EN  |  FR

Germain Reiziger

Biografie

Germain Reiziger is een sporter met een hele drukke agenda: echtgenoot en vader van drie kinderen, fulltime baan, traint zes dagen per week en wist ook nog een opleiding Specialist Arbeidsrecht af te ronden. Hoe die het doet? Kwestie van prioriteiten op een rijtje en strak management. Beetje passie ook, natuurlijk. Misschien wel een beetje veel.

Germain Reiziger (39) doet al vanaf zijn jeugd aan sport, in zijn jonge jaren vooral voetbal en judo. Later stapte hij over op kickboksen, met een uitstapje naar worstelen en MMA. ‘In mijn voetbalperiode raakte ik om de haverklap geblesseerd. Later, toen ik aan worstelen deed liep ik een ernstige bovenbeenblessure op. De revalidatie duurde ongeveer zeven maanden. Met mijn fysio op een gegeven moment een doel gesteld. Conditioneel en qua belastbaarheid eind 2017 klaar zijn voor een obstakel run van dertien kilometer. Dat is zonder klachten gelukt. We zaten ruim binnen de tijd. Mijn quadriceps is nog steeds een wat zwakker punt. Dat vergt extra aandacht. Maar ik heb het gevoel dat ik op de goede weg zit.’

Met fitness begon hij in 1996 als voorbereiding voor een zware militaire keuring, waarna hij in 1998 in dienst trad als ziekenverzorger bij de Luchtmobiele Brigade van het ministerie van Defensie, later als HR-functionaris.

Begeleiding

Enkele jaren geleden zag de bekende bodybuildingcoach Vivian Hylkema potentie in de sportieve Reiziger en spoorde hem aan met fitnesswedstrijden te beginnen. Germain: ‘Daar ben ik toen op ingegaan, maar wel op de voorwaarde dat ik mijn wedstrijdvoorbereiding onder haar begeleiding kon doen. Dus in november 2017 onder leiding van Vivian begonnen met de voorbereiding op mijn eerste fitnesswedstrijd. Startte met drie dagen per week werken aan de basis en de techniek van de specifieke krachtoefeningen. Begin 2018 de intensiteit opgevoerd naar viermaal per week trainen. Dat ging perfect tot het plotse overlijden van Vivian. Ik viel toen in een zwart gat, ik wist niet wie mij op zo’n korte termijn naar de eindstreep zou kunnen begeleiden. Ik dacht aan stoppen, maar mede door veel stimulerende reacties besloot ik door te zetten, voor Vivian.’

‘Nou moet ik zeggen dat ik ook veel hulp en support van andere mensen heb gekregen. Waaronder Sabina Kesseler van Pri-Fit Amsterdam en Sandra van der Kamp en Imro Beuk van Balance Personal Training in Zeist. Daar kan ik nog steeds terecht met mijn vragen. Het gaat meer om finetunen. Ik heb vooral in het begin veel geleerd van Vivian. Ik ben haar nog steeds dankbaar.’

Wedstrijden

In 2018 draaide je maar liefst zeven wedstrijden. Hoeveel wedstrijden deed je in 2019? ‘Vier stuks. Dat waren belangrijke wedstrijden omdat ik mijn Pro-card in de classic physique wilde halen en in de top 3 van de categorie van de Mens physique PNBA wilde eindigen. Dat was mijn doelstelling in 2019. Ik had ook nog wat goed te maken met mezelf na mijn resultaten in juni 2019 op de INBA PNBA World Championship, Athene, Griekenland. Voor dit jaar was het de bedoeling dat ik mee ging doen aan de Pro klasse Classic Physique op de Olympia in las Vegas.’ Vier wedstrijden met twee zware kwalificatiemomenten. Toch nog behoorlijk veel met alles wat jij doet. Je drie kinderen doen bijvoorbeeld ook stevig aan sport. Dus veel halen en brengen voor vader. ‘Klopt maar daar zorgen  mijn vrouw en ik samen voor. Mijn twee meiden doen eens per week aan kickboksen en mijn zoon van zestien traint driemaal per week. En als hij een wedstrijd heeft valt dat in het weekend. Alles in mijn leven is zoeken naar de juiste balans. De sportschool ligt op 500 meter afstand van de kickboksschool, dus terwijl zij les volgen kunnen mijn vrouw en ik ook sporten.’

Training en corona

Hoe ziet je gemiddelde training eruit? ‘Off-season train ik drie dagen per week en tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding is dat vier dagen. Ik train in principe zo zwaar mogelijk, zes tot acht reps voor de basisoefeningen met een rust tussen de sets van 45 tot 60 seconden.’ En wat doe je voor cardio? ‘In de sportschool helemaal niets. Maar ik rijd wel in weer en wind van mijn huis naar de sportschool met de fiets. Heen en weer is dat zo’n kilometer of dertig. Ook voor mijn werk in Amsterdam gebruik ik vaak de fiets om van de ene naar de andere klant te gaan. En verder doe ik naast fitness op maandag, woensdag en vrijdag, op de andere dagen ook nog twee tot drie keer aan CrossFit bij CrossFit flames XL. Dat zet de stofwisseling wel stevig aan het werk. Ik zou als crossfitter gesponsord kunnen worden. Die aanbieding heb ik gehad. Maar voorlopig ligt mijn hart bij het wedstrijdfitness en heb ik nog wat te leren als crossfitter.’

Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid. Hoe heb jij dat met de sluiting van sportscholen opgevangen?  Anders gezegd hoe ving jij het coronavirus op? ‘De eerste weken wist ik niet wat ik moest doen. Ik was zeg maar afgebluft. Ik was bezig aan de voorbereiding op de Olympia in Las Vegas. En dan hoor ik dat alles dit jaar is afgelast. Mijn uitdaging was mijn training creatief vorm te gaan geven. Thuis met wat schijven, dumbbells en kettlebells. Ik begon oefeningen te doen ‘to failure’, dus kracht en conditie tot spier uitputting. Daarnaast deed ik alle CrossFit oefeningen die mogelijk waren. Burpees, thrusters, snatches, opdrukken, pull-ups en dergelijke. En niet te vergeten veel elastieken. Op het moment dat we buiten mochten trainen heb ik daar meteen gebruik van gemaakt. Dat werkte allemaal duidelijk wel want ik kreeg veel positieve feedback uit de omgeving. Men liet mij weten dat ik er waanzinnig goed uitzag…ondanks dat de sportschool dicht was trainde ik 4 dagen in de week. Gelukkig zijn de sportscholen 1 juli weer open gegaan.’

Voeding

Heb je als atleet altijd op je voeding gelet? ‘Zeker, maar sinds ik wedstrijden doe ben ik nog kritischer gaan kijken. Ik zit gemiddeld op iets onder de 200 gram eiwitten en wat betreft koolhydraten weer een fractie onder de hoeveelheid eiwitten. Vetten probeer ik zoveel mogelijk te vermijden op af en toe wat kokosolie en olijfolie na. Veel voedingsmiddelen hebben van nature genoeg vet.’ Welke eiwitten hebben je voorkeur? ‘Tonijn, witvis, kip, kalkoen en af en toe als ik het druk heb een eiwitshake op zowel dierlijke als plantaardige basis. Wat koolhydraten betreft ga ik voor Waza-volkorencrackers, zoete aardappelen, Basmati rijst, pasta, pannenkoeken op wei-basis en als tussendoortjes bijvoorbeeld bananenbrood of smoothie. Dat maak ik zelf. Heel af en toe ga ik me te buiten aan bijvoorbeeld een appelpunt met slagroom of chocopasta op een boterham. Maar dat betekent dat ik ergens anders in mijn voeding het met minder koolhydraten moet doen. Echt los gaan doe ik niet, het zogenaamde bulken. Ik ervaar dan te veel stress op mijn lijf, ook in de voorbereiding naar een wedstrijd.’Hoeveel eetmomenten per dag? ‘Vijf tot zes op ongeregelde tijden in verband met mijn werk. Ik probeer wel altijd iets aan koolhydraten of eiwitten naar binnen te hebben voor mijn training.’ 

Plannen

Je bent een uitgesproken natural atleet. Doping is not done in jouw sportwereld. Daar denk je nog steeds zo over? ‘Jazeker! Honderd procent. Ik heb gekozen voor de INBA en dat betekent geen prestatiebevorderende stoffen. Behalve dat doping je gezondheid ondermijnt is het onsportief om het te gebruiken.’ Je ziet er op de diverse social media waanzinning scherp uit. Krijg jij nog steeds de vraag of je geen stiekeme gebruikert bent? ‘Jawel, die vraag wordt nog wel gesteld. Hoewel het ook minder wordt omdat ik ook social media laat zien wat ik er allemaal voor doe en laat. En in mijn directe omgeving ziet men mij met een weegschaal mijn voeding afmeten. Ze zien mijn krachttraining, mijn uitstapje naar het CrossFit en hoe serieus ik bezig ben. Daarom ben ik blij dat ik dat als Cleane Kneiter extra kan uitdragen.

Instagram Germain Reiger