EN  |  FR

Anabolica en de lever!

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


Beste NeCeDo,

Wat ben ik dom geweest, zeg! Na 4 jaar clean trainen en zelfs een tevredenstellende fysiek (ik heb veel aanleg), ben ik ook bezweken voor steroïden, want die jongens in die tijdschriften zien er wel mega goed uit. Ook de beschrijvingen in de Underground Literatuur en bagatellisering van de bijwerkingen hebben mij er toch toe aangezet om te gaan gebruiken ondanks jullie artikelen en waarschuwingen. Ik heb een half jaar geleden eens 8 weken gekuurd met Winstrol® pillen. Men zeg dat dit niet veel helpt, maar de bijwerkingen schenen ook gering te zijn, waardoor ik er toch maar mee begonnen ben. Hier ben ik 3,5 kg zwaarder van geworden terwijl ik ook nog wat vet verloren heb. Heerlijk om op dat spul te trainen, maar buiten de training om voelde ik mij er niet lekker bij. De spiermassa bleef goed behouden, maar na de kuur voelde ik beklemming op de borst (hartklachten) en kreeg ik last van de lever en de prostaat (duurde ook circa 1 week). Een paar weken geleden ben ik maar weer een kuurtje begonnen Primobolan® (injecties). Men zegt dat dit de mildste steroïde is maar na twee dagen had ik alweer klachten wat zeker 2 weken heeft geduurd. Ik heb me door de huisarts laten testen, en moest naar allerlei instanties om bloed te laten prikken. Wat moet ik voor de toekomst doen? Ieder jaar mijn bloed laten testen? Isoflavonen en andere kruiden slikken, bepaalde groenten eten?

Ik gebruik natuurlijk nooit meer anabolen.

Groeten,

W.

Beste W.,

Het blijkt dat óók jij je tegen beter weten in hebt laten verleiden door de superdroge lichamen in de sportscholen en op de wedstrijdpodia. Vroeg of laat krijgt iedereen natuurlijk te maken met bijwerkingen en uit jouw ervaring blijkt maar weer dat dit snel kan gebeuren. Om nou niet meteen met termen te gooien als "zie je nou wel" of "eigen schuld dikke bult" willen we even langer stil staan bij een van de klachten die je hebt ondervonden. Je schrijft dat je last had van leverkrampen. Dat kan wel kloppen, aangezien je stanozolol tabletten (Winstrol®) hebt gebruikt. Nou bestaat er het fabeltje dat je alleen bij gebruik van tabletten last kan krijgen van je lever. Dit is wel waar, maar dit geldt bij gebruik van ALLE steroïden. Dus of je steroïden slikt of injecteert, de lever krijgt het zwaar te verduren. Bij tabletten blijkt de lever een extra zware klap te krijgen. Voordat we daarover uitweiden, eerst maar eens een toelichting op de lever zelf.

De lever is het grootste orgaan in ons lichaam en wordt beschermd door onze ribbenkast. Er stroomt bijna 90 liter bloed per uur door de lever. De lever is als chemische fabriek verantwoordelijk voor een groot scala functies in het lichaam waaronder de produktie, opslag en verspreiding van verschillende stoffen, regeling lichaamstemperatuur en de afvoer van afval- en giftige stoffen. De lever zuivert het bloed, slaat vitamines op en maakt stoffen die het bloed helpen stollen bij (schaaf)wonden.

De volgende functies van de lever zijn belangrijk om langer bij stil te staan.

Productie glucose

Het lichaam heeft natuurlijk brandstoffen nodig om naar je werk te gaan, boodschappen te doen en vooral te trainen. Deze brandstoffen kun je uit je maaltijden halen, die natuurlijk (!) goed zijn samengesteld uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Eiwitten kun je beter gebruiken als bouwstof (voor je spieren) dan als brandstof (zie hieronder). Vetten kunnen we, in tegenstelling wat velen denken, ook gebruiken. Maar dan hebben we het niet over die (verzadigde) vetten die we in friet, kroketten en mayonaise vinden. Vetten uit bijvoorbeeld vis en olijfolie zijn belangrijk voor de gewrichten en het herstel van spiercellen.
Dan houden we koolhydraten over, als belangrijke gezonde brandstof. Koolhydraten vindt je in spaghetti, rijst, macaroni, aardappelen, fruit en honing. De koolhydraten worden in de darmen afgebroken en vervolgens in de lever omgezet in suiker (glucose). Daarna gaat een deel van de hoeveelheid glucose via het bloed naar de spieren. De spieren gebruiken glucose meteen als brandstof om energie te krijgen. In de lever wordt het overige glucose omgezet in glycogeen, wat vervolgens kan worden opgeslagen als energievoorraad.
Dit mechanisme is belangrijk voor eenieder, glucose is namelijk heel belangrijk voor de hersenen, het zenuwstelsel en andere weefsels. Per dag hebben we minimaal 160 gram glucose nodig.

Opbouw niet-essentiële eiwitten

Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof, bijvoorbeeld voor de opbouw van spieren. Deze eiwitten bieden het lichaam verder ook een betere weerstand tegen ziektes en bacteriën. De fanatieke sporters weten inmiddels allemaal dat je nou eenmaal niet zonder eiwitten kan voor de spieropbouw.
Eiwitten kun je verdelen in essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren (acht verschillende waaronder lysine, tryptofaan en leucine) kan het lichaam niet zelf maken. De niet-essentiële (waaronder arginine, carnitine en glutamine) kan het lichaam WEL zelf maken. Deze opbouw van niet-essentiële aminozuren vindt plaats in de lever.
In grote getale gaan velen zich helemaal ongans eten aan eiwitten, om maar meer spieren te kweken.
Dit heeft echter geen effect! Een overdaad aan eiwitten kan de darmen vergiftigen, je zweet gaat naar ammonia stinken en megadoses eiwitten zijn zwaar belastend voor je nieren.

Bereiding cholesterol en gal

Cholesterol wordt in de lever gemaakt als bouwstof voor de wanden van de cellen en als grondstof voor de vorming van gal en hormonen, waaronder testosteron. Ongeveer 75% van het cholesterol wordt door de lever aangemaakt. Je kan het cholesterol onderverdelen in HDL en LDL. Het HDL cholesterol beschermt de bloedvaten tegen het dichtslibben. Vetten worden uit de bloedvaten afgevoerd naar de lever om daar afgebroken te worden. Het LDL cholesterol doet precies het tegenovergestelde. Vetten gaan dus naar de bloedvaten waardoor deze vaten kunnen dichtslibben. Vandaar dat HDL het goede cholesterol en LDL het slechte cholesterol wordt genoemd.
De lever produceert ook gal. Dit is een goudgele vloeistof die water, slijm, cholesterol en zouten bevat. Een belangrijk functie van gal is dat het zich kan binden lichaamsgevaarlijke stoffen en aan stoffen die niet oplosbaar zijn in de urine (vaak wel in vetten). Nadat deze stoffen aan het gal gebonden worden verlaten ze het lichaam via de darmen.

Anabole steroïden

De bekendste effecten van het gebruik van anabole steroïden zijn een toename in spiermassa en
spierkracht. Spieren zijn namelijk gevoelig voor steroïden, en reageren op een stijging van testosteron.
Steroïden in tabletten, moeten eerst in de lever worden afgebroken om aan het bloed afgegeven te kunnen worden. De lever moet hier dus extra voor werken. Geïnjecteerde steroïden hebben de lever niet nodig om in het bloed terecht te komen. Zodra de steroïden (tabletten en injecties) uiteindelijk in het bloed zitten, komen ze sowieso weer door de lever, aangezien de lever het bloed zuivert. Ook hierbij krijgt de lever weer een klap.

Nou blijkt het dat ook de lever gevoelig is voor anabole steroïden. Doordat de lever gaat groeien, raken de galkanalen en bloedkanalen die door de lever lopen, bekneld.

Geelzucht

Men spreekt van geelzucht, op het moment dat iemand een geelachtige huid krijgt. Vaak denkt men dat geelzucht een leverziekte is. Het is echter een teken (symptoom) van een slecht werkende lever.
Gebruikers van steroïden lopen het risico om geelzucht te krijgen. Het gal in de lever kan de lever niet meer verlaten, waardoor naast het gal ook ander giftige stoffen in de lever ophopen.
Naast geelzucht zijn andere symptomen van een 'zieke lever' vermoeidheid, gewrichtspijn en jeuk. De steroïden Nilevar®, Testoviron®, Stromba®, Winstrol® en Dianabol® zijn trouwens in verband gebracht met geelzucht. Ga nou niet andere steroïden gebruiken met de gedachte dat je er in ieder geval geen geelzucht van krijgt. Zoals eerder gezegd krijgt de lever het altijd zwaar te verduren en zijn er naast geelzucht nog tal van andere gevaarlijke bijwerkingen.

Cysten

Door het groeien van de lever, onder invloed van steroïdengebruik kunnen ook de bloedvaten afgekneld worden. Het gevolg hiervan is dat er in de lever met bloed gevulde holtes ontstaan (cysten). Als dit maar lang genoeg aanhoudt, kan er een inwendige bloeding plaatsvinden. Acute ziekenhuisopname is hierbij de enige oplossing.

Zoals je ziet is de lever te belangrijk voor ons lichaam, om slecht te werken of laat staan helemaal niet meer te functioneren. Het gebruik van steroïden laat de lever op de eerste plaats extra hard werken en op de tweede plaats gaat de lever hierdoor groeien. Laat leverkrampen een teken zijn om acuut naar de huisarts te gaan, en zo snel mogelijk verantwoord te stoppen met gebruik.
Ondanks je kennis heb je tòch het plezier in de sport verpest door anabolica te gaan gebruiken. Je hebt dus het gezonde en leuke aspect van het ijzer vervangen door de drang om maar groter en groter te worden. Je begrijpt dat niet alleen je lichaam sterk moet zijn, maar vooral ook je geest. Als je echt clean blijft hoef je niet meer naar de arts, je bloed te testen of speciale kruiden te slikken. Laten we hopen dat je lichaam na verloop van tijd weer herstelt.
Probeer het plezier in de sport terug te vinden, en zorg natuurlijk voor een goede voeding en training.  Laten we hopen dat de lezers van je brief andere keuzes maken.

Sport & Fitness 108, januari/februari, 2002