EN  |  FR

Derde bijscholing

Sportcentrum Olympos was wederom de locatie voor een Eigen Kracht bijscholing. Dit keer was het alweer de allerlaatste bijscholing. Op vrijdag 7 januari 2005 rond 10 uur verzamelden iedereen zich om de laatste bijscholing tot een succes te maken. Tijdens deze bijscholing stond het thema doping en de effecten van dopinggebruik centraal. Een druk en leerzaam programma stond gepland voor deze dag.

De bijscholing begon met een pittige quiz over doping. De opdracht was om van 10 producten aan te geven wat het was, waarom het gebruikt werd en of het wel of geen doping was. Het viel de deelnemers behoorlijk tegen, maar het was de instructors qua producten ook niet gemakkelijk gemaakt.

De producten van de Dopingquiz

Vervolgens werd door Bart Coumans een lezing over doping gegeven. De oplettende deelnemer kon tijdens de lezing de antwoorden van de dopingquiz terug vinden. Bart behandelde de definitie van doping, het gebruik, de werking en bijwerkingen en als laatste doping en supplementen. De antwoorden van de quiz werden ook achteraf ook uitgereikt. Het bleek om een aantal uiteenlopende producten te gaan, zoals bijvoorbeeld “Ganabol” een veterinair anabool of  “Lasix” een vochtafdrijvende middel.

 De eigen Kracht instructors tijdens de presentatie

Na al deze informatie waren de deelnemers hongerig geworden en de lunch werd geserveerd. Tijdens de lunch werd er druk gepraat over de ervaringen met het campagnemateriaal en over het Eigen Kracht boek.

Na de pauze vervolgde Bart zijn presentatie met het onderdeel anti-dopingbeleid. Dit onderdeel bestond uit een discussie waarbij de volgende stellingen werden besproken.
* Fitnesscentra zouden geen voedingssupplementen moeten verkopen, dat kweekt alleen maar een pilmentaliteit.
* Als sporters in mijn fitnesscentrum (willen) gebruiken dan moeten ze dat zelf maar weten.
De meningen waren vooral erg verdeeld over de eerste stelling; het ene fitnesscentrum verkoopt allerlei verschillende voedingssupplementen en het andere verkoopt daarentegen helemaal geen voedingssupplementen. Het doel van deze discussie was om een standpunt in te nemen met betrekking tot een anti-doping beleid. Ook werden  mogelijke ideeën met betrekking tot een anti-doping aanpak besproken. Een voorbeeld van een anti-doping aanpak is om geen posters van gebruikende bodybuilders in het fitnesscentrum op te hangen.

Discussie over de twee stellingen

Aandacht werd ook besteed aan de juridische zaken. Het opstellen van algemene voorwaarden, de lidmaatschapsovereenkomst en het opstellen van een anti-dopingverklaring of overeenkomst die door een sporter getekend kan worden. Om het juridische onderdeel kracht bij te zetten gaf de eigenaar van één van de centra uitleg over het belang van het opstellen van een juiste arbeidsovereenkomst. Het onderwerp handel in doping passeerde tevens de revue. Hierbij werd uitleg gedaan over o.a. het wettelijk kader en wanneer is het handel of eigen gebruik?

Na de informatieve lezingen was het tijd voor een actief onderdeel. Wanda Schapendonk gaf kort een uitleg over gesprekstechnieken: waar moet je opletten als je iemand op anabolen gebruik aanspreekt, hoe kun je met je lichaamstaal het gesprek manipuleren, etc. De deelnemers mochten meteen de praktische tips toepassen in een rollenspel. De rollen van een “hyper-woman”, een ontkennende anabolen gebruiker en iemand die over een kuur twijfelde werden gespeeld. Dit zorgde voor hele grappige momenten. Toch was alleen al het bewust worden van de eigen gesprekstechnieken voor de meesten al een leermoment.

Het rollenspel: de "Twijfelaar", de "Ontkenner" en de "Hyperwoman".

De dag werd afgesloten met een evaluatie. Het bleek dat de deelnemers de bijscholing als leuk en leerzaam hadden ervaren. Uiteindelijk werd de bijscholing ook officieel afgesloten. Als bewijs van deelname kregen de deelnemers het Eigen Kracht certificaat uitgereikt.

Evaluatie van de Eigen Kracht bijscholing

De Eigen Kracht instructors zijn nu helemaal klaar om in hun fitnesscentrum aan de slag te gaan met een spieropbouwprogramma en/of afvalprogramma. Ze zullen gedurende 8 weken een aantal sporters intensief begeleiden.