangrijke sleutel tot gewichtsreductie zien. En aan de bewegingskant naast het blokje om met Fikkie zien we ook een stevige rol weggelegd voor krachttraining. Daarover gaat dit webbericht. Straktrekken, die broekriem!

Lees meer

Vetverbranding contra de waakvlam

Wil je van je zwemband af, dan moet je diep in de voorraadschuren van je energiereserves duiken, en ze dan vooral niet weer bij Bram gaan aanvullen, natuurlijk. Je lichaamsvetten aanspreken (wieberen met dat vet, en gauw!) doe je door meer te bewegen en minder te eten. Vooral dat laatste. Wie een plan heeft en inzet toont maakt een goede kans af te slanken. Maar na een tijdje lijken die vetcellen wel op slot te zitten. De verbranding is op de waakvlam gezet en nog meer bewegen of nog minder eten werkt dan contraproductief. De hoogste tijd voor een time out en wat nuttige lectuur.

Lees meer

Overgewicht als levensverlenger?

Te dik is niet best, dat lezen we dagelijks in het vele gezondheidsnieuws dat ons bereikt. In fitness met name lijkt de norm van slank en gezond soms zo groot, dat de nuance volledig zoek is. Maar er is ook nieuws waarin overgewicht juist als levensverlenger wordt gebracht. Dus we kijken niet op een kilootje. Beide visies zingen nog aardig rond. Hoe nu verder? Verder kijken dan de spiegel en de weegschaal en overgewicht eens nader onder de loep leggen is een betere strategie.

Lees meer

Eiwit in de overdrive

We steken vaak de loftrompet over eiwit en volkomen terecht. Immers, eiwit dempt de honger, voorkomt spierafbraak, bouwt spiermassa op en zet ook nog eens de stofwisseling stevig aan het werk. Geen kwaad woord over onze bouwstenen dus. Steeds vaker valt er interessants te lezen over wat een hoge eiwitinname allemaal vermag. Niet in de laatste plaats voor wie extra spiermassa behoeft. Eiwit in de overdrive dus, niet direct een overval plegen op het zuivelrek bij de buurtsuper en zeker geen babyvoeding hamsteren. Eerst maar eens rustig lezen.

Lees meer

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Opzouten!

Van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten, hebben koolhydraten de afgelopen jaren weer stevig een ‘bad rap’ gekregen. Ten onrechte lieten we eerder weten. Als er dan toch kritiek geleverd moet worden, kunnen we de schijnwerper beter op natriumchloride zetten, beter bekend als ‘keukenzout’. Niet best voor de bloeddruk, nieren en hart- en vaten, maar een zoute hap maakt ook dat je maar blijft dooreten. Kortom, weer een webbericht dat je beter niet met een korreltje zout kunt nemen.

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar een aantal theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Met kennis aan de keukentafel

Voeding is een populair maar lastig onderwerp. Wat het algemene publiek weet over voeding lijkt uit de bladen, de dieetboeken, de televisieprogramma’s over obesitas en van internet te komen. Dat zijn niet altijd de meest degelijke bronnen. Voedingshoogleraar Frans Kok schreef ‘uit verontwaardiging en verwondering over de vele dieetboeken die verschijnen’ samen met wetenschapsjournalist Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten. Gewoon doen: goede voeding volgens de wetenschap’. Ze willen dat je met een beetje kennis aan tafel gaat. Gelijk hebben ze. 

Lees meer

Houd je pijlers in de peiling

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Lees meer

Zestien ijzersterke (en niet zo sterke) afslanktips

Volgens enquêtes begint bijna de helft van alle volwassenen het nieuwe jaar met goede voornemens, en is het meest populaire voornemen om voor eens en altijd af te vallen. Op basis van de gegevens uit voorgaande jaren schatten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders met dat goede voornemen 2013 zijn ingegaan. Speciaal voor hen doken we in de Eigen Kracht-bibliotheek en verzamelden we zestien degelijke en wat minder degelijke afslanktips.

Lees meer

Vetten: the good, the bad, and the ugly

De aanbevolen verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten in je voeding verandert geregeld. Dan weer zijn vetten slecht voor je, dan weer word je van koolhydraten dik en dan weer worden aan eiwitten allerlei slechte eigenschappen toegeschreven. De voedingswetenschap is volop in ontwikkeling en dat moet zo blijven. De voedingsstof die het meest onder een slecht imago te lijden heeft, is vet. Toch is vet niet alleen maar slecht… en niet iedereen vindt het even lelijk.

Lees meer