Imro Beuk over eerlijkheid als rode draad
Bodybuilding zonder chemische groeimiddelen was en is nog steeds mogelijk. De 46-jarige Imro Beuk kan zonder blikken of blozen achter legendarische ‘cleane kneiters’ als Sandow, Steve Reeves en Bill Pearl aansluiten. Het opmerkelijke verhaal van Imro Beuk begint op 10 januari 1969 in Paramaribo waar hij het levenslicht zag. Op zijn zesde kwam hij met zijn familie naar Nederland. Benieuwd aan welke sporten de jonge Imro allemaal heeft gedaan. “Eigenlijk helemaal niets. Ik bracht mijn tijd vooral door op de bank met een zak chips in mijn hand. Ik moet met een beginnend buikje een jaar of vijftien zijn geweest toen mijn broer me van de bank afrukte en me de sportschool inschopte…”
Een wel heel bijzonder begin. “Dat kun je wel stellen. Vanaf het allereerste moment was ik namelijk totaal verkocht. Daarna ben ik bij wijze van spreken de sportschool niet meer uit geweest. Op mijn twintigste ging ik erbij kickboksen. Hoewel ik met de wedstrijdgroep mee trainde, had ik niet de ambitie om aan wedstrijden mee te gaan doen. Iemand klappen op zijn kop verkopen is nooit mijn ding geweest. Maar de combinatie krachttraining en kickboksen beviel me uitstekend. Dankzij krachttraining werd ik met kickboksen sterker en dankzij de kickbokstraining behield ik mijn souplesse.”
Kickboksen of bodybuilding?
Op een gegeven moment moet je na al die jaren krachttraining met je broer aan je eerste wedstrijd hebben gedacht. “Jawel. Dat was op mijn 24ste. De bekende bodybuilder Glen Gravenbeek had toentertijd twee sportscholen. Een in Utrecht en eentje ergens in de buurt van Leerdam. Hij organiseerde een onderlinge clubwedstrijd bodybuilding en kickboksen. Toen kwam de vraag, aan welke categorie ik mee wilde doen. Ik koos voor bodybuilding…” Vertel over je eerste podiumervaring. “Ik werd tweede en won ook nog de prijs Beste Benen. Wat betreft wedstrijdvoorbereiding wist ik helemaal niets. Van Glenn had ik wat tips gekregen over wat ik moest eten. Maar niets over bepaalde hoeveelheden. Ik weet nog goed dat ik één dag voor de wedstrijd pasta moest eten en op de dag van de wedstrijd zelf wat alcohol drinken, voor de vasculariteit. Na de wedstrijd kreeg ik van bepaalde figuren te horen dat ik talent had en dat zij mij groot zouden kunnen maken. Daar had ik wel oren naar, maar, liet ik weten, ik wil absoluut geen chemische groeimiddelen gebruiken. Gevolg was dat die figuren me aankeken alsof ik niet van deze wereld was… Voor mij was en is het niet meer dan logisch dat je voor je sport toch niet iets gaat gebruiken dat schadelijk is voor je gezondheid. Ik weet nog dat ik aanvankelijk zelfs kritisch stond tegenover een voedingssupplement als creatine.”
Wereldkampioen met 78 kilogram droog
Je bent sinds 2010 een succesvol wedstrijdbodybuilder. Hoe verliep in de loop der jaren je ontwikkeling als wedstrijdatleet? “Gestaag en vooral met veel geduld. Ik ben zegge en schrijve in totaal zo’n acht kilogram spiermassa sinds mijn vijftiende aangekomen. Off-season weeg ik de laatste jaren tussen de 84 en 86 kilogram. Mijn wedstrijdgewicht is met een lengte van 1.82 meter rond de 78 kilogram. Dat woog ik toen ik vorig jaar in Slowakije op de WK van de INBA wereldkampioen werd bij de masters (40-50 jaar).” Je bent gretig. In 2010 draaide je individueel maar liefst vijf wedstrijden. Samen met je partner Sandra van de Kamp won je daarbij drie duowedstrijden op rij. “We gingen dat jaar inderdaad helemaal los. Maar als natural atleet is het makkelijk om je vorm over een jaar vast te houden. In mijn geval is dat een atletische fysiek. Dus geen bulkende onnatuurlijke spiermassa die het normale wandelen blokkeert.”
Over wedstrijdvoorbereiding
Hoe zit je wedstrijdvoorbereiding in elkaar? “Voor mijn eerste wedstrijd namen we een voorbereiding van drie maanden, Maar dat is inmiddels teruggebracht tot acht weken. Ik train het hele jaar door met hetzelfde schema en dat pas ik aan op hoe mijn lichaam zich ontwikkelt. Variatie door elke zes tot acht weken je schema te veranderen, ga je bij ons en onze atleten niet zien gebeuren. Ons geheim zit ‘m in de juiste combinatie arbeid, voeding en rust. Daarom werken wij met een gerichte periodisering met een gefaseerde progressieve opbouw van de trainingsintensiteit en met voeding aangepast aan de trainingsfase. Wij variëren dus door te periodiseren. De eerste vier weken is de adaptatiefase waar ik start met 20 tot 24 reps met een gewicht 60% van mijn one-rep-max. De tweede vier weken is de hypertrofiefase met acht tot tien reps met gewichten van 80 tot 85% van mijn one-rep-max. We trainen viermaal per week.”
De afvallers
Op een gegeven moment ben je coach van een afslankprogramma op televisie geworden. Hoe ben je daaraan gekomen? “Een heel verhaal. Ik werkte als opzichter bij een waterleidingbedrijf. Niet met veel plezier. Ik wilde iets gaan doen in de sport. Met als gevolg dat ik eind 2004 startte met Balance Personal Training. Daarna ging alles in een sneltreinvaart. Ik kon in 2005 voor een sportschoolketen met acht vestigingen de personal training gaan verzorgen en ik werd benaderd om voor televisie iets te gaan doen. In mijn eentje niet te behappen. Dus dat was het moment waarop Sandra - die ook haar eigen personal trainingsbedrijf had - en ik besloten om onze krachten te bundelen.” Hoe zat dat met de televisie? “Vrij snel nadat ik mijn website had gelanceerd kreeg ik een telefoontje van SBS6. Dat was in 2005. Of ik een screening wilde doen voor het programma ‘De Afvallers’. Die screening deed ik op een donderdag en tot mijn verbazing stond ik vrijdag al op de set. Met knikkende knieën. Vijf seizoenen lang was ik onafgebroken de personal coach van het programma en heb ik met de deelnemende gezinnen - die kilo’s overgewicht kwijt moesten raken - gewerkt.
Goede begeleiding en eerlijke informatie
Qua opleidingen bleef ik intussen ook niet stilzitten. In die periode volgde ik allerlei opleidingen en kwam ik uiteindelijk bij Chivo - een wetenschappelijk kenniscentrum op het gebied van lifestyle, voeding, beweging en gezondheid - terecht. Bij deze organisatie werd ik vanaf 2008 ook nog docent.” Daarmee ben je inmiddels gestopt? “Klopt. In maart 2011 openden Sandra en ik ons eigen personal training- en lifestylecentrum in Zeist. Het docentschap was namelijk niet meer te combineren met onze eigen toko.” Wat is jullie kracht als bedrijf? “Dat we als man en vrouw mensen begeleiden. Onze core-business is personal training en ‘small group’-lessen (maximaal acht studenten). Onze eigen les ‘Hammertime’ genaamd is uniek in Nederland. Dat loopt inmiddels storm. Op geheel eigen wijze hebben wij alle systemen - voeding, training, coaching en rust - periodiserend met elkaar verbonden. Ons geheim is verder dat er bij ons nooit iemand zonder begeleiding traint. Er is in principe 24 uur per dag personal training mogelijk. Wij hebben geen openingstijden. Ons succes danken wij aan onze wetenschappelijke aanpak van krachttraining, voeding en levenswijze. Een samenspel van trainen, eten, rusten en coachen. Bij ons dus geen hypes, geen superfoods en dus ook geen (groene) smoothies. Kortom mensen helpen met eerlijke informatie.”
Op naar de Natural Olympia
Een eigen bedrijf met vijf werknemers 24 uur per dag in touw. Hoe moeilijk is in jouw geval het deelnemen aan grote wedstrijden? “Een kwestie van goed plannen en focussen. Met Sandra en ons trainersteam heb ik een goede werkverdeling. We weten van elkaar wie wanneer moet pieken en daarin ondersteunen we elkaar.” Wat is natural bodybuilding voor je gaan inhouden? “Natural bodybuilding is wat ik vanaf mijn vijftiende doe. Het is een levenswijze geworden. Ik kan terugvallen op alle mogelijke wetenschappelijk kennis op het gebied van training, voeding en gezondheid. Dit jaar ga ik in juni op het WK in Dubai weer voor de wereldtitel bij de masters. Plus dat ik ga voor een topdrie klassering in de klasse bodybuilding boven de 1.80 meter.” En dat is alles wat we van je kunnen verwachten? “Nee, nee, je gaat sowieso nog véél meer van ons horen. Maar voor dit jaar is ons hoofddoel ook nog de Natural Olympia in Las Vegas in november.” Dat alles op eigen kosten? “Jazeker! Dus dat wordt dit jaar héél veel personal trainingen…”