EN  |  FR

Des te meer, des te beter?

Door Willem Koert & Rens van Kleij

Onder het motto 'des te meer, des te beter', dienen veel bodybuilders zich tegenwoordig mega-doseringen anabolica toe. Uit zichzelf, of omdat ze zich ronduit bezopen kuurschema's hebben laten aansmeren. We geven je in deze rubriek principieel geen doseringen omdat we denken dat we je daar geen dienst mee bewijzen. Maar dit willen we wel kwijt: Als je voor een begin-kuur duizend gulden lichter wordt gemaakt, dan kun je er donder op zeggen dat die kuur onverantwoord is. Nu brengt elk niet-medisch gebruik enorme risico's met zich mee, maar in het geval van overdoseringen zijn die acuut. Het resultaat ervan kunnen we nu reeds vermelden: een pafferige en bolle kop, pijnlijke en opgezette tepels, een zacht en kneedbaar lichaam en meer puisten op je rug dan er olijven in een pizza pepperoni zitten. Bovendien zal je met de dag achterdochtiger worden, een achterdocht die kan overgaan in achtervolgingswaanzin.

'Dat moet je er maar voor over hebben'

De absolute topper in de categorie waanzinnige redeneringen is wel het idee dat je met overdoseringen meer vooruitgang boekt dan met bescheiden doseringen. Een pertinente onjuistheid! Waarom? Omdat boven een bepaalde hoeveelheid steroïden geen effect meer hebben, tenminste, niet voor wat de aanmaak van spieren betreft. Steroïden zijn een soort van boodschappenstoffen. Je moet ze zien als sleutels die door je lichaam zwerven op zoek naar sloten - en die sloten noemen we 'receptoren'. Je spierweefsel bevat die receptoren. Als een hormoonmolecuul de receptor heeft gevonden, gaat de sleutel in het slot en worden allerlei chemische processen opgestart waardoor je spieren gaan groeien. Meer hormomen toedienen dan je nodig hebt - en dat gebeurt eerder dan je denkt - heeft dus geen enkele zin. Het enige wat boven een bepaalde dosering nog toeneemt zijn de bijwerkingen.

Bijwerkingen

Je hebt niet alleen receptoren in je spiercellen. Je hebt ze ook in je hersenen, en wel in die gedeelten die verantwoordelijk zijn voor krankzinnigheid. Je hebt ze ook in potentiële kankercellen, waardoor een onnatuurlijk hormoon de aanzet kan geven tot de vorming van een tumor. Daarnaast houden steroïden vocht vast. Naarmate je meer gebruikt, bestaat een steeds groter gedeelte van je 'winst' uit water. Daarbij komt nog dat doelloos rondzwervende mannelijke hormonen in het lichaam worden omgezet in vrouwelijke. Alleen aan receptoren gekoppelde hormonen ontkomen aan dit omvormingsproces. Deze vrouwelijke hormonen veroorzaken dan weer vrouwelijke borstvorming, of de even vrouwelijke vetafzettingen op schouders en heupen. Het is maar dat je het weet. Je hebt ook kans op deze bijwerkingen - in mindere mate - wanneer je een dosering gebruikt die het aantal receptoren niet overtreft. Daarom geven we hier geen doseringen. We willen je geen vals gevoel van veiligheid geven.

Wat dan?

Anabolen zijn geen wondermiddelen. Bewaar het principe 'des te meer, des te beter' voor gesprekken over je salaris met je baas. Aan mega-doseringen heb je niets. Aan liters overbodig vocht, opgezette tepels, tumors en achtervolgingswaanzin evenmin. Een bodybuildingprestatie is gebaseerd op voeding, rust en work-out!

Clean groot worden

'Bodybuilding zonder dope? Dat kan niet', hoor je vaak zeggen. Veel gebruikers proberen zo hun gebruik goed te praten, en de dealers hun handel. Maar is dat waar?

Het plafond

Bestaat 'het plafond'? Het 'sticking-point'? Het 'plateau', of hoe ze het dan ook mogen noemen? Ja, dat bestaat. Een bepaalde manier van trainen werkt maar een bepaalde tijd. Gevorderde bodybuilders hebben meestal maar slechts 6-8 weken profijt van een trainingsroutine. En niet alleen bodybuilders, alle sporters gaan na die termijn niet meer vooruit. Het lichaam wordt dan als het ware doof voor trainingsprikkels en reageert nauwelijks meer. Als je net begint met trainen heb je daar nog geen last van, omdat je lichaam absoluut nog niet is ingesteld op krachttraining. Maar na dat eerste jaar wordt het anders, en vermindert de natuurlijke groei geleidelijk, om uiteindelijk helemaal stil te vallen. Je wordt niet meer zwaarder en ook niet meer sterker. Voor veel bodybuilders de aanleiding om anabolen te gaan gebruiken.

Verander je training!!!

Er is echter een andere -  veiligere - manier om door je plateau heen te breken. Verander je trainingsroutine om de 6-8 weken radicaal. Je kunt daarbij denken aan het veranderen van de volgorde van je oefeningen, andere oefeningen, een ander belasting met meer of juist minder herhalingen, een andere belastingsvorm of zelfs radicaal andere trainingsprincipes. Hoe radicaler de verandering in je schema, des te groter de groeiprikkel voor je spieren. Het voortdurend veranderen van schema  is een must voor elke serieuze bodybuilder, of die nu traint voor zichzelf of voor een wedstrijd. Toch trainen te veel mensen volgens een vastgeroeste, voorspelbare routine. Het is dan ook niet vreemd dat ze geen millimeter vooruitgaan. In de komende afleveringen zullen we je suggesties geven om je training te variëren, je lichaam te shocken en vooruitgang af te dwingen.

Het perfecte schema?

Daar kunnen we kort over zijn: dat bestaat niet, dat heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. Elk schema, al is het nog zo goed op jouw lichamelijke kenmerken afgesteld, wordt vroeg of laat waardeloos. Als je vooruit wilt blijven gaan, moet je voortdurend je training veranderen. Een andere mogelijkheid is er eenvoudigweg niet.

Kilo's winst?

Het is niet realistisch om te verwachten dat je door je schema te veranderen in no-time 10 kilo harde spiermassa verwerft. Geen enkele verandering van schema kan dat bewerkstelligen. Maar dat je door voortdurend je routines te veranderen je 'sticking-point' kunt inruilen voor continue progressie, daar durven we onze hand voor in het vuur te steken!

Pre-exhaustion, eenvoudig maar anders

We hebben het al gehad over de noodzaak om elke 6 weken van trainingsroutine te veranderen. Maar ook je nieuwe manier van trainen moet goed in elkaar zitten. Pre-exhaustion-training voldoet aan die eis. Om uit te leggen wat Pre-exhaustion inhoudt, moeten we eerst iets zeggen over totaal-oefeningen en isolatie-oefeningen

Totaal-oefeningen

Bankdrukken is een uitgesproken voorbeeld van een totaal-oefening. Goed, het is een belangrijke oefening voor de borst. Maar als je bankdrukt, train je niet alleen je borst -  je pakt ook je schouders en je triceps. Hetzelfde geldt voor squatten. Squatten is de belangrijkste oefening voor de benen, maar als je squat, pak je tegelijkertijd ook je onderrug en kuiten. Bij een totaal-oefening zijn altijd meerdere gewrichten betrokken en ligt het accent op die spiergroep waarvoor de oefening bedoeld is. Zo heb je voor schouders bijvoorbeeld de neck-press en upright-row, chinnen voor rug en dips voor de triceps. Allemaal oefeningen waarbij meerdere gewrichten betrokken zijn.

Isolatie-oefeningen

Concentration-curls voor de biceps, is het perfecte voorbeeld van een isolatie-oefening. Een oefening warbij maar één gewricht betrokken is en waarbij de te trainen spiergroep geheel geïsoleerd wordt. Daarom zijn isolatie-oefeningen voor de rug ook zo moeilijk, want als je de rug traint, gebruik je altijd je arm-gewrichten en biceps. De beste isolatie-oefeningen voor de bovenrug zijn nog de roei-oefeningen met gewichten of kabels waarbij je het handvat of het gewicht naar je buik trekt. De biceps worden dan gedeeltelijk uitgeschakeld. Voor de schouders moet je denken aan de side- en front-raises, voor benen aan leg-curls en leg-extensions en voor triceps aan push-downs.

Totaal-isolatie

In reguliere trainingsschema's geldt altijd de regel: Eerst totaal-oefeningen, daarna pas isolatie-oefeningen. Als je de schouders traint pak je eerst de neck-press en daarna doe je side-raises om de middelste schouderspieren te trainen. Met borst, eerst bankdrukken en dan fly's. Er is een reden voor deze volgorde. Als je bijvoorbeeld bankdrukt, pak je behalve de grote borstspier ook kleinere spieren als de triceps en de schouders. Die kleine spieren, triceps en schouders, zijn natuurlijk veel eerder moe dan de grote borstspier. Daarom wordt er na totaal-oefeningen als bankdrukken en schuin-bankdrukken als isolatie-oefening bijvoorbeeld fly's gedaan. Nadat de kleine spieren (schouders, triceps) zijn uitgeput, wordt de grote borstspier door een isolatie-oefening nog verder geprikkeld.

Isolatie-totaal

Aan Pre-exhaustion ligt het idee ten grondslag: Waarom zou je de volgorde van eerst-totaal-en-dan-isolatie-oefeningen niet omdraaien? Eerst de spier zelf zo direct mogelijk aanspreken door isolatie-oefeningen, en daarna pas totaal-oefeningen doen. Het is weer eens wat anders, en variatie doet spieren groeien. Pre-exhaustion is zeer geschikt voor het trainen van spiergroepen die achterblijven of gewoon slecht reageren. Als je bijvoorbeeld merkt dat je door te bankdrukken eerder de schouders ontwikkelt dan de borst dan is dit een manier om er wat aan te doen.

Sport & Fitness 78, januari/februari, 1997