EN  |  FR

Nep-echt: de anabole uitstraling van (sommige) supplementen


Door Hans Wassink

Hallo,

Ik heb een vraag. Ik heb in een Amerikaans bodybuildingblad advertenties gezien voor de supplementen Anavar en Dianabol, maar volgens mij zijn dat toch anabole steroïden. Mogen ze die dan zomaar als supplementen verkopen? Verder kon ik niet goed wijs uit een hele waslijst ingrediënten die erbij stonden. Hoe zit dat?

Groeten,

P van G

Beste P.,

Anavar® en Dianabol® zijn inderdaad merknamen van twee heel bekende orale anabole steroïden. Om preciezer te zijn, waren, want deze merknamen worden door de fabrikanten die deze medicijnen oorspronkelijk op de markt brachten niet meer gevoerd. Anavar®  werd door Searle Laboratories – tegenwoordig Pfizer – in 1964 op de markt gebracht. De werkzame stof in het middel heet oxandrolon. De productie van Anavar® werd in 1989 gestaakt. In 1995 bracht het bedrijf Savient Pharmaceuticals Anavar® weer op de markt, nu onder de merknaam Oxandrin®

Dianabol® werd door de farmaceut Ciba in 1960 op de markt gebracht. De werkzame stof in het middel heet methandrostenolon. In de jaren tachtig staakte Ciba de productie van het middel. Zoals gezegd, het feit dat farmaceuten de productie van geneesmiddelen onder bepaalde merknamen staken, wil niet zeggen dat de generieke versie (de werkzame stof zelf) niet door andere bedrijven onder een andere naam op de markt wordt gebracht. Bovendien worden bekende anabole steroïden door underground labs in ‘eigen beheer’ (lees: illegaal), zullen we maar zeggen, in omloop gebracht. British Dragon, bijvoorbeeld, brengt Anavar®  onder de naam Oxanabol. Geregeld ook wordt de naam van het oorspronkelijke middel door illegale steroidlabs onder een sterk gelijkende naam op de markt gebracht. Dianabol® wordt onder andere gebracht onder de naam D-anabol. Kennelijk hebben de oorspronkelijke namen van de geneesmiddelen geen juridische bescherming meer, anders zouden er in het Amerikaanse bodybuildingtijdschrift dat je hebt gezien geen advertenties voor Anavar en Dianabol staan. Laten we eens kijken hoe het zit.

Anavar® : het anabool

Anavar®  is de merknaam van het orale anabole steroïd oxandrolon, waarbij men erin geslaagd is de anabole (spieropbouwende) en androgene (vermannelijkende) werking van het middel sterk te scheiden. Om die reden wordt oxandrolon wel gezien als een mild anabolicum, dat bovendien weinig aromatiseert (omzet in het ‘vrouwelijk’ geslachtshormoon estradiol). Oxandrolon wordt daarom door bodybuilders vooral in een dieetfase ingezet.

Hoewel er van aanzetten van vet of ophopen van vocht meestal niet optreedt bij het gebruik van oxandrolon, kunnen er wel degelijk bijwerkingen optreden. Vettige huid, acné, toename van gezichts- en lichaamsbeharing, en voor wie er gevoelig voor is, verlies van hoofdhaar. Bij vrouwen kan daarnaast verzwaring van de stem optreden, een onregelmatige menstruatie en vergroting van de clitoris. Oxandrolon behoort tot de zogeheten C-17 gealkyleerde varianten van anabole steroïden, en dit betekent dat het zo ontworpen is dat het door de lever niet kan worden gedeactiveerd. Daardoor kan een behoorlijk percentage van de stof in de bloedstroom komen om zijn werking uit te oefenen. Langdurig en/of hoog gedoseerd gebruik van oxandrolon is dan ook schadelijk voor de lever. Meer over de C-17 anabole steroïden kun je nalezen in C-17 varianten, levergevaarlijke spierbevorderaars (Sport & Fitness 94, september/oktober 1999) op de website www.eigenkracht.nl (zie Publicaties, Sport & Fitness). 

Anavar: het supplement

De supplementvariant Anavar is een product van Hi- Tech Pharmaceuticals, een bedrijf dat bij de Amerikaanse overheid zeer slecht bekend staat, en dat is nog zacht uitgedrukt. Eigenaar Jared Wheat werd onlangs veroordeeld tot 50 maanden gevangenisstraf. Anabolengoeroe Anthony Roberts, die erom bekend staat dat hij niet snel vrienden maakt, noemt Wheat ‘One of the biggest crooks in the supplement industry’. Het bedrijf zou een lange geschiedenis hebben van vervuilde supplementen, supplementen die niet voldoen aan de claims die op de verpakking staan, het spiken van supplementen (anabole steroïden, stimulantia of andere stoffen stoppen in producten om ze toch enige ‘werking’ te geven, terwijl de gespikte stoffen niet op de lijst ingrediënten staan vermeld). En wat nog veel erger is, aldus Roberts, levert een andere tak van Hi-Tech Pharmaceuticals de grondstoffen aan tal van andere fabrikanten van supplementen. Wie op internet de naam Anthony Roberts googled met het gewraakte bedrijf, kan zich schrap zetten voor  een flinke ordner aan info over rechtszaken en uitspraken.

We laten die ‘ordner’ verder in de kast staan en gaan eens kijken naar wat er over het ‘supplement Anavar’ te vinden valt.

Volgens HTP (Hi-Tech Pharmaceuticals) is Anavar geen anabool steroïd, maar is het de natuurlijke variant van dit beroemde anabolicum. En dan komt de hele riedel van meer spiercelvolume, hardere pomp, meer spierweefsel, meer kracht, en dat alles in ruime mate (unparalleled). Er gaat meer ATP (het basismolecuul voor spiercontractie) de spieren in, de glucose-opname wordt bevorderd, het spierafbrekende hormoon cortisol wordt afgeremd, de vaten worden opengezet voor een beter transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de spiercellen, etcetera, undsoweiter. Volgens HTP gaat het supplement de markt veroveren, want de research and development afdeling heeft er alles aan gedaan om het natuurlijke equivalent van Anavar® te ontwikkelen.

Je mag niet meer dan twee maal daags drie tabletten, want Anavar is sterk spul. Er zit creatine in, zowel monohydraat als creatine ethyl ester, dat nauwelijks iets toevoegt aan het betrouwbare monohydraat. Verder wat vormen van DHEA, dat vooral bekend staat als prohormoon, en waarvan voor het prestatiebevorderende effect nauwelijks enig bewijs valt te vinden. Meer over prohormonen vind je in het artikel De Pro’s en Contra’s van Prohormonen, in Sport & Fitness, nummer 118 (september/oktober 2003), dat op www.eigenkracht.nl bij ‘publicaties’ nagelezen kan worden. Tot ook nog 25R Spirosten-5A-Diol-6-One-3-One en verwante stoffen, de zogeheten sapogeninen.

Sapogeninen zijn zeepachtige moleculen die in veel planten voorkomen. Omdat deze verbindingen hetzelfde basiskoolstofskelet met 4 ringen hebben als menselijke hormonen als progesteron, testosteron, oestrogeen en cortisol worden ze in de geneeskunde wel als startmateriaal gebruikt voor de fabricage van synthetische varianten van deze hormonen. De sapogeninen worden in supplementen vaak gecombineerd met allerlei andere supplementvormen als creatine, arginine, etc. Er is nauwelijks bewijs voor een echt significante anabole werking van de sapogeninen. Hetzelfde geldt voor een kleine waslijst van andere verbindingen, waaronder Smilagen, een kruid dat verwant is aan het plantje Smilax Officianalis, waarvan het extract in de jaren 80 van de vorige eeuw fors gepromoot werd als supplement dat de sportprestatie zou kunnen opkrikken. Je hoort er nooit meer iets over. Kortom, het HTP-supplement Anavar, uit de koker van een dubieus bedrijf, mag waarschijnlijk rustig een ‘zeperd’ genoemd worden.

Dianabol®: het anabool

Dianabol® is de merknaam van het orale anabole steroïd methandrostenolon, een merknaam die de dubieuze eer heeft het meeste bekende anabole steroïd te zijn. Wie bij een blauw pilletje nu al snel aan Viagra® zal denken, moest ooit – en zeker in bodybuilding en krachtsportkringen – direct aan Dianabol® denken. Ook bij methandrostolon (in sommige landen beter bekend als methandienon) is de fabrikant erin geslaagd de anabole en androgene werking zo te scheiden dat het accent meer dan bij testosteron op het anabole vlak ligt. Neemt niet weg dat methandrostenolon nog een behoorlijk androgeen karakter heeft behouden. Sterker dan Anavar® , vandaar dat Dianabol®  als middel wordt beschouwd om flink wat massa op te bouwen, terwijl Anavar® , zoals gezegd, eerder bij dieetfasen uit de medicijnkast wordt getrokken.

Methandrostenolon aromatiseert behoorlijk, en een van de bekendste en meest ongewenste bijwerkingen is het optreden van gynaecomastie, de aanzet tot vrouwelijke borstontwikkeling bij mannen. Verder is de opbouw van vocht, vet en acné een probleem bij gebruik van dit middel. Ook methandrostenolon is een 17-C gealkyleerd anabolicum, waar de lever het moeilijk mee heeft. Voor vrouwen zijn de bijwerkingen van dit middel nog funester, aangezien methandrostenolon nog een sterke androgene werking heeft.

Dianabol: het supplement

Supplementenbakker Hi- Tech Pharmaceuticals mag graag hoog in de boom klimmen bij de supplementversie van The King of Steroids. Het bouwt massa en kracht op en helemaal mooi is, dat je er ook nog flink wat vet mee kwijt raakt, iets wat bij Dianabol® niet is gelukt, integendeel. Een en ander gebeurt bij Dianabol, het supplement, via een kruidenmelange die werkt through a wide array of metabolic pathways. Op allerlei (onduidelijke) manieren dus. En, vervolgt de reclametekst van Dianabol, omdat die metabole paden niet van hormonale aard zijn, zal de winst in kracht en spiermassa blijvend zijn. Hormonen lijken op die manier niks met spieropbouw van doen te hebben. Wat verderop echter staat er in de reclametekst dat IGF-1, dit ‘zeer anabole hormoon’, sterk verhoogd wordt door het gebruik van Dianabol.

Als belangrijkste ingrediënten van Dianabol worden vermeld: Belizian Man Vine extract, een plantje gevonden op Belize, een Centraal Amerikaans landje dat grenst aan Mexico. Er valt nauwelijks iets informatiefs te vinden over het plantje en al helemaal niet op Pubmed, de grote medische database op internet. Verder vinden we Tribulus terrestris, een zogeheten ‘testobooster’ die helemaal niet doet wat de bedoeling is: spiermassa opbouwen door een verhoogd (vrij) testosteron. Meer over Tribulus vind je in De T weer in de maand: testoboosters bekeken, in Sport & Fitness 140, mei/juni 2007 (na te lezen op www.eigenkracht.nl). Tot slot ook hier de Smilaxvariant Smilagen en een DHEA-variant (prohormoon) die je zou moeten helpen afslanken, maar het effect ervan is nauwelijks bewezen. De reclameslogan voor Dianabol, het supplement, is The King is Back!  Ga er maar vanuit dat de koning geen kleren aan heeft.

Korte cursus supplementenhandel

Naar verluidt wordt er op jaarbasis in Amerika 24 miljard dollar omgezet aan supplementen. De concurrentie is verpletterend en aan creatine alleen valt er nauwelijks iets te verdienen. Daarom komen veel fabrikanten met ‘speciale mixen’, waarbij ze een standaard werkend supplement als creatine of cafeïne ‘verbijzonderen’ met allerlei zeer speciale ingrediënten als de Belizian Man Vine extract, een plantje waarmee in het supplementendeel van de dopingdocumentaire Bigger, Stronger, Faster door maker Chris Bell sterk de draak mee wordt gestoken. Deze documentaire is helemaal verhelderend omdat je in 10 minuten precies krijgt te zien wat een windhandel de supplementenbusiness is. Iedere joker mag een supplement op de markt brengen, met zijn eigen ‘speciale mix’ (proprietary blend), waarvan je de echte inhoud helemaal niet op de verpakking hoeft te vermelden. In ‘How to make your own supplement company’ (Youtube) geeft Chris Bell je een korte cursus in supplementenhandel. Hoe je voor anderhalve dollar handel 60 dollar kan vragen... en krijgen! Het geven van anaboolachtige namen en het vermelden van volkomen verzonnen, quasi wetenschappelijke werkingen moet je dan wel een beetje in de vingers hebben.