Mentaal
Nederlandstalig:
Sportgek. Psychologie voor de sporter (2010). Dit boek dat in september 2010 verscheen is een consumentenboek en gaat in op vragen als: hoe leer je goed focussen, hoe ga je om met wedstrijdspanning, hoe krijg je de juiste motivatie en het meeste zelfvertrouwen in je sport? Psychologie voor sporters gaat kortgezegd over de psychologische kant van sportprestaties. Techniek, tactiek, training en conditie zijn belangrijk, maar toch zal het lezen van dit boek voor veel sporters een betere investering zijn. Al was het alleen maar omdat aan gericht psychologische training tot nu toe weinig aandacht is besteed. In het boek komen bepaalde beproefde technieken aan bod, en aangevuld met praktijkvoorbeelden en oefeningen wordt duidelijk gemaakt hoe je de principes van de psychologische vaardigheden kunt toepassen in je sport. Met de informatie over concentratie, omgaan met druk, doelen stellen en psychologische begeleiding kun je jezelf ontwikkelen in alle facetten van je sport.
Mentale training in de sport (2004). Een wat moeilijker geschreven boek dan Sportgek is Mentale training in de sport van sportpsycholoog Rico Schuijers. Het is in een vereenvoudigde versie van zijn proefschrift. In het boek gaat hij o.a. in op de diverse mentale vaardigheden die sporters bij mentale training krijgen aangeleerd, zoals: doelen stellen, aandacht en concentratie, ademhaling en spanningscontrole, gedachtesturing en verbeelding.
Mental fitness. Verbeter je mentale conditie (2010). Mental fitness is een praktische gids voor het verbeteren van de eigenschappen die je nodig hebt om een zinvol, productief en gelukkig leven te leiden. Daarbij gaat het om het verbeteren van je stemming, je gezondheid en je relaties. Met behulp van dit boek kun je vaardigheden leren om je geest te ontwikkelen en je mentale conditie te verbeteren. Mental fitness heeft een wetenschappelijke achtergrond en maakt gebruik van positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Het sluit aan bij de internettraining die toegankelijk is via www.psyfit.nl en hoort bij de Teleac-cursus over geluk die eind 2010 start.
Engelstalig:
Sport Motivation: training your mind for peak performance (2010). Wellicht wel het beste boek voor sporters en begeleiders als het gaat om de training van mentale vaardigheden voor sporters. Het nadeel is wel dat dit Australische boek van sportpsycholoog Ken Hodge in het Engels is. Maar voor wie dat geen probleem vindt kan hier veel informatie vinden en ook hoe je het in de praktijk kunt toepassen. De tweede herziene versie verscheen begin 2010.
Foundations of sport and exercise psychology (2006). Wie echt de diepte en de breedte in wil gaan wat betreft sportpsychologie kan zich helemaal uitleven met dit leerboek over sport- en bewegingspsychologie. In deze maar liefst 642 pagina’s dikke uitgave komen werkelijke alle onderwerpen aan bod. Het boek vormt de basis voor studenten sportpsychologie.
The Adonis Complex. The secret crisis of male body obsession (2000). Psychiater Harrison Pope c.s. bracht dit boek in 2000 uit en door zijn verdienste kwam er meer aandacht voor deze vorm van body dysmorphic disorder. Het Adoniscomplex is een bijzondere vorm van verstoorde lichaamsbeleving bij mannen, waarbij de persoon in kwestie is gepreoccupeerd door de spierontwikkeling en/of vorm van het lichaam. Andere namen voor het Adoniscomplex zijn omgekeerde anorexia en bigorexia. Pope et al. toonden aan dat dit steeds meer voorkwam in de Westerse maatschappij en liet zien aan de hand van beelden in de media, maar ook stripfiguren en poppen (zoals G.I. Joe) mannelijke gespierdheid een steeds grotere rol is gaan spelen. Dat heeft ertoe geleid dat ook de mannen niet meer kunnen ontsnappen aan de druk op het uiterlijk en dat veel jonge mannen zich naar de sportschool begeven.
The muscular ideal. Psychological, social and medical perspectives (2007). Een mooi gespierd lichaam is voor steeds meer (jonge) mannen en voor sommige vrouwen ook, het ideale lichaam. In dit door Kevin Thompson en Guy Cafri geredigeerde overzichtsboek staat centraal waarom het gespierde lichaam momenteel het ideale lichaam is en hoe zich dat ontwikkeld heeft. Met wetenschappelijke onderzoek worden antwoorden geformuleerd op vragen als: Waarom bepaalde mensen zo gedreven zijn om steeds gespierder te worden? Hoe ze dat doen? Welke lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico’s men loopt als dit extreem wordt doorgevoerd? Aan bod komen ook: hoe meet je spierdysmorfia, anabole steroïden, cosmetische chirurgie en preventie.