Femke Bouwmeester
Biografie
Femke Bouwmeester (Amsterdam, 1988) is natural bodybuildster, personal trainer en topatlete. Sport is haar met de paplepel ingegeven en in de familie is bijna iedereen sportdocent. Stilzitten vindt ze lastig en de lijst sporten die ze heeft beoefend is lang: van turnen tot speerwerpen, van salsadansen tot hardlopen en dan ook nog wat zeilen en klimmen. De lijst is verre van volledig. Eenmaal op het spoor van fitness gekomen ging het snel. In 2018 veroverde ze bij de INBA twee titels en toen ze werd uitgezonden naar de WK in Tsjechië, pakte ze de wereldtitel. De fitnesswereld was verbaasd. Wie is die Femke Bouwmeester en waar komt ze vandaan? Femke: ‘Ik kom uit een heel sportieve familie. Mijn vader deed aan turnen en mijn moeder was heel goed in volleybal. Als 65-plussers zijn ze nog steeds hartstikke actief. Mijn twee jongere broertjes, zusje en ik als oudste deden al heel jong aan sport. Mijn ouders waren duidelijk in hun regels. Beperkt tv kijken en hetzelfde gold voor de computer, naar buiten en bewegen! Geen probleem voor ons, we zijn doeners.
Atletiek enzo
Sportfanaten, dus, die familie. Femke deed heel jong - vanaf haar achtste - aan atletiek. Sterke onderdelen waren speerwerpen en langeafstandslopen. De meerkamp lonkte. Zelfs een marathon werd serieus overwogen, dat er talent was is terug te zien in haar resultaten (ze stond meerdere malen in de krant.) ‘Helaas moest ik aan het eind van mijn tienertijd afhaken vanwege een scheenbeenvliesontsteking Maar stilzitten kon ik niet dus ben ik aan aerobics, salsa dansen, turnen, zeilen, crossfit, pole-fitness en klimmen gaan doen. Maar daar ben ik allemaal mee gestopt toen ik op wereldreis ging.’
Daar komt een bijzondere streak van Femke om de hoek kijken, ze houdt niet alleen van een sportieve uitdaging, maar ook van ontberingen. Femke: ‘Ik zoek eigenlijk altijd naar extremen en naar dingen waar ik bang voor ben maar ik wil niet dat angst me tegen houdt en ga het dan juist doen. Reizen, wonen en werken in het buitenland was er daar een van. In 2010 heb ik een half jaar in Afrika gereisd. Ik heb tijdens die reizen het nodige meegemaakt, later ook naar Australië, verkeerde in benarde situaties: brand, insectenplaag, zonder werk en geld zitten, verdwalen, ziek worden, pech hebben. Je komt er uiteindelijk sterker uit, ik durf gewoon veel meer te vertrouwen op mijn eigen mogelijkheden en dingen te doen en te ondernemen. Ik durf groot te dromen ook al lijkt het op dat moment onmogelijk.
Een aardig detail in de reizen van Femke is, dat ze al backpackend door Australië deelnam aan haar eerste bodybuildwedstrijd, de Melbourne Classic in 2015. ‘Mooie ervaring was dat, maar ik wist eigenlijk nog weinig van de sport. Zo stond ik bijvoorbeeld in de verkeerde klasse. Voor een fitnessmodel was ik veel te droog en gespierd…’ Het was een bizarre tijd, ik heb nog nooit zo hard gewerkt. Ik sliep in een slaapzaal met 6 andere personen, werkte op een farm en liep elke dag naar de sportschool waar ik bleef tot sluitingstijd. Ik stond elke ochtend op om 4;30 om de keuken schoon maken om voldoende te kunnen sparen. De mensen om me heen dronken, aten pizza, feestten en leenden mijn weegschaal om wiet te wegen. Het contrast kon bijna niet groter, maar het gevoel dat ik mijn eigen pad wilde gaan was heel sterk.
Volle kracht vooruit
Het krachtsportvirus had zich na Melbourne bij Femke genesteld: ‘Na mijn wereldreis wilde ik alles weten van de fitnesswereld en heb ik de nodige opleidingen gevolgd: Bayesian, Milo Education, Dutch Strength. Gaandeweg leerde ik wat voor mij werkte. Zoals ik bij mijn reizen al heb aangegeven, ben ik een voorstander van trial and error dus door schade en schande wijs worden. Toen dat alles eenmaal voor mezelf duidelijk was, ben ik drie jaar geleden als personal trainer met mijn eigen bedrijf begonnen (www.ifitcoaching.com). In 2018 maakte ik mijn debuut op de Open Rotterdamse. Ik won de overall van die wedstrijd, maar het kostte me mentaal veel meer dan ik had gedacht. Om me zonder stress voor te bereiden voor de NK van de INBA heb ik toen de hulp ingeroepen van Hans Kroon (Cleane Kneiter van het eerste uur, krachttrainingdeskundige en sportschoolhouder in Rotterdam-Noord. Naast natural bodybuilders en fitness atleten begeleidt hij betaald voetballers, honkballers en judoka’s).
Consulting coach
De sportieve achtergrond in theorie en praktijk begint zich met de begeleiding van Kroon uit te betalen. ‘Het is het waard om iedere dinsdagavond naar Rotterdam te gaan voor een ‘consult’ met hem.’ Femke’s’trainingsschema is zoals gezegd door vallen en opstaan tot stand gekomen. ‘Ik train vijf keer per week. Vier van de vijf krachttrainingen op eigen houtje en een bij Hans Kroon in Fitnesscentrum Noord. De trainingen zijn fullbody, maar elke keer verschillend. Ik hou mijn overload in de gaten en laat elke week de grote compound oefeningen terug komen zoals; (split-)squat, hip thrust, stiff legged deadlift, chin-ups, row, presses. Mijn herhalingen variëren van acht tot twaalf, soms zelfs vijftien reps. Uitgangspunt in mijn training is om iedere keer weer mijn spieren te verrassen, dit kan door andere combinaties, meer gewicht, meer sets, langer onder spanning, activeren en een beter connectie maken. De intensiteit van mijn training verschilt, hangt heel erg samen met hoe ik me voel en hoe mijn werkschema eruit ziet. Als zelfstandig ondernemer moet ik flexibel zijn en plan ik mijn trainingen in per week. Door ook mijn rust in te plannen, weet ik welke dagen ik het beste een zware training kan doen(veel volume en hoge intensiteit) en welke dagen het verstandiger is om meer rust te pakken. Na jaren trainen en alles bijhouden ken je jezelf steeds beter, wat voor mij werkt zal dus niet voor iedereen werken.
Mentale uitdagingen
Inmiddels is de begeleiding meer geworden dan een uurtje training alleen. ‘Op het niveau waarop ik mij nu beweeg is het mentale vlak een grotere rol gaan spelen. Ik draaf misschien wat teveel door, met extreme focus en perfectionisme. Daar word ik dan door Hans in gecorrigeerd en kan ik nu ook steeds beter in het juiste perspectief zien. Hans houdt me scherp en zet de puntjes op de i qua training. Mijn training is op zich niet veel veranderd. Vier keer per week staan nog steeds de fullbody-trainingen op mijn programma. Sinds vorig jaar ben ik nog meer op de technische uitvoering van de oefeningen gaan letten, met hier en daar wat meer variatie. Steeds het juiste spiergevoel opzoeken, dat is iedere training opnieuw de uitdaging.’
Vegetarisch
Dat Bouwmeester de status topsporter heeft verdiend, dat moge duidelijk zijn. Op het podium staat een pracht van een symmetrische atleet, fraai geproportioneerd. Dat totaalplaatje is behalve dankzij een wetenschappelijke aanpak van training ook te danken aan de voeding. Dat laatste speelt een doorslaggevende rol bij podiumatleten. Zo ontdekte Bouwmeester dat een vegetarisch voedingspatroon het verschil kan maken. Niet alleen sportief maar ook en misschien vooral maatschappelijk: ‘Met een vegetarische levensstijl lever ik een bijdrage aan een schoner milieu. Dat vind ik belangrijk. En ik merk dat ik ook met plantaardige eiwitten sterker aan het worden ben.’ Een vegetarische levensstijl betekent geen vlees en vis meer. Dikwijls de bouwstenen van de krachtsporter. Maar met linzen, bonen, erwten, tempeh, tofu en plantaardige proteïne poeder, kom je een heel eind. Daarnaast eet ik nog wel eieren en zuivel, dus eigenlijk ben ik een ‘ovo-lacto vegetariër’. Nog een ingrijpende verandering was dat koffie taboe verklaard werd: ‘Ik drink amper nog koffie. Cafeïne zorgt voor stress. In plaats daarvan drink ik gemberthee met munt en kruidnagel. Daar kan ik liters van drinken. Ik moet qua voeding ook kritisch naar mijn budget kijken. Een pot kwark kost zeventig cent, maar de huidige plantaardige eiwitvervangers zijn in de speciaalzaken vaak peperduur. Bovendien wil ik graag weten wat er precies inzit. Dat is namelijk ook niet altijd goed terug te vinden.’
Slot
Femke tenslotte: ‘Dat ik een Cleane Kneiter ben, mooi! Het voelt goed als je waardering krijgt als sporter die natural zijn sport beoefent.’ Femke kent een druk programma. Een loodzwaar trainingsschema, een loodzwaar voedingsregime, dagelijks vele kilometers fietsen van de ene naar de andere sportschool om met haar vak als personal trainer inkomen te kunnen genereren. Op het moment van schrijven is ze bezig haar droom te realiseren – de Olympia. We hebben het sterke vermoeden dat ze hoog zal eindigen!
Instagram:https://www.instagram.com/femke_bouwmeester/
Facebook: https://www.facebook.com/femke.athlete/