Veel gestelde vragen over supplementen
1. Zijn supplementen nuttig?
Wie aan fitness doet kent het 'fenomeen' supplementen wel. Er zijn vele honderden verschillende supplementen, die allemaal claimen van onmisbare waarde te zijn voor allerlei doeleinden. Veel van die supplementen doen weinig tot niets. Toch willen fabrikanten je graag willen doen geloven dat hun product wonderen verricht. Niet zelden huren ze daar allerlei gespierde of superslanke modellen voor in, die zonder met de ogen te knipperen vertellen dat ze hun fysiek aan product X of Y te danken hebben.
Er zijn tussen al die honderden supplementen maar een handvol supplementen die echt iets doen voor de sporter of afslanker. Creatine, eiwitpoeder, glutamine, omega-3 vetzuren, L-leucine, bèta-alanine, cafeïne, en misschien nog een paar dingen. En dan heb je het gehad.
2. Zijn supplementen gevaarlijk?
Het gebruik van supplementen kan gevaarlijk zijn om verschillende redenen:er kunnen allerlei stoffen in zitten die niet op de verpakking staan, en het combineren van allerlei supplementen in hoge doseringen kan de gezondheid schaden. Kortom, het is belangrijk kritisch te zijn ten opzichte van het gebruik van supplementen.
3. Welke supplementen moet je voor welk doel gebruiken?
Fabrikanten geven in de aanbevelingen voor hun product meestal een hele waslijst aan positieve effecten mee, en ze liften daarin mee op het feit dat veel stoffen bij meerder processen in de stofwisseling zijn betrokken. Vitamine C bijvoorbeeld is bij een paar honderd biochemische reaties betrokken, wat nog niet wil zeggen natuurlijk dat extra vitamine C automatisch ook allerlei voordelen heeft. Concreet betekent het wel dat een bepaald supplement verschillende doelen kan dienen. Eiwitpoeder, bijvoorbeeld, kan je helpen meer spiermassa op te bouwen, maar ook helpen af te slanken (dempt de honger, gooit de stofwisseling omhoog, helpt spierafbraak te verminderen).Visolie kan helpen spiermassa op te bouwen en vetafbraak te bevorderen. Stel heldere doelen, en kies daarna uit dat handjevol supplementen dat goede 'wetenschappelijke papieren' heeft een of twee supplementen die je wilt inzetten. Wanneer je meer supplementen tegelijkertijd gaat gebruiken, kun je er moeilijker achterkomen of het supplement wel voor je werkt of niet. Misschien de een wel maar de ander niet en hoe weet je dat dan?
4. Wat is het beste supplement?
Ook een veel gehoorde vraag, die in bovenstaande antwoorden voor een deel al is beantwoord. Allereerst is er het doel dat je wilt bereiken en dan pas komt de vraag of en welke supplement je daarbij zou moeten kiezen. De beste supplementen voor kracht en massa vind je hier en de beste supplementen voor afslanken vind je hier.
5. Wat is het allernuttigste supplement?
Vaak willen mensen toch één absolute winnaar, dus ook op supplementengebied. Allereerst komt daarbij dan toch weer de vraag 'voor welk doel?' om de hoek kijken. Gaat het puur om kracht, dan is waarschijnlijk creatine de winnaar. Maar misschien is eiwit toch het meest veelzijdige, aangezien het helpt om spiermassa op te bouwen én af te slanken.
6. Rode vlaggen
Naast de algemene risicocategorieën die we hierboven hebben beschreven, willen we je nog een aantal ‘rode vlaggen’ meegegeven. Aan de hand hiervan kun je besluiten een bepaald supplement liever links te laten liggen.
- Kies geen supplementen die claimen een medische werking te hebben.
- Kies geen supplementen waarvan de claims en effecten sterk worden overdreven.
- Kies geen supplementen met ingrediënten/stoffen die eindigen op -ol, -diol, - stene of lange cijfers, die een dopingstof doen vermoeden.
- Kies geen supplementen met een ‘proprietary blend’.
- Kies geen supplementen waar heel veel ingrediënten in zitten, want van elke stof zit dan vaak maar een heel klein beetje erin.
- Kies geen supplementen van merken die een slechte naam hebben (waarvan producten uit de handel zijn genomen).
- Bekijk commerciële informatie met gezond wantrouwen.
- Doe wat research naar de belangrijkste ingrediënten van een supplement, en gebruik daarvoor betrouwbare, liefst niet commerciële bronnen.
- Besef dat je met gewone voeding vaak beter en goedkoper uit bent.
- Besef dat het gebruik van supplementen die niet getest zijn op doping, kunnen leiden tot een positief test bij een eventuele dopingcontrole.